Mechanisatie

Nieuws 2540 x bekeken 1 reactie

Trekkerverkoop loopt 5 procent achter

Nieuwegein – De trekkerverkoop loopt steeds meer achter bij vorig jaar. In juli zijn 171 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, tegen 220 een jaar eerder. In de eerste negen maanden van het jaar komt het aantal 5 procent lager uit dan in 2013, op 2.144 stuks. Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie voor importeurs en producenten Fedecom.

Tot en met september liggen de afleveraantal op het laagste niveau sinds 2010. In de laatste vijf voorgaande jaren lagen afleveraantallen op 2010 na altijd duidelijk hoger. De aantallen werden gestuwd door relatief hoge prijzen voor graan, een spilgewas met uitstraling op de hele akkerbouw, en melkprijs. Beide staan dit jaar onder druk.
De marktaandelen worden met een jaar vertraging bekendgemaakt. Tot en met september 2013 was John Deere marktleider met 482 afgeleverde machines. Het bedrijf maakte net als andere merken in dat jaar wel in september een dip mee. Nummer twee was New Holland met 410 stuks. Fendt volgt op de derde plaats met 340 machines.
Case-IH/Steyr en Kubota boekten als enigen tot en met september serieuze groei. Case-IH/Steyr leverde 225 machines af, tegen 217 een jaar eerder. Het ambitieuze Japanse merk Kubota kwam op 39 stuks, tegen 24 een jaar eerder. Het merk kwam pas in 2009 met landbouwtrekkers op de Nederlandse markt en verkocht in dat entreejaar 32 machines.
In september zijn 29 compacttrekkers afgeleverd, tegen 40 een jaar eerder. Cumulatief ligt hier het aantal afgeleverde aantal 14 procent achter op vorig jaar. Het merk staat nu op vrijwel gelijke hoogte met Zetor, een Tsjechisch merk dat juist sinds 2008, toen het tot en met september 173 machines afleverde, veel terrein verloor.

Eén reactie

  • pietje1111

    effe een stuk of 100 trekkers kopen dus

Of registreer je om te kunnen reageren.