Mechanisatie

Nieuws 2126 x bekeken

Agco negatief over verkopen

Duluth – Agco heeft voor de tweede keer haar winstverwachting voor het hele jaar verlaagd. De Amerikaanse machinebouwer, bekend van de merken Fendt, Valtra en Massey Ferguson, ziet verkopen in alle regio's afnemen. Agco lijkt daarmee op weg naar het slechtste resultaat sinds 2010 en onderstreept de moeizame markt voor trekkers en combines.

Agco gaat nu uit van een winst van $4,10 tot $4,30 per aandeel. In juli verlaagde Agco nog haar winstraming van $6 naar $5 per aandeel. Het bedrijf uit Georgia verkoopt niet alleen minder in alle verkoopregio's, maar heeft ook last van ongunstige wisselkoersen. De Amerikaanse dollar is in waarde gestegen naar het hoogste niveau in 4 jaar tegenover een mandje belangrijke munteenheden.
"Gedurende het derde kwartaal hebben we zwakker dan geanticipeerde vraagniveaus meegemaakt", aldus de Duitse topman van Agco, Martin Richenhagen. Daarmee echoot Agco eerdere geluiden van onder meer John Deere en retailgroep Titan, die al eerder hun winstramingen naar beneden bijstelden. Boeren in met name de VS zien hun inkomsten dalen en kopen daarom minder.
Vorige maand daalde ook een verkoopindex van Creighton University die verschillende belangrijke Amerikaanse landbouwproducerende staten dekt, tot het laagste niveau sinds 2006. Volgens de universiteit uit Nebraska zijn prijzen voor gewassen zodanig gedaald dat veel boeren niet meer dan de kostprijs kunnen verdienen en grote aankopen uitstellen.
Richenhagen zegt dat Agco de productie verder terugschroeft en agressiever snijdt in uitgaven. In juli zei Richenhagen nog dat Agco al 'zeer agressief' snijdt in productie, het voorraadbeheer verscherpt en de uitgaven voor bedrijfsvoering verlaagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.