Mechanisatie

Nieuws 2871 x bekeken 1 reactie

´Verkoop Westerse machines in Rusland lijdt onder protectionisme´

Frankfurt am Main - De Russische markt voor combines is dit jaar 20 procent kleiner dan vorig jaar. Westerse producenten hebben hiervan meer te lijden dan Russische, stelt de VDMA, koepelorganisatie van Europese producenten van landbouwmachines.

Westerse merken zagen hun verkopen de eerste helft van dit jaar met 28 procent dalen. Oorzaak zijn volgens de VDMA protectionistische maatregelen van de Russische overheid waaronder een heffing van 27,5 procent op combines van Westerse merken die in Rusland geproduceerd worden. De VDMA vindt dat onbegrijpelijk, omdat productie in Rusland zelf ten goede komt aan de economie van het land.

Op de Russische markt woedt een concurrentiestrijd tussen Westerse fabrikanten en Russische en Wit-Russische. De eerste wonnen tot voor enkele jaren terrein ten opzichte van de laatste, tot een marktaandeel van 30 procent in 2008, bij een totale jaarlijkse verkoop van 10.000 tot 12.000 combines. Daarna daalde het aandeel tot 15 procent. Mede onder invloed van de hogere graanprijzen van de laatste jaren steeg dat aandeel weer.

De klacht van de machinefabrikanten past in het beeld dat de Europese Commissie deze week schetste over toenemend protectionisme door handelspartners van de EU, waaronder Rusland.

Eén reactie

  • ed12345

    De foto lijkt me meer uit de cornbelt USA Het is natuurlijk logisch dat rusland probeerd de centjes thuis te houden .Bij in rusland geproduceerde westerse machines gaan de winst centjes natuurlijk voor een deel (belasting blijft in Rusland) naar het buitenland

Of registreer je om te kunnen reageren.