Mechanisatie

Nieuws 1526 x bekeken

Rauch komt met radar op strooier

Apeldoorn - Rauch komt met iets bijzonders op de Agritechnica. Een kunstmeststrooier die het strooibeeld en de werkbreedte constant corrigeert met behulp van een radar; de Axmat.

Onder de strooischijf pendelt een radararm constant heen en weer over een hoek van 180 graden. De radargolven weerkaatsen in de net afgeworpen korrels en zo wordt berekend hoe het strooibeeld er uitziet en of die past bij de gekozen werkbreedte. Bij zijwind of andere storende factoren ziet de radar dat het strooibeeld niet optimaal is en corrigeert de strooier het uitstroompunt om de werkbreedte bij te stellen. Dit bijstellen doet de strooier elke minuut. Via de weegcellen wordt de dosering daarbij aangepast aan de ingestelde waarde. De techniek is mede ontwikkeld door de Duitse Universiteit van Hohenheim. Het Franse Irstea (Cemagref) doet momenteel onderzoek naar de werking. Elke strooischijf heeft een radararm nodig die per stuk zo'n 4.000 euro gaat kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.