Mechanisatie

Nieuws 3228 x bekeken 4 reacties

AOC’s verwachten toeloop trekkercertificaat

Ede - De AOC Raad verwacht het komende halfjaar een toeloop op de scholen om nog snel het (goedkopere) trekkercertificaat te halen. De ministerraad heeft ingestemd met de invoering van een nieuw trekkerrijbewijs voor land- en bosbouwtrekkers per 1 januari 2015.

Het nieuwe rijbewijs, te behalen vanaf zestien jaar, is nodig als de bestuurder met de trekker de openbare weg op gaat en niet in het bezit is van een B-rijbewijs. Tot 1 januari 2015 kunnen deelnemers bij de AOC’s terecht voor het behalen van het trekkercertificaat. Studenten die voor die tijd het trekkercertificaat halen, mogen dit inwisselen voor het nieuwe T-rijbewijs, zonder een nieuw examen te moeten afleggen.
Zowel het oefenen voor als het afnemen van het theoretisch examen voor het trekkercertificaat hebben de AOC’s collectief digitaal georganiseerd via www.toetsplaza.nl. Afgelopen jaar werden ruim 5500 digitale (oefen)toetsen gemaakt. Het T-rijbewijs draagt volgens de AOC Raad bij aan een verbetering van de verkeersveiligheid en een beter imago van het landbouwverkeer. Het sluit meer aan bij de overige rijbewijzen. Dit betekent ook dat hiervoor dezelfde eisen gaan gelden, bijvoorbeeld voor de te rijden examenroutes en voor de certificering van rij-instructeurs en examinatoren. Het blijft mogelijk om op school voor het T-rijbewijs opgeleid te worden.

Laatste reacties

 • trijnie

  Ei gelijk te gek voor woorden. Een zestienjarige op een monster van een trekker, misschien nog met toebehoren en dat op de openbare weg.
  Onverantwoord. Het kan niet zo zijn dat dit gewoon gevonden wordt.

 • trekker123

  Zolang ze maar ruim 40 per uur rijden in plaats van de wettelijk maximaal toegestane 25 per uur valt dat best mee. Op voorwaarde dat ze tegen wat wettelijk is toegestaan vanaf pakweg hun tiende op het land begonnen zijn met trekker rijden. Er zijn nog maar weinig ongelukken gebeurd die niet zouden zijn gebeurd als de chaufeur een rijbewijs had gehad. Iemand die op zijn zestiende voor het eerst een trekker gaat rijden en dan na het rondje rond de kerk met een trekker de weg wordt opgestuurd daar heb ik meer problemen mee.

 • massy

  volgens mij zijn er volop mensen met een auto rijbewijs die nog niet kunnen tippen aan het rijden van een 16 jarige met zogenaamdeen monster van een trekker. erzijn veel meer gewone mensen die der rijbewijs gewoon ook niet waard zijn. en die blijven ook maar rond toeren en meestal FLINK IN DE WEG.

 • trekker123

  Ach, wat zou het ook. Als de BV Nederland zich er goed bij voelt wanneer de chauffeurs een rijbewijs hebben dan moet dat maar. Als iemand meent dat hij bekwaam is om een trekker te rijden dan is het ook niet zo'n punt wanneer die dat even aan een daartoe bevoegt persoon laat zien. Tenzij dat weer een heel circus omheen wordt opgetuigd en allerlei eisen worden gesteld die nergens op slaan. Als ik mij brood bij het AOC moest verdienen wist ook wel met welke argumenten ik aan zou komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.