Mechanisatie

Nieuws 2257 x bekeken 4 reacties

Trekkerverkoop loopt achter bij 2012

Nieuwegein – In maart zijn in Nederland 326 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, 52 stuks minder dan een jaar eerder. In totaal zijn in de eerste vier maanden 729 machines afgeleverd, tegen 878 vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie Agrotechniek.

Het aantal afgeleverde compacttrekkers is in maart verdubbeld ten opzichte van de corresponderende maand vorig jaar, tot 64 machines. Het aantal afleveringen ligt cumulatief iets lager dan in 2011 (748), maar hoger dan in 2010 (686). In 2008 en 2009 werden meer dan 1.000 trekkers afgeleverd in de eerste vier maanden, maar deze jaren waren in historisch perspectief uitzonderlijk goed. In de branche werd 2012 ervaren als een 'gewoon' jaar en de Federatie verwacht dat na een koude start van het jaar verkopen voorzichtig zullen aantrekken.
De aantallen per merk worden met een vertraging van één jaar gepubliceerd, vanwege Brusselse regelgeving. Uit de cijfers blijkt dat tot en met maart 2012 Fendt marktleider was met 169 afgeleverde machines. In Nederland wordt Fendt geïmporteerd door De Vor, dat tevens sinds enkele jaren het Japanse trekkermerk Kubota verkoopt. Kubota verkocht cumulatief twaalf machines in de eerste vier maanden.
John Deere leverde 162 machines af, een enorme comeback ten opzichte van 2011 en 2010, toen respectievelijk 101 en 94 trekkers hun weg naar de boer vonden. In de markt wordt het succes toegeschreven aan de nieuwe strategie, waarbij John Deere zonder importeur werkt en grote dealers deels de verantwoordelijkheid geeft over kleine dealers.
De marktleider over geheel 2011, New Holland, leverde 147 trekkers. Agco, het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson en Valtra, komt in totaal op 269 afgeleverde machines. CNH Global was met de merken New Holland, Case-IH en Steyr goed voor 232 trekkers. De revival van John Deere is opmerkelijk.

Laatste reacties

 • groenmaker

  Geldt voor andere EU landen geen Brusselse regelgeving??
  Ik lees daar wel recentere aantallen van??

 • agri2

  In andere landen worden trekkers op kenteken gezet en hebben ze daardoor exacte cijfers.

 • 13omatje

  niceeeeeeeeee

 • 13omatje

  coooool

Of registreer je om te kunnen reageren.