Mechanisatie

Nieuws 1307 x bekeken

Machinebouwers hopen op vrijhandelsverdrag VS

Brussel – De Europese brancheorganisatie voor machinebouwers CEMA verwacht dat een vrijhandelsovereenkomst (free trade agreement of FTA) met de VS 'behoorlijke voordelen' kan opleveren voor de Europese mechanisatiebranche en diens klanten.

De CEMA stelt dat wel standaarden voor veiligheid, certificering en milieuvriendelijkheid gelijk moeten worden getrokken middels de FTA. De EU en VS starten mogelijk al in juni de onderhandelingen die moeten leiden tot vrijere handel. De VS en EU hebben de grootste economieën ter wereld, wat een deal de grootste in haar soort kan maken. De VS zijn vooralsnog terughoudend omdat een aantal boerenorganisaties in de EU verklaarde tegenstanders zijn en wordt gevreesd voor een eindeloos proces, waarbij de Fransen aan het eind een deal toch blokkeren.
Amerikaanse landbouworganisaties eisen dat de VS alleen zaken doet als ook landbouwmarkten worden geliberaliseerd. Wat CEMA betreft maken de EU en de VS binnen de FTA ook afspraken over samenwerking bij het ontwikkelen van eventuele nieuwe regulering, zodat bedrijven geen dubbele ontwikkeltrajecten hoeven op te zetten. Nu kennen multinationale machinebouwers vaak meerdere 'lijnen' om te voldoen aan de eisen van verschillende markten.  
De EU en VS zijn geen groeimarkten meer maar nog wel de belangrijkste afzetmarkten voor landbouwmachines. De regio’s zijn ook thuisbasis van de belangrijkste producenten van trekkers en oogstmachines, zoals John Deere, het in Nederland geregistreerde Case New Holland en Agco, het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson en Valtra.  
De EU exporteerde in 2012 voor 2,14 miljard euro aan landbouwmachines naar de VS, 27 procent meer dan een jaar eerder. De EU importeerde voor 3,3 miljard dollar (2,5 miljard euro) aan machines uit de VS, een stijging van 12 procent. Duitsland geldt als grootste internationale exporteur van trekkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.