Mechanisatie

Nieuws 1367 x bekeken

Agco verkoopt minder trekkers en combines in West-Europa

Duluth – Agco heeft in de eerste 9 maanden van 2013 2 procent minder trekkers en 4 procent minder combines verkocht in West-Europa dan een jaar eerder. Het moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra zag de omzet in Europa, Afrika en het Midden-Oosten exclusief wisselkoersschommelingen nog toenemen met 1,7 procent tot 3,8 miljard dollar (2,7 miljard euro), terwijl de brutowinst 15,5 miljoen dollar (11,3 miljoen euro) steeg.

Agco meldt hogere verkoopcijfers in Duitsland en Frankrijk, de grootste akkerbouwproducent in West-Europa. De verkopen in het Verenigd Koninkrijk en Midden-Europa vielen juist lager uit. De verkoopregio Europa is met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf uit de Amerikaanse staat Georgia. De verkopen liggen er bijna twee keer zo hoog dan in Noord-Amerika (2 miljard dollar) en duidelijk hoger dan in Zuid-Amerika (3,5. miljard dollar).
Agco verwacht over geheel 2013 5 procent minder machines in West-Europa te verkopen, terwijl het voor Noord- en Zuid-Amerika nog groeicijfers van respectievelijk 5 en 20 procent verwacht. Topman Martin Richenhagen blijft ondanks de tegenvallende verkopen positief. "Hogere graanconsumptie en lagere voorraden zouden gezonde grondstofprijzen en gezonde landbouwinkomens moeten ondersteunen, en dat zijn sleutelfactoren die de vraag bepalen in onze industrie", aldus de Duitser in Amerikaanse dienst.
In Zuid-Amerika lagen de verkopen van combines 50 procent hoger dan vorig jaar terwijl 22 procent meer trekkers zijn verkocht. In Noord-Amerika lag de groei voor beide productgroepen op 12 procent. In Zuid-Amerika verkoopt Agco met name meer in Brazilië en Argentinië, waar boeren profiteren van hoge landbouwprijzen en goede opbrengsten. Net als in Noord-Amerika ziet Agco vooral een groei in het hogere PK-segment. Het op rijstteelt en kleine percelen gerichte Azië blijft een nichemarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.