Mechanisatie

Nieuws 1951 x bekeken

Trekkerverkopen in januari op ongeveer gelijk niveau 2011

Nijkerk – In januari zijn in Nederland 236 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, tegen 215 een jaar eerder. Het aantal afgeleverde compacttrekkers steeg van 28 tot 39. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie Agrotechniek, een belangenbehartiger van agrotechnische bedrijven.

Volgens Theo Vulink van de federatie zal na een jaar van herstel een jaar met gelijkblijvende verkopen volgen. ”De markt is door de crisis meer terughoudend. Het belooft geen slecht jaar te worden. De cijfers blijven achter bij de topjaren 2007 en 2008, maar zijn beter dan in 2010, wat een zeer slecht jaar was.”
De marktaandelen worden vanwege mededingingsregels met een jaar vertraging bekendgemaakt. In januari 2011 leverde Fendt 44 landbouw- en smalspoortrekkers af, tegen John Deere 40. New Holland leverde in de openingsmaand 15 machines af, maar is volgens marktanalist Jappie Hoekstra van de Mechan-Groep, dat Agco-merken Fendt, Valtra en Massey Ferguson importeert, wel marktleider gebleven.
Opvallend is dat het doorgaans kleine Finse merk Valtra 41 machines afleverde, tegen 4 machines een jaar eerder. Volgens importeur Agritechniek in Steenwijk betrof het een grote actie en is het marktaandeel over geheel 2011 vermoedelijk niet drastisch gewijzigd. Volgens Hoekstra zal bij de verkopen in 2012 financiering een grote rol spelen.
”Agco, John Deere en Case New Holland bieden reeds uitgebreide financieringsproducten aan en ik verwacht dat ook kleine spelers met hun eigen financieringsplannen zullen komen.” Per saldo gaat de Mechan-Groep net als de concurrentie eerder verklaarde uit van gelijkblijvende tot 5 procent dalende verkopen en ongeveer gelijke marktaandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.