Mechanisatie

Nieuws 1752 x bekeken 2 reactieslaatste update:20 mrt 2012

Kubota heeft 1,8 miljard euro voor overnames

Osaka – Kubota heeft 200 miljard yen (1,8 miljard euro) beschikbaar voor de overname van één of meer agrarische machinebouwers, maar zoekt ook nadrukkelijk naar partnerschappen die het bedrijf groei kunnen brengen in de VS en Azië.

Dat heeft topman Yasuo Masumoto gezegd tegen persbureau Bloomberg. Kubota wil concreet grotere machines kunnen aanbieden.
Kubota bood in december 1,3 miljard Noorse kroner (172 miljoen euro) voor Kverneland, dat onder meer opraapwagens en voederwinningsmachines maakt. De overgang van Kverneland kwam vorige week dichterbij toen de Europese Commissie bekendmaakte zich niet te verzetten tegen de fusie.
Matsumoto verklaart tegen Bloomberg dat het vooralsnog geen andere producenten van landbouwmachines heeft gevonden die bereid zijn een deel of alle activiteiten te verkopen. Volgens Duitse media toonde Kubota nadrukkelijk interesse voor trekkerbouwer Deutz-Fahr, dat ook trekkers van het merk Lamborghini maakt.
Kubota realiseert zich volgens Matsumoto dat slechts 25 procent van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor rijstteelt. Juist in de rijstteelt is Kubota sterk. Om ook in de granen een rol van betekenis te gaan spelen, moet Kubota machines kunnen aanbieden van 200 pk. Nu is het grootste model van de Japanners 135 pk sterk.
Het kost volgens Matsumoto 5 tot 10 jaar volledig zelfstandig een zware trekker te ontwikkelen. Als een overname niet lukt, wil Kubota daarom ook de optie tot samenwerkingen met andere concurrenten openhouden. Grote concurrenten op de machinemarkt zijn de Amerikaanse bedrijven Case New Holland, Agco (bekend van Fendt, Massey Ferguson en Valtra) en John Deere.

Laatste reacties

  • vraagteken

    Op de site van Same Deutz Fahr staat dat zij absoluut niet van plan zijn om overgenomen te worden gelukkig maar.

  • tomrosier

    Hoe harder SDF dat schrijft dat het niet zo is hoe minder ik daar van geloof.

Of registreer je om te kunnen reageren.