Mechanisatie

Nieuws 533 x bekeken

Boomwash van Amazone reinigt spuitboom

Amazone heeft Boomwash ontwikkeld. Dat is een reinigingssysteem voor de Super-L spuitbomen, die op de getrokken UX-spuiten en de Pantera-zelfrijder worden gemonteerd.

Boomwash is een reinigingskop met vier sproeiers, die via een geleiderail de gehele spuitboom van onderaf schoonspuit. Reinigen kan alleen als de spuitbomen zijn ingeklapt, omdat de geleiderail alleen onder het eerste segment van de in drie delen inklapbare bomen is bevestigd. Activering van Boomwash kan vanuit de cabine. Ook ledlampjes worden schoongespoeld voordat bestrijdingsmiddelenresten er zich op kunnen vastkoeken. Beide zijden hebben een geleiderail.

Twee minuten

Volgens Amazone reinigt Boomwash de doppen effectiever dan handmatig met een hogedrukspuit. Ook leidt het tot minder puntemissie, omdat de spuitboom eenvoudig op het land gereinigd kan worden en niet meer op het erf, waar het reinigingswater vrij gemakkelijk in het oppervlaktewater terecht kan komen. Reinigen duurt hooguit twee minuten en vergt zo’n 100 liter water, dat betrokken wordt uit de schoonwatertank. De schoonwatertank van de Pantera wordt per seizoen 2012 vergroot naar 500 liter, om naast Boomwash nog genoeg schoon water over te hebben voor de gewone tankreiniging.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.