Mechanisatie

Nieuws 471 x bekeken

Japanners azen op Kverneland

De Japanse trekkerfabrikant Kubota heeft een bod gedaan op de Noorse machinefabrikant Kverneland. De Japanners willen alle aandelen kopen.

Kubota doet een bod van 8,50 Noorse Kronen per aandeel. Dit is ongeveer 36 procent meer dan de slotkoers van het Kverneland-aandeel op 15 december. Jens Ulltveit-Moe raadt alle Kverneland-aandeelhouders dan ook aan om het bod te accepteren. Ulltveit-Moe is voorzitter van de raad van bestuur van het Kverneland-concern en met 31,8 procent van de aandelen in eigendom is hij tevens grootaandeelhouder. Hij heeft het bod van de Japanners reeds geaccepteerd. Gegeven het bod en de instemming van de raad van bestuur lijkt de overnamepoging dan ook te slagen. Begin januari zal er duidelijkheid komen. Kubota wil met de overname voet aan de grond krijgen op de Europese werktuigenmarkt.

Ook in Nederland

Japan en Noorwegen, het lijkt allemaal ver weg. Toch was en is Kverneland ook een belangrijke speler in de Nederlandse landbouwmachine-industrie. In Nieuw-Vennep (Z.-H.) heeft Kverneland een fabriek waar spuiten en kunstmeststrooiers gebouwd worden. Ook is Kverneland Group Mechatronics BV hier gevestigd. Lange tijd was het bedrijf ook eigenaar van een grote fabriek in Geldrop (N.-Br.), in 2008 werd deze vestiging echter verkocht aan concurrent Kuhn. Een jaar later kocht Kverneland de volledige voederwinningstak van Veenhuis in Raalte (Ov.). Op bepaalde markten verkoopt Kverneland ook de mesttechniek van deze fabrikant via haar eigen dealernetwerk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.