Mechanisatie

Nieuws 637 x bekeken

Non-stop persen en wikkelen bij Krone

Krone introduceert op de komende Agritechnica een non-stop pers-wikkelcombinatie: de Ultima.

De Ultima heeft tussen de snijrotor en perskamer een voorpers- en verzamelkamer. Hier wordt het gras verzameld als de baal wordt afgebonden met net of touw. Krone belooft tot 50 procent meer capaciteit ten opzichte van een traditionele pers-wikkelcombinatie. De machine werkt als volgt: twee taps geplaatste, brede transportbanden verzamelen het gras en persen het al voor op het moment dat een baal wordt afgebonden en uitgeworpen. Als de perskamer weer dicht is, wordt het gras meteen daarnaar doorgevoerd, waar een baal wordt gemaakt.

Revolutie

Volgens Krone heeft de Ultima tevens een snellere overgang van pers naar wikkelaar. De perskamer is een semi-variabele, zoals bekend van de Comprima-serie. Een belangrijk element is de Isobus-aansturing, die tevens de trekkersnelheid regelt op basis van de (voor)perskamervulling. Volgens Krone leidt deze ontwikkeling tot een revolutie bij de rondebalenpersen. Het systeem is overigens niet nieuw. Kleinere bedrijven als Gewitech presenteerden al eerder non-stop persen. Krone is wel de eerste grote fabrikant die een dergelijk systeem in productie neemt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.