Boerderij testte zes trekkers die hun roots hebben in verschillende werelddelen. De global -serie, vrij vertaald wereldtrekker, is de basisserie van MF. De MF 4709 van 69.9 kW (95 pk) is een compacte blitse trekker. Qua look duidelijk een MF, solide afgewerkt. Compleet uitgerust, maar we missen eigenlijk een powershift. MechanisatieFoto

Compacte Fransoos met strakke wegligging

Boerderij testte zes trekkers die hun roots hebben in verschillende werelddelen. De ‘global’-serie, vrij vertaald wereldtrekker, is de basisserie van MF. De MF 4709 van 69.9 kW (95 pk) is een compacte blitse trekker. Qua look duidelijk een MF, solide afgewerkt. Compleet uitgerust, maar we missen eigenlijk een powershift.

De MF 5710, maar ook de onlangs aangekondigde 5709 Dyna-4, hadden qua formaat beter in de testgroep gepast als de geteste 4709. Deze modellen waren ten tijde van de test nog niet leverbaar, vandaar dat MF met de iets lichtere 4709 aantrad.

Goede instap aan beide zijden, maar voor snel uitstappen staat de trap wat te steil. Het bijrijderszitje met veiligheidsgordel zit wat wiebelig, maar klapt wel makkelijk in en uit.

Het stuur is horizontaal en in hoogte verstelbaar met een hendeltje. Dashboard geeft alle belangrijke info digitaal weer, zoals brandstofverbruik, motortoeren, rijsnelheid etc.

Grappig detail: de trap rechts is opklapbaar zodat tredes niet buiten de trekker uitsteken.

Contactslot zit in de rechter B-stijl. De knoppenplaatsing van de hef kan doordachter. De snelhef-tuimelschakelaar, met neutraalstand en met groene dipswitchknopje, is logisch bij de glider op de zijconsole geplaatst, maar de verdere fijnafstelling van de hef zit op de B-stijl. De knoppen voor snelhef, daalsnelheid, hefhoogte en dansonderdrukking zijn optioneel.

De MF stuurt direct en heeft een strakke wegligging.

De tredes klappen automatisch uit bij het openen van de deur.

De enige in de testgroep met een driepitter. Soms een roffelig geluid bij bepaalde toerentallen.

Elektronisch ingespoten, maar vertoont het traditionele karakter van een mechanisch ingespoten motor, dus geen constant vermogensbereik. Verhoudingsgewijs laag koppel en grillig brandstofverbruik. Met Adblue om te voldoen aan tier 4 final.

Het zicht rondom is goed. De uitlaat gaat onder het onderste raampje door. Wel jammer dat MF voor het raampje linksvoor een gereedschapskistje heeft geplaatst.

Vrij kale transmissie, met zes versnellingen, twee groepen en een elektrohydraulische omkeer. Geen powershift of hoog/laag. Beide versnellingshendels rechts geplaatst. Schakelt fijn. De MF heeft standaard een elektronisch bediende hef, maar deze wordt bediend alsof het een mechanische hef betreft, met een schuifhendel voor de positieregeling. Met aanslag. Het werkt prettig. Aan/uit-tuimelschakelaars voor 4WD en differentieel, geplaatst bij de hefbediening.

Met ruim 3 ton tilt de hef weinig. Pen/gat-stabilisatie voor de hefstangen. Rechts snelverstel. Prima topstanghouder. De boventrekhaak zit vast met pennen. Alleen af te halen door de hefarm rechts los te koppelen. Sinds kort snelverstel leverbaar. Met 70 liter per minuut levert de hydrauliek een bovengemiddelde olie-opbrengst. Twee aftakastoerentallen, 540 en 1.000. 540 en 540E optie.

Grote deuren, die het verst uitsteken van alle trekkers. Bij dichttrekken is het ver reiken naar de deurgreep. De deuren sluiten zwaar.

Ondanks het relatief kleine formaat van de trekker een ruime cabine. Licht interieur. Zes-stijlencabine, met brede achterruit. Geen vlakke vloer!

Beheer
WP Admin