Mechanisatie

Foto & video 10451 x bekeken 12 reacties

Mitas te water met Claas-trekker

Het wordt wel eens voor de flauwekul gezegd: 'die trekker heeft zo'n brede banden, die rijdt zelfs nog over water.' Zou dat écht kunnen?

Dat dachten ze ook bij bandenfabrikant Mitas. De foto's bewijzen de uitkomst, en voor de critici; TREKKER was erbij, en deze 4 ton wegende Claas Axos 320 drijft écht volledig, zonder de bodem te raken. Dat lukt dankzij het enorme volume van de 1250/50R32 banden met dichte velgen achterop, en 750/55R30 voorop. Onder de trekker zitten geen extra drijvers, behalve dat de neus steunt op een leeg olievat. Te water blijkt het profiel van de banden wonderwel genoeg grip op het water te hebben, om de trekker voort te stuwen. Om bakboord of stuurboord te gaan zitten gebruik je simpelweg de stuurremmen.

Nadenken over verhouding machinegewicht en bandenmaat

De serieuze ondertoon van deze stunt is natuurlijk het vragen van aandacht voor deze opmerkelijk brede banden. Mitas, tegenwoordig onderdeel van Trelleborg Group, wil gebruikers met het oog op bodemverdichting vooral laten nadenken over de relatie tussen machinegewicht en bandgrootte. Deze combi, extreem brede banden onder een extreem lichte trekker, tonen aan wat er mogelijk is.

Benelux voorop

Mitas is de enige fabrikant die de brede 1250-banden produceert in radiaalversie. De markt voor deze maat moet echt ontwikkeld worden. Toch gaan we in de Benelux voorop met het toepassen van de band. Van de 30 banden die in Mitas van deze maat in Europa verkocht, draaien de meesten in onze regio. Fabrikanten als Dewulf, Vervaet en Vredo testen ermee onder hun zelfrijders. Maar ook onder trekkers en combines is er afzet, een Drentse loonwerker heeft ze bijvoorbeeld achterop zijn John Deere 7710, en in België draait een setje onder een New Holland T9-kniktrekker.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Als ik het goed zie, ligt de trekker met het carter, de versnellingsbak en de achterbrug in het water. Dit geeft een opwaartse druk gelijk aan de inhoud van deze metaal delen evenals de inhoud van de banden en wielen die onder water liggen. Hiermee is de bodemdruk niet verminderd als de trekker over het land rijdt.
  We worden dus weer eens door de fabrikanten op het verkeerde been gezet.

 • WGeverink

  Een flinke propeller aan de duizend toeren aftakas en je houdt de motorboten bij...

 • marcpd

  Nie moeilijk, een stevige mengmestmixer in de hef en klaar is Kees!

 • Bennie Stevelink

  Als je goed kijkt zie je dat aan de voorkant tussen de voorwielen drijvers zijn gemonteerd. Verder zijn er in de velgen platen gemonteerd. Ik vermoed dat achter de platen, aan de binnenkant van de velg, een extra band is geplaatst voor meer drijvend vermogen.
  De demonstratie die op de filmbeelden wordt getoond is alleen mogelijk als je onder de waterspiegel een volume met een gewicht hebt die gelijk is aan het gewicht van de trekker.

 • AA1

  op het land heb je geen opwaartse druk, lijkt mij. broodje aap verhaal.

 • Meralco

  Het volume is inderdaad enorm. Als je de achterwielen naast elkaar zet heb je een cilinder van ongeveer 2 meter doorsnee en 2.5 meter lengte. Daar zit een volume van ongeveer 3x1x1x2.5= 7.5 m3 in. De velgen vormen een cilinder van 0.8 meter doorsnee bij 2.5 meter lengte. Dat is een volume van ongeveer 3x0.4x0.4x 2.5= 1.2 m3. Als je die inhoud van de totale inhoud aftrekt hou je zo'n 6 m3 over! Ik heb uitwendige maten gebruikt, maar het geeft wel een idee van de grootte.

 • Matthijs Verhagen

  Het is een ludieke actie, geen wetenschappelijk experiment. Feit is wel dat het volume in de band iets doet. Iets met het drijfvermogen en ook iets met de bodemdruk. Er is een duidelijke relatie, maar geen direct verband.

  @Stevelink: De velgen zijn dichtgemaakt, dat staat ook in het artikel. Dus is het een luchtkamer en geven ze drijvend vermogen. Of er nu lucht, kurk of piepschuim achter zit maakt niks uit.

 • John*

  nu kunnen ze met een herder de rivier(tjes) maaien vanuit de sloot en meteen een bak meeslepen om de treoep in te gooien, dat kan nog wel is efficent werken zo

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Veel trekkracht heeft'ie niet in het water, vermoed ik.

 • alco1

  Als er bv. 5 bar in de banden zit, dan zit er niet vijf maal zoveel lucht in!
  Maar hoeveel dan? Zijn hier rekentabellen voor?

 • pinkeltje

  Als er 5 bar in zit dan heb je volgens mij ook 5 maal zoveel lucht in de band? Niet op tienden achter de komma want de band zwelt ook op. En als je met de trekker in het water rijdt gaan de banden ook niet kopje onder waardoor het drijfvermogen ook niet precies gelijk is aan het volume van de banden. Wie op het Trekkerfestival is geweest zal weten dat je juist smalle banden moet monteren om door een waterbak te rijden, simpelweg omdat je anders te weinig grip hebt op de bodem. Ga je echt voor drijfvermogen dan heb je niet alleen grote banden maar ook hoge kammen nodig. Dan krijg je een aandrijving volgens het principe van een raderboot (Mississipe). County is voor de grap ooit met een trekker het kanaal over gezwommen.

 • JAMieras

  Drijfvermogen heeft niks met bodemdruk te maken, wel een leuke actie om reclame te maken. Heel simpel, als de tractor 4 ton weegt moeten de drijvers 4 m3 water verplaatsen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.