Mechanisatie

Foto & video 5202 x bekeken 1 reactie

Nordhorn (2): Fahr blinkt uit met werktuigen

Nordhorn (D) - De jaarlijkse velddag in Nordhorn blinkt uit door de veelheid van demonstraties. Met als thema Deutz en Fahr was er dit jaar ook aan werktuigen geen gebrek.

Het was tenslotte door de overname van Fahr dat Deutz lange tijd ook een breed pakket aan werktuigen beschikbaar had.

Foto

 • Nordhorn (2): Fahr blinkt uit met werktuigen
  Foto: Martin Smits
 • Fahr is bekend van zijn hooibouwwerktuigen, maar maakte ook mestwagens. Duitsland is het land van de vierwielige wagens. Het is dan ook een van de weinige plekken op de wereld waar je vierwielige mestverspreiders vindt.

  Fahr is bekend van zijn hooibouwwerktuigen, maar maakte ook mestwagens. Duitsland is het land van de vierwielige wagens. Het is dan ook een van de weinige plekken op de wereld waar je vierwielige mestverspreiders vindt.

  Foto: Martin Smits
 • Fahr had hakselaars, en daar hoorde in de jaren zestig een wagen achter te hangen.

  Fahr had hakselaars, en daar hoorde in de jaren zestig een wagen achter te hangen.

  Foto: Martin Smits
 • Duitsland was ook lange tijd een grote markt voor kleine maaidorsers. Fahr bediende die markt niet onverdienstelijk. Achteraf gezien hebben die machines destijds vaak ook maar weinig uren gemaakt, waardoor nog meerdere heel mooie exemplaren over zijn gebleven.

  Duitsland was ook lange tijd een grote markt voor kleine maaidorsers. Fahr bediende die markt niet onverdienstelijk. Achteraf gezien hebben die machines destijds vaak ook maar weinig uren gemaakt, waardoor nog meerdere heel mooie exemplaren over zijn gebleven.

  Foto: Martin Smits
 • De Deutz D9005 van Jan Smoes uit Neuenhaus speelt bijna een thuiswedstrijd met de getrokken M66TS van 1980. De maaidorser is een van de laatste die zijn gemaakt, en is nog als nieuw. De verf is nog niet zichtbaar van de vijzel af.

  De Deutz D9005 van Jan Smoes uit Neuenhaus speelt bijna een thuiswedstrijd met de getrokken M66TS van 1980. De maaidorser is een van de laatste die zijn gemaakt, en is nog als nieuw. De verf is nog niet zichtbaar van de vijzel af.

  Foto: Martin Smits
 • De M900 van 1978 dateert van het jaar na de volledige overname van Fahr door Deutz. Dit machientje heeft duidelijk meer hectaren achter de kiezen dan de M66TS die op het zelfde perceeltje rijdt, maar het ziet er zowel technisch als uiterlijk nog heel goed uit.

  De M900 van 1978 dateert van het jaar na de volledige overname van Fahr door Deutz. Dit machientje heeft duidelijk meer hectaren achter de kiezen dan de M66TS die op het zelfde perceeltje rijdt, maar het ziet er zowel technisch als uiterlijk nog heel goed uit.

  Foto: Martin Smits
 • Het graan wordt in stijl afgevoerd met een Fahr-containersysteem.

  Het graan wordt in stijl afgevoerd met een Fahr-containersysteem.

  Foto: Martin Smits
 • Persen met de GP700-riemenpers. Heeft behoorlijk capaciteit en poept grote balen uit.

  Persen met de GP700-riemenpers. Heeft behoorlijk capaciteit en poept grote balen uit.

  Foto: Martin Smits
 • Beetje panne met de lagedrukpers. Dat komt wel weer op gang, maar hier zie je toch dat de oudjes niet gemaakt zijn om capaciteit te draaien.

  Beetje panne met de lagedrukpers. Dat komt wel weer op gang, maar hier zie je toch dat de oudjes niet gemaakt zijn om capaciteit te draaien.

  Foto: Martin Smits
 • De HD 20-hogedrukpers snort lekker door het stro. De D180H kan de pers goed hebben.

  De HD 20-hogedrukpers snort lekker door het stro. De D180H kan de pers goed hebben.

  Foto: Martin Smits
 • Dan moet het stro nog op de wagen. Daar hadden ze bij Fahr ook wat voor. Werkt op zich niet eens onaardig.

  Dan moet het stro nog op de wagen. Daar hadden ze bij Fahr ook wat voor. Werkt op zich niet eens onaardig.

  Foto: Martin Smits
 • Stabiel stapelen is een vak apart. Het wagentje met opstaande schotten maakt het ook niet makkelijker. Wellicht kunnen de pakjes ook nog net even mooier vierkant geperst... Niettemin is de lol er niet minder om.

  Stabiel stapelen is een vak apart. Het wagentje met opstaande schotten maakt het ook niet makkelijker. Wellicht kunnen de pakjes ook nog net even mooier vierkant geperst... Niettemin is de lol er niet minder om.

  Foto: Martin Smits
 • De introductie van een velddrooginstallatie was de verdienste van het Deense Taarup. Claas kreeg er lucht van, en meende dat het een systeem zou zijn met toekomst. Fahr ontging de drang naar modernisering net zo min. Het introduceerde in 1972 een verplaatsbare droogtrommel om vers gras te drogen, en daar briketten van te persen. Dat bood de fabrikant aan als een compleet systeem met hakselaar en containersysteem. 18 stuks zijn er gemaakt. Dit is mogelijk de enige die is overgebleven, hij is nog maar recent door de nieuwe eigenaren gerestaureerd.

  De introductie van een velddrooginstallatie was de verdienste van het Deense Taarup. Claas kreeg er lucht van, en meende dat het een systeem zou zijn met toekomst. Fahr ontging de drang naar modernisering net zo min. Het introduceerde in 1972 een verplaatsbare droogtrommel om vers gras te drogen, en daar briketten van te persen. Dat bood de fabrikant aan als een compleet systeem met hakselaar en containersysteem. 18 stuks zijn er gemaakt. Dit is mogelijk de enige die is overgebleven, hij is nog maar recent door de nieuwe eigenaren gerestaureerd.

  Foto: Martin Smits
 • Fahr had een behoorlijk programma aan trekkers. Dat duurde overigens maar tot 1961. De D400 was in 1955 met 45 pk de zwaarste. In 1959 stond die genoteerd voor 50 pk, geleverd door een driecilinder Deutz.

  Fahr had een behoorlijk programma aan trekkers. Dat duurde overigens maar tot 1961. De D400 was in 1955 met 45 pk de zwaarste. In 1959 stond die genoteerd voor 50 pk, geleverd door een driecilinder Deutz.

  Foto: Martin Smits
 • Was je trekkerfabrikant in Duitsland, dan kon je maar beter ook een werktuigendrager aanbieden. Bij Fahr was dat in 1955 de GT130. Een eigenaardigheid: de motor zat voorop.

  Was je trekkerfabrikant in Duitsland, dan kon je maar beter ook een werktuigendrager aanbieden. Bij Fahr was dat in 1955 de GT130. Een eigenaardigheid: de motor zat voorop.

  Foto: Martin Smits
 • En behalve landbouwtrekkers had Fahr ook enkelassers in het programma.

  En behalve landbouwtrekkers had Fahr ook enkelassers in het programma.

  Foto: Martin Smits
 • Eerst even de kachel opporren, en dan geht's los. Een houtgasgenerator uit de Tweede Wereldoorlog. Liep goed, hoewel het een hele kunst is om zo'n systeem aan de gang te houden.

  Eerst even de kachel opporren, en dan geht's los. Een houtgasgenerator uit de Tweede Wereldoorlog. Liep goed, hoewel het een hele kunst is om zo'n systeem aan de gang te houden.

  Foto: Martin Smits
 • Voor de duidelijkheid, Nordhorn was niet alleen maar Deutz en Fahr. Wil je een Twin City of een John Deere GP zien ploegen, dan kan dat ook. Aardappelen rooien, aardappelen stomen, binderen, ploegen, culteren: Norhorn heeft het allemaal.

  Voor de duidelijkheid, Nordhorn was niet alleen maar Deutz en Fahr. Wil je een Twin City of een John Deere GP zien ploegen, dan kan dat ook. Aardappelen rooien, aardappelen stomen, binderen, ploegen, culteren: Norhorn heeft het allemaal.

  Foto: Martin Smits
 • Het weer werkte buitengewoon mee en dat trok ook extra publiek. Jong en oud vindt er vertier. Volgend jaar kunnen we Schlüters en Wesselers gaan kijken.

  Het weer werkte buitengewoon mee en dat trok ook extra publiek. Jong en oud vindt er vertier. Volgend jaar kunnen we Schlüters en Wesselers gaan kijken.

  Foto: Martin Smits

Eén reactie

 • ed12345


  Zuks vind ik prachtig jammer genoeg zit ik te ver om zuks moois te zien

Of registreer je om te kunnen reageren.