Mechanisatie

Foto & video 5769 x bekeken 1 reactielaatste update:13 aug 2015

Deutz-Fahr centraal in Nordhorn (1)

Nordhorn (D) - Het is vaste prik: in het tweede weekend van augustus heeft de Treckerclub Nordhorn zijn Feldtag. Dit jaar stond de show in het teken van Deutz en Fahr.

Wat 24 jaar geleden begon als een weekend met trekkervrienden onder elkaar, is uitgegroeid tot een van de grootste oldtimer-evenementen van Europa. Dit jaar stond de show in het teken van Deutz en Fahr, en dat kun je gerust een succes noemen. De hoeveelheid materiaal - maar ook de variatie daarin, de zeldzame exemplaren die werden tentoongesteld - was enorm. En vergeet de machinedemonstraties niet!

Foto

 • 'Luftgekühlt.' Als je in Duitsland aankondigt dat je met je Deutz-trekker naar de show mag komen, dan kun je wel wat verwachten. D15, D25, D30, D40... in tientallen staan ze, gesorteerd, strak in het gelid opgesteld.

  'Luftgekühlt.' Als je in Duitsland aankondigt dat je met je Deutz-trekker naar de show mag komen, dan kun je wel wat verwachten. D15, D25, D30, D40... in tientallen staan ze, gesorteerd, strak in het gelid opgesteld.

  Foto: Martin Smits
 • Van klassiekers als de 06-serie van Deutz zijn nog heel wat exemplaren in gebruik. Maar ze verdwijnen in rap tempo in verzamelaarshanden. 'Mit Fritzmeier Verdeck' weet je bijna zeker dat deze 8006 een Duitse eigenaar heeft. De hakselaar is een tweerijer van PZ. Nordhorn is altijd het toneel van een paar perceeltjes mais hakselen met klassiekers.

  Van klassiekers als de 06-serie van Deutz zijn nog heel wat exemplaren in gebruik. Maar ze verdwijnen in rap tempo in verzamelaarshanden. 'Mit Fritzmeier Verdeck' weet je bijna zeker dat deze 8006 een Duitse eigenaar heeft. De hakselaar is een tweerijer van PZ. Nordhorn is altijd het toneel van een paar perceeltjes mais hakselen met klassiekers.

  Foto: Martin Smits
 • Een keurige D4506 met wiel- en frontgewichten. Ook typisch Duits is de aanhanger, en best apart is de Fahr-balenwerper. Feitelijk dezelfde unit die ook wel achter een pers werd gemonteerd om balen in een aanhanger te schieten. Net als bij de pers is de balenwerper hydraulisch aangedreven.

  Een keurige D4506 met wiel- en frontgewichten. Ook typisch Duits is de aanhanger, en best apart is de Fahr-balenwerper. Feitelijk dezelfde unit die ook wel achter een pers werd gemonteerd om balen in een aanhanger te schieten. Net als bij de pers is de balenwerper hydraulisch aangedreven.

  Foto: Martin Smits
 • In zijn tijd het vlaggeschip bij Deutz, en een beer van een trekker: de Deutz 13006. Een keurig exemplaar van het einde van de serie.

  In zijn tijd het vlaggeschip bij Deutz, en een beer van een trekker: de Deutz 13006. Een keurig exemplaar van het einde van de serie.

  Foto: Martin Smits
 • Een Intrac 2003 is niet zo bijzonder. Met 60 pk was het van 1974 tot 1979 de opvolger van de 50 pk sterke Intrac 2002. Het laatste jaar van de serie waren de wielen zilver, liepen de achterspatborden door naar voren, en had de trekker een iets gewijzigde transmissie en een sterkere hef.

  Een Intrac 2003 is niet zo bijzonder. Met 60 pk was het van 1974 tot 1979 de opvolger van de 50 pk sterke Intrac 2002. Het laatste jaar van de serie waren de wielen zilver, liepen de achterspatborden door naar voren, en had de trekker een iets gewijzigde transmissie en een sterkere hef.

  Foto: Martin Smits
 • Intrac is op zich wel bekend, maar wie kan zich de Intrac 2006 met vier gelijke wielen herinneren? Bij Deutz-liefhebbers bekend van foto's, en bij miniaturenliefhebbers van de modellen van Gama. In 1975 zijn er maar 20 van gebouwd. Het jaar daarvoor zijn vijf stuks Intrac 2005 gebouwd, en daar is het bij gebleven. De 2005 had met 80 pk te weinig in huis om de hydrostaat (met drie versnellingen) aan te drijven. De Intrac 2006 kwam met 116 pk wat beter van zijn plek. Hoewel er in Hongarije al 40 stuks waren besteld, besloot Deutz het concept niet in productie te nemen.

  Intrac is op zich wel bekend, maar wie kan zich de Intrac 2006 met vier gelijke wielen herinneren? Bij Deutz-liefhebbers bekend van foto's, en bij miniaturenliefhebbers van de modellen van Gama. In 1975 zijn er maar 20 van gebouwd. Het jaar daarvoor zijn vijf stuks Intrac 2005 gebouwd, en daar is het bij gebleven. De 2005 had met 80 pk te weinig in huis om de hydrostaat (met drie versnellingen) aan te drijven. De Intrac 2006 kwam met 116 pk wat beter van zijn plek. Hoewel er in Hongarije al 40 stuks waren besteld, besloot Deutz het concept niet in productie te nemen.

  Foto: Martin Smits
 • Bijna net zo onbekend is de D16006-kniktrekker. Zijn er 30 van gemaakt. Sommige bronnen menen 34. Rechts de gerestaureerde trekker van Herman Florissen uit Slijk-Ewijk. Daarachter Hermans ongerestaureerde exemplaar met cabine. In totaal stonden er vier stuks in Nordhorn. De 160 pk sterke trekkers met Twin Disc-powershift dateren van 1969 en 1970.

  Bijna net zo onbekend is de D16006-kniktrekker. Zijn er 30 van gemaakt. Sommige bronnen menen 34. Rechts de gerestaureerde trekker van Herman Florissen uit Slijk-Ewijk. Daarachter Hermans ongerestaureerde exemplaar met cabine. In totaal stonden er vier stuks in Nordhorn. De 160 pk sterke trekkers met Twin Disc-powershift dateren van 1969 en 1970.

  Foto: Martin Smits
 • De Deutz D16006-wiellader van Claus Czinczoll uit Waltfeuch/Haaren is een van de weinige, wellicht de enige van de Deutz-wielladers die is overgebleven. Deutz had bedacht een zware wiellader in productie te nemen. Bouwmachinefabrikanten die Deutz-motoren afnamen, lieten weten dat geen goed plan te vinden. De wiellader sneuvelde en er is gepoogd daar een kniktrekker (vorige foto) van te maken. Cabine eraf, plaatwerk aanpassen, hef aanbouwen en de stoel omdraaien; en je hebt een trekker. Dit werd hem dus ook niet.

  De Deutz D16006-wiellader van Claus Czinczoll uit Waltfeuch/Haaren is een van de weinige, wellicht de enige van de Deutz-wielladers die is overgebleven. Deutz had bedacht een zware wiellader in productie te nemen. Bouwmachinefabrikanten die Deutz-motoren afnamen, lieten weten dat geen goed plan te vinden. De wiellader sneuvelde en er is gepoogd daar een kniktrekker (vorige foto) van te maken. Cabine eraf, plaatwerk aanpassen, hef aanbouwen en de stoel omdraaien; en je hebt een trekker. Dit werd hem dus ook niet.

  Foto: Martin Smits
 • Deutz was begin jaren tachtig aandeelhouder in het Amerikaanse Steiger. Het bedacht dat de Steiger-dealers naast de kniktrekkers wel een alternatief konden gebruiken. Dr. Anton Schlüter werd er bij gehaald, en zo ontstond in 1979 de DX430 van 160 pk. Officieel is er één exemplaar van gemaakt, onofficieel zouden er ooit vier prototypen zijn geweest. De cabine, en voor zover mogelijk ook andere onderdelen, kwamen van de DX230 waar Deutz destijds een bescheiden succes mee had.

  Deutz was begin jaren tachtig aandeelhouder in het Amerikaanse Steiger. Het bedacht dat de Steiger-dealers naast de kniktrekkers wel een alternatief konden gebruiken. Dr. Anton Schlüter werd er bij gehaald, en zo ontstond in 1979 de DX430 van 160 pk. Officieel is er één exemplaar van gemaakt, onofficieel zouden er ooit vier prototypen zijn geweest. De cabine, en voor zover mogelijk ook andere onderdelen, kwamen van de DX230 waar Deutz destijds een bescheiden succes mee had.

 • Wie nadenkt over een universeel inzetbare trekker die optimaal kan presteren, zit al gauw een trekker met vier gelijke wielen en aanbouwmogelijkheden voor, achter en in het midden te tekenen. In Duitsland was al vanaf de jaren zestig het 'Einmannsystem' een gevleugeld begrip. Het bleef jeuken, en Deutz bleef dokteren aan een nieuwe generatie Intracs. Er werd samenwerking gezocht met Daimler Benz en Schlüter. Daar is het trac-technik Gesellschaft uit ontstaan. Van de nieuwe generatie Intracs - die de trekker van de toekomst had moeten worden - zijn er maar zo'n 165 gebouwd. Deutz had financiële problemen, Schlüter had al niks meer in de melk te brokkelen, en Daimler Benz trok zich in 1991 volledig terug. Dat was het einde van de Intrac.

  Wie nadenkt over een universeel inzetbare trekker die optimaal kan presteren, zit al gauw een trekker met vier gelijke wielen en aanbouwmogelijkheden voor, achter en in het midden te tekenen. In Duitsland was al vanaf de jaren zestig het 'Einmannsystem' een gevleugeld begrip. Het bleef jeuken, en Deutz bleef dokteren aan een nieuwe generatie Intracs. Er werd samenwerking gezocht met Daimler Benz en Schlüter. Daar is het trac-technik Gesellschaft uit ontstaan. Van de nieuwe generatie Intracs - die de trekker van de toekomst had moeten worden - zijn er maar zo'n 165 gebouwd. Deutz had financiële problemen, Schlüter had al niks meer in de melk te brokkelen, en Daimler Benz trok zich in 1991 volledig terug. Dat was het einde van de Intrac.

  Foto: Martin Smits
 • Het lijkt een opsomming van ellende, maar de waarheid is helaas dat Deutz in 1984 een avontuur aanging dat ze ook beter hadden kunnen laten: de overname van Allis Chalmers. De productie daar is vrijwel meteen gestopt. De merknaam werd Deutz-Allis. Kleinere trekkers kwamen uit Keulen, de zware trekkers kochten ze in bij White. De 9170 van Walter Roelink uit Manderveen is vaker te zien in Nordhorn, en kan dit jaar voor de cultivator. De trekker is nog in oranje. Vrij snel na de overname is die kleur vervangen door groen. In 1991 kocht Agco de tent en werd de merknaam Agco Allis. De trekkers werden toen weer oranje.

  Het lijkt een opsomming van ellende, maar de waarheid is helaas dat Deutz in 1984 een avontuur aanging dat ze ook beter hadden kunnen laten: de overname van Allis Chalmers. De productie daar is vrijwel meteen gestopt. De merknaam werd Deutz-Allis. Kleinere trekkers kwamen uit Keulen, de zware trekkers kochten ze in bij White. De 9170 van Walter Roelink uit Manderveen is vaker te zien in Nordhorn, en kan dit jaar voor de cultivator. De trekker is nog in oranje. Vrij snel na de overname is die kleur vervangen door groen. In 1991 kocht Agco de tent en werd de merknaam Agco Allis. De trekkers werden toen weer oranje.

  Foto: Martin Smits
 • Doe is de meest bekende en ook de meest succesvolle fabrikant van tandemtrekkers. Maar ook Deutz deed (in 1965) een poging met de D5505. Met tweemaal 52 pk kon hij de vaste tand goed de baas. Helaas zit er geen geluid bij de foto's... maar als de motoren lekker trekken ontstaat een resonantie die het spektakel nog groter maakt.

  Doe is de meest bekende en ook de meest succesvolle fabrikant van tandemtrekkers. Maar ook Deutz deed (in 1965) een poging met de D5505. Met tweemaal 52 pk kon hij de vaste tand goed de baas. Helaas zit er geen geluid bij de foto's... maar als de motoren lekker trekken ontstaat een resonantie die het spektakel nog groter maakt.

  Foto: Martin Smits
 • Als het werktuig is afgekoppeld kun je er ook nog taxi mee rijden.

  Als het werktuig is afgekoppeld kun je er ook nog taxi mee rijden.

  Foto: Martin Smits
 • Het was niet alleen ellende bij Deutz. Ze maakten behalve bijzondere trekkers ook leuke, zoals deze Funtrac uit 1990. De 54 pk driecilinder loopt 40 km/u en is luxe uitgevoerd. Hij heeft wel een trekhaak maar geen hef achterop. In plaats daarvan zit er een kofferbak voor de picknickmand of de boodschappen. Alternatief voor de terreinauto.

  Het was niet alleen ellende bij Deutz. Ze maakten behalve bijzondere trekkers ook leuke, zoals deze Funtrac uit 1990. De 54 pk driecilinder loopt 40 km/u en is luxe uitgevoerd. Hij heeft wel een trekhaak maar geen hef achterop. In plaats daarvan zit er een kofferbak voor de picknickmand of de boodschappen. Alternatief voor de terreinauto.

 • Deutz-motoren hadden altijd een goede reputatie. De 85 pk zescilinder D9006 van 1967 doet voor de cultivator niet onder voor een moderne trekker van dit moment. Met excuses aan de Deutz-liefhebbers voor de opsomming van mislukkingen, maar geen top zonder flop, moet je maar denken. Het zijn toch de exoten die het evenement net dat extraatje geven dat een bezoek aan Nordhorn tot een onvergetelijke dag maakt.

  Deutz-motoren hadden altijd een goede reputatie. De 85 pk zescilinder D9006 van 1967 doet voor de cultivator niet onder voor een moderne trekker van dit moment. Met excuses aan de Deutz-liefhebbers voor de opsomming van mislukkingen, maar geen top zonder flop, moet je maar denken. Het zijn toch de exoten die het evenement net dat extraatje geven dat een bezoek aan Nordhorn tot een onvergetelijke dag maakt.

  Foto: Martin Smits

Eén reactie

 • ed12345


   Martin bedankt voor de leuke reportage

Of registreer je om te kunnen reageren.