Mechanisatie

Foto & video 4794 x bekeken laatste update:13 aug 2015

Compleet in kleine verpakking

Lelystad (Fl.) - De multi-trekkertest van Boerderij vergelijkt acht compacte boerentrekkers van rond de 58,8 kW (80 pk). Een impressie van de Steyr 4085 Kompakt.

De Steyr is rijk uitgerust en scoort uitstekend op comfort, cabine en verbruik. Schakelen mag soepeler, de draaicirkel kleiner en de prijs milder.

Foto

 • De Steyr 4085 Kompakt is ook bij Case IH te krijgen als Farmall C en bij New Holland als T4. De 4085 komt uit een familie van zeven Kompakten. De trekker heeft in het rood-wit een chique uitstraling met duidelijke CNH-roots.

  De Steyr 4085 Kompakt is ook bij Case IH te krijgen als Farmall C en bij New Holland als T4. De 4085 komt uit een familie van zeven Kompakten. De trekker heeft in het rood-wit een chique uitstraling met duidelijke CNH-roots.

 • De Kompakt wordt niet zoals zijn grote broers gebouwd in het Oostenrijkse St. Valentin, maar in het Italiaanse Jesi. Spatbordverbreders zijn optie.

  De Kompakt wordt niet zoals zijn grote broers gebouwd in het Oostenrijkse St. Valentin, maar in het Italiaanse Jesi. Spatbordverbreders zijn optie.

 • Rechts voor de cabine hangt een piepklein gereedschapskistje.

  Rechts voor de cabine hangt een piepklein gereedschapskistje.

 • De voorruit loopt ver door naar boven, en geeft samen met het dakraam een goed zicht op een voorlader.

  De voorruit loopt ver door naar boven, en geeft samen met het dakraam een goed zicht op een voorlader.

 • Van binnenuit bezien.

  Van binnenuit bezien.

 • Herkenbaar zijn de grote New Holland-spiegels die ook op de TM zitten.

  Herkenbaar zijn de grote New Holland-spiegels die ook op de TM zitten.

 • De instap naar het 104 cm hoge cabineplatform is prima.

  De instap naar het 104 cm hoge cabineplatform is prima.

 • Handig is het op veerlast wegkantelende dashboard.

  Handig is het op veerlast wegkantelende dashboard.

 • Het ronde pedaaltje tussen rem en koppeling ontgrendelt het kantelmechanisme.

  Het ronde pedaaltje tussen rem en koppeling ontgrendelt het kantelmechanisme.

 • Het is gelukt om alle luxe basis-elementen in het kleine cabineframe te krijgen. Bijna alles zit rechts, waar je het hebben wilt.

  Het is gelukt om alle luxe basis-elementen in het kleine cabineframe te krijgen. Bijna alles zit rechts, waar je het hebben wilt.

 • Alleen de hendel voor de kruip staat prominent links.

  Alleen de hendel voor de kruip staat prominent links.

 • Er is weinig ruimte rondom de stoel. Opstaande randen moeten voorkomen dat spullen op de vloer rollen.

  Er is weinig ruimte rondom de stoel. Opstaande randen moeten voorkomen dat spullen op de vloer rollen.

 • Doorwaaien lukt prima met de te openen voorruit, zijraampjes en dakraam. Er is een flinke beugel om bedieningskasten aan te monteren.

  Doorwaaien lukt prima met de te openen voorruit, zijraampjes en dakraam. Er is een flinke beugel om bedieningskasten aan te monteren.

 • De bijrijderszit is riant en klapt vlot weg.

  De bijrijderszit is riant en klapt vlot weg.

 • Het zicht naar achteren is goed, behalve onderin (door een dwarsstijl).

  Het zicht naar achteren is goed, behalve onderin (door een dwarsstijl).

 • Het voetgas steekt uit de zijconsole. Behalve het pedaal wordt ook het stangetje met grotere laarzen snel ingetrapt.

  Het voetgas steekt uit de zijconsole. Behalve het pedaal wordt ook het stangetje met grotere laarzen snel ingetrapt.

 • De brede motorkap gunt weinig zicht tussen de wielen. Daarbij loopt de uitlaat niet in één lijn met de dwarsstijl in de voorruit.

  De brede motorkap gunt weinig zicht tussen de wielen. Daarbij loopt de uitlaat niet in één lijn met de dwarsstijl in de voorruit.

 • De motorkap is alleen met een schroevendraaier te openen.

  De motorkap is alleen met een schroevendraaier te openen.

 • Met het FPT-blok scoort de Steyr in deze groep een derde plek. Koppel, vermogen en vooral verbruik zijn in orde. Op laatstgenoemd punt scoort de Steyr namelijk het best.

  Met het FPT-blok scoort de Steyr in deze groep een derde plek. Koppel, vermogen en vooral verbruik zijn in orde. Op laatstgenoemd punt scoort de Steyr namelijk het best.

 • Het regenereren is via het dashboardmenu uit te zetten. Dit gaat wel wat omslachtiger dan bij de John Deere en de Kubota, die hier gewoon een knop voor hebben.

  Het regenereren is via het dashboardmenu uit te zetten. Dit gaat wel wat omslachtiger dan bij de John Deere en de Kubota, die hier gewoon een knop voor hebben.

 • De 24V/24A-bak heeft vier versnellingen, drie groepen en een hi-lo. Alleen in hi brandt een lampje. De versnellingspook zit wat ver weg en schakelt stug en harkerig. Comfortabel zijn wel de koppelingsknop en hi-lo-knop in de pook.

  De 24V/24A-bak heeft vier versnellingen, drie groepen en een hi-lo. Alleen in hi brandt een lampje. De versnellingspook zit wat ver weg en schakelt stug en harkerig. Comfortabel zijn wel de koppelingsknop en hi-lo-knop in de pook.

 • De groepenpook zit laag en is ongesynchroniseerd, maar wel direct.

  De groepenpook zit laag en is ongesynchroniseerd, maar wel direct.

 • De omkeershuttle onder last is een pre. Beter dan een knop is een hendel met middenstand die de bak in neutraal zet. De shuttle is in agressiviteit instelbaar. In de zachtste stand pakt hij na langer denken alsnog abrupt op.

  De omkeershuttle onder last is een pre. Beter dan een knop is een hendel met middenstand die de bak in neutraal zet. De shuttle is in agressiviteit instelbaar. In de zachtste stand pakt hij na langer denken alsnog abrupt op.

 • De Steyr beurt 3.520 kg; prima.

  De Steyr beurt 3.520 kg; prima.

 • Dit gaat met ondersteuning van een hulpcilinder.

  Dit gaat met ondersteuning van een hulpcilinder.

 • Alleen de rechter hefarm heeft een snelle hoogteverstelling. De linker moet je losmaken van de trekarm. Beide stabilisatoren zijn te verstellen met een pen-gatverbinding in plaats van schroefdraad.

  Alleen de rechter hefarm heeft een snelle hoogteverstelling. De linker moet je losmaken van de trekarm. Beide stabilisatoren zijn te verstellen met een pen-gatverbinding in plaats van schroefdraad.

 • Qua bediening is de elektronische hef voorzien van alle elementen die daarbij horen: positie, hoogtebegrenzing, daalsnelheid en de gevoeligheid van trekkrachtregeling. Er zit geen N-stand op de snelhefknop, die in een handig muisvormig element huist.

  Qua bediening is de elektronische hef voorzien van alle elementen die daarbij horen: positie, hoogtebegrenzing, daalsnelheid en de gevoeligheid van trekkrachtregeling. Er zit geen N-stand op de snelhefknop, die in een handig muisvormig element huist.

 • Luxe is ook de afstandsbediening op beide spatborden. Deze is progressief te bedienen.

  Luxe is ook de afstandsbediening op beide spatborden. Deze is progressief te bedienen.

 • De maximale opbrengst van de tandempomp van 65 liter is dik in orde. Op 150 bar levert de Steyr nog 62 liter. De ventielen zijn prima te bedienen en goed gecodeerd. Jammer dat de in- en uitgaande koppelingen elk aan een andere zijde van de topstang zitten. Dat bemoeilijkt het aankoppelen.

  De maximale opbrengst van de tandempomp van 65 liter is dik in orde. Op 150 bar levert de Steyr nog 62 liter. De ventielen zijn prima te bedienen en goed gecodeerd. Jammer dat de in- en uitgaande koppelingen elk aan een andere zijde van de topstang zitten. Dat bemoeilijkt het aankoppelen.

 • Het schakelen van 540 naar 1.000 aftakas-toeren gaat via een trekhendel links. Dit werkt soepeler dan gedacht. Het is niet duidelijk te zien welke keuze je maakt.

  Het schakelen van 540 naar 1.000 aftakas-toeren gaat via een trekhendel links. Dit werkt soepeler dan gedacht. Het is niet duidelijk te zien welke keuze je maakt.

 • De trekker kleeft mooi vast aan de weg met zijn toch korte wielbasis van 224 cm. Hij is zeer comfortabel, zelfs voor de bijrijder.

  De trekker kleeft mooi vast aan de weg met zijn toch korte wielbasis van 224 cm. Hij is zeer comfortabel, zelfs voor de bijrijder.

 • Minpunt is de draaicirkel. Die is met 10,2 meter de grootste na die van de Zetor.

  Minpunt is de draaicirkel. Die is met 10,2 meter de grootste na die van de Zetor.

 • Met €61.898 is hij, uiteraard na de dure Fendt, het prijzigst van de groep. De Steyr komt op €1.087 per kW uit.

  Met €61.898 is hij, uiteraard na de dure Fendt, het prijzigst van de groep. De Steyr komt op €1.087 per kW uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.