Mechanisatie

Foto & video 4666 x bekeken 5 reactieslaatste update:7 aug 2015

Multi-trekkertest: John Deere 5085 M

Lelystad (Fl.) - De multi-trekkertest van Boerderij vergelijkt acht compacte boerentrekkers van rond de 58,8 kW (80 pk). Een impressie van de John Deere 5085 M.

De 5M is al een aantal jaren op de markt en kreeg vorig jaar een update.

Foto

 • Multi-trekkertest: John Deere 5085 M
  Foto: Jan Willem Schouten
 • De afwerking is Duits strak, zoals het een John Deere betaamt. Al komt de 5-serie sinds vorig jaar niet meer uit Mannheim maar uit het Amerikaanse Augusta.

  De afwerking is Duits strak, zoals het een John Deere betaamt. Al komt de 5-serie sinds vorig jaar niet meer uit Mannheim maar uit het Amerikaanse Augusta.

 • De leidingen zijn niet groen meegespoten, zoals bij de grotere types wel het geval is.

  De leidingen zijn niet groen meegespoten, zoals bij de grotere types wel het geval is.

 • De bruine interieurkleur, bekend uit de oudere John Deere-series, oogt inmiddels gedateerd.

  De bruine interieurkleur, bekend uit de oudere John Deere-series, oogt inmiddels gedateerd.

 • De motor voor de ruitenwisser is niet achter het dashboard weggewerkt. Hij is prominent aanwezig onder in de voorruit, zodat de wisser hoog genoeg reikt. Het stuur is verstelbaar, maar in tegenstelling tot de 5R draait bij de 5M het dashboard niet mee.

  De motor voor de ruitenwisser is niet achter het dashboard weggewerkt. Hij is prominent aanwezig onder in de voorruit, zodat de wisser hoog genoeg reikt. Het stuur is verstelbaar, maar in tegenstelling tot de 5R draait bij de 5M het dashboard niet mee.

 • Makkelijke instap, zonder het stuur te hoeven wegklappen. De deur werkt tegen bij openen.

  Makkelijke instap, zonder het stuur te hoeven wegklappen. De deur werkt tegen bij openen.

 • De draaicirkel bedraagt 9,66 meter. Daarmee zit de Deere in de middenmoot qua draaicirkel.

  De draaicirkel bedraagt 9,66 meter. Daarmee zit de Deere in de middenmoot qua draaicirkel.

 • De zijconsole dik in orde.

  De zijconsole dik in orde.

 • Een 32V/16A-bak. Tussen de 4 en 14 km/u tien versnellingen. Met de versnellingshendel uit de vloer schakelt hij beter dan z'n grote broers met AutoQuad-bak en sleufgaten: minder harkerig en mechanisch. De pook ligt lekker in de hand en is goed gepositioneerd. Met transmissieslot, tevens handrem. De groepenhendel zit wat dieper. De transportgroep begint pas bij 17 km/u.

  Een 32V/16A-bak. Tussen de 4 en 14 km/u tien versnellingen. Met de versnellingshendel uit de vloer schakelt hij beter dan z'n grote broers met AutoQuad-bak en sleufgaten: minder harkerig en mechanisch. De pook ligt lekker in de hand en is goed gepositioneerd. Met transmissieslot, tevens handrem. De groepenhendel zit wat dieper. De transportgroep begint pas bij 17 km/u.

 • De hilo schakelt lekker soepel, maar de knopjes op de pook overtuigen niet. Daar moet je fijngevoelige vingers voor hebben.

  De hilo schakelt lekker soepel, maar de knopjes op de pook overtuigen niet. Daar moet je fijngevoelige vingers voor hebben.

 • Met een draaiknop rechts van de stoel is de agressiviteit van de omkeer instelbaar.

  Met een draaiknop rechts van de stoel is de agressiviteit van de omkeer instelbaar.

 • De richtingaanwijzer heeft geen automatische afslag. Maar hij zit wel links van het stuur, waar een richtingaanwijzer hóórt te zitten.

  De richtingaanwijzer heeft geen automatische afslag. Maar hij zit wel links van het stuur, waar een richtingaanwijzer hóórt te zitten.

 • De 5085 M tilt 3,2 ton, waarmee John Deere in de testgroep geen krachtpatser is.

  De 5085 M tilt 3,2 ton, waarmee John Deere in de testgroep geen krachtpatser is.

 • De bekende, prettig te bedienen handpalmschuif (die ook in de grotere modellen te vinden is) bedient de hef. De snelhefknop ontbeert een neutraal. De knop voor de mengregeling zit elders op de zijconsole; hij had voor de logica naast de hefbediening gemogen. Vreemde symbolisering 4wd-knop. Bij deze aan/uitknop staat geen 'uit'-symbool, maar een 4wd-symbool. In de stand 'uit' schakelt de 4wd bij remmen namelijk automatisch in, redeneert de fabrikant.

  De bekende, prettig te bedienen handpalmschuif (die ook in de grotere modellen te vinden is) bedient de hef. De snelhefknop ontbeert een neutraal. De knop voor de mengregeling zit elders op de zijconsole; hij had voor de logica naast de hefbediening gemogen. Vreemde symbolisering 4wd-knop. Bij deze aan/uitknop staat geen 'uit'-symbool, maar een 4wd-symbool. In de stand 'uit' schakelt de 4wd bij remmen namelijk automatisch in, redeneert de fabrikant.

 • Erg sober uitgevoerde hefstabilisatie. Aan de rechterkant een straffe veer die de heflat naar binnen trekt. Die trekkende veer maakt aankoppelen van machines lastig.

  Erg sober uitgevoerde hefstabilisatie. Aan de rechterkant een straffe veer die de heflat naar binnen trekt. Die trekkende veer maakt aankoppelen van machines lastig.

 • Externe bediening van de hef vinden we alleen links.

  Externe bediening van de hef vinden we alleen links.

 • Qua hydrauliekprestaties top: een maximale olieopbrengst van 78 liter bij 207 bar. De beste score. Ook houdt de Deere de olieopbrengst bij lagere motortoerentallen goed vast. Er zijn drie mechanische ventielen. De derde is optioneel. Op het ventielenblok achterop zit een draaiknop om de vergrendeling en de zweefstand in- of uit te schakelen.

  Qua hydrauliekprestaties top: een maximale olieopbrengst van 78 liter bij 207 bar. De beste score. Ook houdt de Deere de olieopbrengst bij lagere motortoerentallen goed vast. Er zijn drie mechanische ventielen. De derde is optioneel. Op het ventielenblok achterop zit een draaiknop om de vergrendeling en de zweefstand in- of uit te schakelen.

 • Het differentieelslot is de klassieke vloerknop onder het stuur. Ontkoppelen door de rempedalen aan te raken. Geen automatiek. Hoog tijd dat John Deere deze jaren-zeventig-eigenzinnigheid verruilt voor een knop op de zijconsole.

  Het differentieelslot is de klassieke vloerknop onder het stuur. Ontkoppelen door de rempedalen aan te raken. Geen automatiek. Hoog tijd dat John Deere deze jaren-zeventig-eigenzinnigheid verruilt voor een knop op de zijconsole.

 • De 5085 M met 2wd en 30km/u-transmissie is te koop vanaf €41.485. Voor de geteste 5085 M met 40 km/u, 32V/16A, airco en elektronische hef, drie aftakastoerentallen en 4wd betaal je €54.643, wat neerkomt op €960 per kW.

  De 5085 M met 2wd en 30km/u-transmissie is te koop vanaf €41.485. Voor de geteste 5085 M met 40 km/u, 32V/16A, airco en elektronische hef, drie aftakastoerentallen en 4wd betaal je €54.643, wat neerkomt op €960 per kW.

Laatste reacties

 • Rob uut Mariënvelde

  Bij de voorlaatste foto wordt de opmerking gemaakt dat het tijd wordt dat JD de eigenzinige vloerknop op de vloermat vervangt door een knop op de zijconsole. Deze opmerking wordt al meer dan 20 jaar gemaakt in diverse trekkertest en ik erger me daar mateloos aan. Ik hoop echt dat JD dit niet gaat doen, omdat de vloerknop superhandig is welke door de gebruiker feilloos in het donker is te vinden als het 'spannend' wordt op het land. Op de rechterconsole zitten al zoveel knoppen dat je altijd moet kijken waar je drukt. Dit kost meer tijd en is bovendien lastiger. Het uitschakelen kan op 2 manieren: door de knop nogmaals in te drukken of de remmen aan te tikken. Heel praktisch en veilig. Bovendien kun je de knop zowel met de rechter- als de linkervoet bedienen. Gebruikers roemen deze knop juist vaak in de praktijk en zijn het oneens met de negatieve beoordeling. 

 • Henriwenting

  Wederom helemaal mee eens Rob! De John Deere gebruikers prijzen deze schakelaar. Martij Knuivers mag van mij deze tractor eens een weekje proberen dan kan hij het zelf ondervinden.

 • kleine boer

  Mee eens knopje op vloer werkt gewoon prima

 • farmerbn

  Heb zelf twee grote jd met zo'n knopje en een kleine jd zonder. Toch niet zo gek om te werken met het knopje want soms heb je handen tekort om alles plotseling uit te voeren met je handen en doen je voeten niets.

 • msportel31

  ik zou zelf niet zo trekker koopen en waar om die schakelpook zit tegen je been aan en dat rijd niet fijn als je groot bent ! zou ik meer gaan voor een 6m of 6r

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.