Mechanisatie

Foto & video 4908 x bekeken laatste update:14 aug 2015

Multi-trekkertest: Massey Ferguson 3640

Lelystad (Fl.) - De multi-trekkertest van Boerderij vergelijkt acht compacte boerentrekkers van rond de 58,8 kW (80 pk). Een impressie van de Massey Ferguson 3640.

De MF 3640 is de benjamin in de test. Massey Ferguson introduceerde de 3600-serie al in 2008. Sindsdien kregen deze trekkers meerdere kleine updates.

Foto

 • Multi-trekkertest: Massey Ferguson 3640
  Foto: Jan Willem Schouten
 • De trekker is compact en schurkt tegen het formaat smalspoortrekker aan. De 3640 beschikt over de MF-familielook, maar is duidelijk afkomstig uit de Agritalia-stal. Deze Italiaanse fabrikant bouwt ook trekkers voor John Deere (5G-serie) en voor Claas (Elios) op dezelfde basis als de MF 3600-serie.

  De trekker is compact en schurkt tegen het formaat smalspoortrekker aan. De 3640 beschikt over de MF-familielook, maar is duidelijk afkomstig uit de Agritalia-stal. Deze Italiaanse fabrikant bouwt ook trekkers voor John Deere (5G-serie) en voor Claas (Elios) op dezelfde basis als de MF 3600-serie.

 • Tijdens het instappen zit de bijrijdersstoel in de weg.

  Tijdens het instappen zit de bijrijdersstoel in de weg.

 • De met degelijke kunststof beklede cabine oogt leeg omdat er alleen het hoognodige in zit. De interieurkleur oogt lekker fris, maar is wel vuilgevoelig.

  De met degelijke kunststof beklede cabine oogt leeg omdat er alleen het hoognodige in zit. De interieurkleur oogt lekker fris, maar is wel vuilgevoelig.

 • Het gaspedaal, dat de vorm heeft van een halve schuddertand, is te ver naar rechts geplaatst. Uit de vloer steekt een lange, zwengelige versnellingshendel die de Carraro-transmissie schakelt. Het schakelen vergt lange slagen (30 cm), maar de gangen schakelen boterzacht.

  Het gaspedaal, dat de vorm heeft van een halve schuddertand, is te ver naar rechts geplaatst. Uit de vloer steekt een lange, zwengelige versnellingshendel die de Carraro-transmissie schakelt. Het schakelen vergt lange slagen (30 cm), maar de gangen schakelen boterzacht.

 • Twee knopjes op de versnellingshendel: een groene voor de hilo en een oranje voor ontkoppelen. De verkeerde knop kiezen is snel gebeurd. Vanwege de trage reactietijd van de hilo-knop (2 seconden) denk je soms dat je die niet goed hebt ingedrukt, waarna hij alsnog schakelt.

  Twee knopjes op de versnellingshendel: een groene voor de hilo en een oranje voor ontkoppelen. De verkeerde knop kiezen is snel gebeurd. Vanwege de trage reactietijd van de hilo-knop (2 seconden) denk je soms dat je die niet goed hebt ingedrukt, waarna hij alsnog schakelt.

 • Het stuur is verstelbaar. De ruitenwissermotor zit boven het dashboard tegen de voorruit aan, maar stoort het zicht naar voren niet. Sterker nog, er is puik zicht op de voorwielen en opzij. De ruitenwisser heeft geen intervalstand.

  Het stuur is verstelbaar. De ruitenwissermotor zit boven het dashboard tegen de voorruit aan, maar stoort het zicht naar voren niet. Sterker nog, er is puik zicht op de voorwielen en opzij. De ruitenwisser heeft geen intervalstand.

 • Een ielig hendeltje dat verticaal uit het het dashboard priemt doet dienst als richtingaanwijzer.

  Een ielig hendeltje dat verticaal uit het het dashboard priemt doet dienst als richtingaanwijzer.

 • Mooie kleine omkeershuttle links onder het stuur die soepeltjes oppakt. De omkeershuttle is met een beschermrand beschermd tegen ongewenst activeren tijdens instappen - goed.

  Mooie kleine omkeershuttle links onder het stuur die soepeltjes oppakt. De omkeershuttle is met een beschermrand beschermd tegen ongewenst activeren tijdens instappen - goed.

 • De agressiviteit van de omkeer is instelbaar in zeven stappen.

  De agressiviteit van de omkeer is instelbaar in zeven stappen.

 • Alle bedieningshendels zijn rechts geplaatst. Er is een mechanische hef, waarbij de voorste hendel voor de positiebepaling is en de achterste hendel voor de mengregeling. Beide hendels zijn dus niet zoals gebruikelijk naast elkaar geplaatst.

  Alle bedieningshendels zijn rechts geplaatst. Er is een mechanische hef, waarbij de voorste hendel voor de positiebepaling is en de achterste hendel voor de mengregeling. Beide hendels zijn dus niet zoals gebruikelijk naast elkaar geplaatst.

 • In de MF ligt dezelfde motor als in de Fendt en Iseki, maar in de MF klinkt hij minder pittig dan in de Fendt. Dat ligt echter puur aan het geluidsniveau. De MF 3640 heeft wat kW's minder dan de Fendt 209, maar de karakteristiek van de motor is gelijk aan die van de Fendt. Daarom dezelfde score als Fendt.

  In de MF ligt dezelfde motor als in de Fendt en Iseki, maar in de MF klinkt hij minder pittig dan in de Fendt. Dat ligt echter puur aan het geluidsniveau. De MF 3640 heeft wat kW's minder dan de Fendt 209, maar de karakteristiek van de motor is gelijk aan die van de Fendt. Daarom dezelfde score als Fendt.

 • De aftakasknop is een tuimelschakelaar met een kleine, vervelende veiligheidsvergrendeling. De trekker beschikt ook over een elektronisch motortoerentalgeheugen (een klein knopje op de zijconsole). Drie seconden indrukken is vastleggen in het geheugen. Kort indrukken is het ingestelde motortoerental oproepen.

  De aftakasknop is een tuimelschakelaar met een kleine, vervelende veiligheidsvergrendeling. De trekker beschikt ook over een elektronisch motortoerentalgeheugen (een klein knopje op de zijconsole). Drie seconden indrukken is vastleggen in het geheugen. Kort indrukken is het ingestelde motortoerental oproepen.

 • De hef tilt 3 ton. Gezien de compactheid van de trekker valt dat niet tegen. De hardware van de hef is compleet uitgevoerd: twee snel-verstelbare hefarmen, stabilisatoren pen/gat, en vanghaken.

  De hef tilt 3 ton. Gezien de compactheid van de trekker valt dat niet tegen. De hardware van de hef is compleet uitgevoerd: twee snel-verstelbare hefarmen, stabilisatoren pen/gat, en vanghaken.

 • De trekkrachtregeling gaat over de topstang. De drie ventielen zijn zowel binnen als buiten gecodeerd als groen, blauw en bruin. Achterop ouderwetse ringkoppelingen in plaats van snelkoppelingen. Alle drie de ventielen hebben een zweefstand en één ventiel heeft doorstroomregeling.

  De trekkrachtregeling gaat over de topstang. De drie ventielen zijn zowel binnen als buiten gecodeerd als groen, blauw en bruin. Achterop ouderwetse ringkoppelingen in plaats van snelkoppelingen. Alle drie de ventielen hebben een zweefstand en één ventiel heeft doorstroomregeling.

 • De keuzehendel voor 540 of 540E zit op de achterbrug.

  De keuzehendel voor 540 of 540E zit op de achterbrug.

 • Met een kleine 8 meter de krapste draaicirkel in de testgroep. Wel veel (4,5) stuuromwentelingen.

  Met een kleine 8 meter de krapste draaicirkel in de testgroep. Wel veel (4,5) stuuromwentelingen.

 • Met een vanafprijs van €37.237 start de MF goedkoop. Door allerlei opties geldt voor onze testtrekker een volwassen aanschafprijs van €57.080. De prijs per kW komt daarmee op €996, en dat valt in dezelfde categorie als John Deere, Kubota en Iseki.

  Met een vanafprijs van €37.237 start de MF goedkoop. Door allerlei opties geldt voor onze testtrekker een volwassen aanschafprijs van €57.080. De prijs per kW komt daarmee op €996, en dat valt in dezelfde categorie als John Deere, Kubota en Iseki.

Of registreer je om te kunnen reageren.