Mechanisatie

Foto & video 9919 x bekeken 4 reacties

Vlot poten met zelfrijder

De Lite-Trac weegt evenveel als een trekker. Met middenbunker en achtrijige pootmachine in de hef is de gewichtsverdeling gunstig en de capaciteit fors.

Foto

 • <p>Een zelfrijder is het summum van capaciteit. In het verleden werd dat echter ook wel eens een faliekante mislukking. Te beperkt inzetbaar, te duur of te zwaar.. Denk aan de zelfrijdende grootpakpers (Deutz-Fahr, Krone) of de zelfrijdende zaaicombinatie (Lemken). Succesverhalen zijn natuurlijk ook. Denk aan de zelfrijdende spuit, rooier en hakselaar. Wijnen Machines in Reusel probeert in deze rij aan te haken met een zelfrijdende pootmachine. Als basisvoertuig importeert eigenaar Bram Wijnen hiertoe de Lite-Trac uit Engeland, die hij zelf voorziet van een zware hefinrichting en zelfgebouwde pootmachine.</p>

  Een zelfrijder is het summum van capaciteit. In het verleden werd dat echter ook wel eens een faliekante mislukking. Te beperkt inzetbaar, te duur of te zwaar.. Denk aan de zelfrijdende grootpakpers (Deutz-Fahr, Krone) of de zelfrijdende zaaicombinatie (Lemken). Succesverhalen zijn natuurlijk ook. Denk aan de zelfrijdende spuit, rooier en hakselaar. Wijnen Machines in Reusel probeert in deze rij aan te haken met een zelfrijdende pootmachine. Als basisvoertuig importeert eigenaar Bram Wijnen hiertoe de Lite-Trac uit Engeland, die hij zelf voorziet van een zware hefinrichting en zelfgebouwde pootmachine.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>De tienkuubs bunker is universeel en bevat 7 ton aardappelen. De middenmontage zorgt voor een gunstige gewichtsverdeling. Lite-Trac is een kleinere fabrikant die jaarlijks zo'n 25 zelfrijders bouwt. Deze lijken in de basis op een zelfrijdende spuit. Toch gaat die vergelijking niet op. Onderhuids heeft de Lite-Trac namelijk geen hydrostaat, maar een powershiftbak die de 260 pk's aan motorvermogen op de grond brengt. Geschikt voor het zware werk dus.</p>

   

  De tienkuubs bunker is universeel en bevat 7 ton aardappelen. De middenmontage zorgt voor een gunstige gewichtsverdeling. Lite-Trac is een kleinere fabrikant die jaarlijks zo'n 25 zelfrijders bouwt. Deze lijken in de basis op een zelfrijdende spuit. Toch gaat die vergelijking niet op. Onderhuids heeft de Lite-Trac namelijk geen hydrostaat, maar een powershiftbak die de 260 pk's aan motorvermogen op de grond brengt. Geschikt voor het zware werk dus.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>In de tientons hef hangt een door Wijnen gebouwde achtrijige pootmachine. Voor transport klappen de buitenste elementen compact boven de middelste vier. Omdat de gps-besturing nog niet overweg kan met de vierwielbesturing zijn er tijdelijk provisorische markeurs gemonteerd.</p>

   

  In de tientons hef hangt een door Wijnen gebouwde achtrijige pootmachine. Voor transport klappen de buitenste elementen compact boven de middelste vier. Omdat de gps-besturing nog niet overweg kan met de vierwielbesturing zijn er tijdelijk provisorische markeurs gemonteerd.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>De pootmachine is nu opgebouwd met AVR-elementen, maar als koper kun je er pootelementen van een willekeurig merk in hangen.</p>

   

  De pootmachine is nu opgebouwd met AVR-elementen, maar als koper kun je er pootelementen van een willekeurig merk in hangen.

  Foto: Bert Jansen
 • <p>De Lite-Trac mag dan kolossaal ogen met zijn hoge bunkeropbouw, zwaar is hij niet. Met een volle brandstoftank tikt hij sec als zelfrijder de 9 ton aan en dat is zeker niet meer dan een standaardtrekker met vergelijkbaar vermogen.</p>

  De Lite-Trac mag dan kolossaal ogen met zijn hoge bunkeropbouw, zwaar is hij niet. Met een volle brandstoftank tikt hij sec als zelfrijder de 9 ton aan en dat is zeker niet meer dan een standaardtrekker met vergelijkbaar vermogen.

  Foto: Bert Jansen
 • <p>Vierwielbesturing zorgt voor wendbaarheid en 800/70R38-banden met luchtdrukwisselsysteem beperken de bodemdruk. Er wordt gereden op 0,8 bar. Met een rijsnelheid van 6 kilometer per uur en vlot bijvullen ligt de capaciteit boven de 2 hectare per uur.</p>

  Vierwielbesturing zorgt voor wendbaarheid en 800/70R38-banden met luchtdrukwisselsysteem beperken de bodemdruk. Er wordt gereden op 0,8 bar. Met een rijsnelheid van 6 kilometer per uur en vlot bijvullen ligt de capaciteit boven de 2 hectare per uur.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>Ultrasoonsensoren sturen de bunkerband automatisch aan en vullen de pootmachine continu met kleine beetjes bij.</p>

   

  Ultrasoonsensoren sturen de bunkerband automatisch aan en vullen de pootmachine continu met kleine beetjes bij.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>Vanuit de centrale middenbunker distribueren achtergebouwde transportbandjes het pootgoed naar de buitenste elementen. De chauffeur heeft hier geen omkijken naar. Zo is er slechts 500 kilo pootaardappelen onderweg naar de pootelementen, en dat beperkt het gewicht in de hef en de piekdruk op de achteras.</p>

   

  Vanuit de centrale middenbunker distribueren achtergebouwde transportbandjes het pootgoed naar de buitenste elementen. De chauffeur heeft hier geen omkijken naar. Zo is er slechts 500 kilo pootaardappelen onderweg naar de pootelementen, en dat beperkt het gewicht in de hef en de piekdruk op de achteras.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>Poten in onbereden grond gaat met het huidige concept niet lukken. Sporenwissers trekken daarom de grond achter de wielen los. Op de zandgronden minder noodzakelijk, maar het doel is straks achtrijig te poten en dat te combineren met de grondbewerking. Fabrikant Lite-Trac werkt hiertoe aan een nieuwe zelfrijder met meer vermogen en af-fabriek front- en achterhef met aftakas. Achtrijig poten met een Trac op dubbellucht-cultuurwielen en een frontfrees ziet Wijnen als einddoel.</p>

   

  Poten in onbereden grond gaat met het huidige concept niet lukken. Sporenwissers trekken daarom de grond achter de wielen los. Op de zandgronden minder noodzakelijk, maar het doel is straks achtrijig te poten en dat te combineren met de grondbewerking. Fabrikant Lite-Trac werkt hiertoe aan een nieuwe zelfrijder met meer vermogen en af-fabriek front- en achterhef met aftakas. Achtrijig poten met een Trac op dubbellucht-cultuurwielen en een frontfrees ziet Wijnen als einddoel.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>Het interieur. De machine is nog in de testfase. De achtrijige pootmachine wordt daarom feitelijk aangestuurd als twee vierrijers. Door de laaggeplaatste cabine met achtergebouwde bunker is er weinig direct zicht op het werk. Camerabeelden assisteren de chauffeur.</p>

   

  Het interieur. De machine is nog in de testfase. De achtrijige pootmachine wordt daarom feitelijk aangestuurd als twee vierrijers. Door de laaggeplaatste cabine met achtergebouwde bunker is er weinig direct zicht op het werk. Camerabeelden assisteren de chauffeur.

  Foto: Bert Jansen
 • <p> </p>
<p>De vraag om met meer capaciteit en minder bodemdruk te poten leefde al langer onder grotere telers. Wijnen zag het antwoord in een zelfrijder. Wijnen: "Een zelfrijdende planter kan niet uit voor zes weken per jaar. De Lite-Trac is daarom multifunctioneel. In de hef hangt nu de pootmachine maar je kunt ook zo een kunstmeststrooier aankoppelen en 10 ton kunstmest meenemen." Overigens levert de Engelse fabrikant zelf ook nog een spuitopbouw met 8.000 liter rvs-tank.</p>

   

  De vraag om met meer capaciteit en minder bodemdruk te poten leefde al langer onder grotere telers. Wijnen zag het antwoord in een zelfrijder. Wijnen: "Een zelfrijdende planter kan niet uit voor zes weken per jaar. De Lite-Trac is daarom multifunctioneel. In de hef hangt nu de pootmachine maar je kunt ook zo een kunstmeststrooier aankoppelen en 10 ton kunstmest meenemen." Overigens levert de Engelse fabrikant zelf ook nog een spuitopbouw met 8.000 liter rvs-tank.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • Matthijs Verhagen


  Bekijk hier ook een <a title='video' href='https://www.youtube.com/watch?v=QQHPZxewbOw&feature=youtu.be' target='_blank'>filmpje op YouTube</a>

 • Jaco de Rijk


  <a title='Claas Xerion saddle trac 4000 Feiter DE' href='http://www.tractorfan.nl/picture/908807/'>http://www.tractorfan.nl/picture/908807/</a>

  bij de xerion is het ook mogelijk zo als deze

 • marc47


  Bram Wijnen maakt het wel !!

 • Karel20

  Met 9 ton is die zo lite ook weer niet. 

Of registreer je om te kunnen reageren.