Mechanisatie

Foto & video 4484 x bekeken 2 reactieslaatste update:28 mei 2015

Strip-till strokenbemester dient drijfmest toe

Schalkhaar (Ov.) - Wiljan Wigink (33), mede-eigenaar van Loonbedrijf Markvoort, houdt er een eigen visie op precisielandbouw op na. Volgens hem geeft het bepalen van plaatsspecifieke gras- en maisopbrengsten minder toegevoegde waarde dan sturen aan de basis bij bodem en bemesting. Eén van de mogelijkheden die hij hiervoor ziet, is strip-till grondbewerking en drijfmest toedienen in de rij.

Een uitgebreide reportage van de aanpak van Loonbedrijf Markvoort is te lezen in TREKKER 321. Dit juni-nummer valt bij abonnees rond 29 mei in de brievenbus.

Foto

 • Bij zijn zoektocht naar de beste, meest degelijke strip-tillbemester kwam Wiljan Wigink uit bij de Nederlandse Vermac Maxplacer met Amerikaanse Orthman 1tRIPr-elementen.

  Bij zijn zoektocht naar de beste, meest degelijke strip-tillbemester kwam Wiljan Wigink uit bij de Nederlandse Vermac Maxplacer met Amerikaanse Orthman 1tRIPr-elementen.

 • De degelijke constructie van de Maxplacer spreekt Wigink erg aan. Aan het Vermac-frame, geproduceerd door VSS Machinebouw, hangen acht verschuifbare strip-till-elementen op 75 cm afstand.

  De degelijke constructie van de Maxplacer spreekt Wigink erg aan. Aan het Vermac-frame, geproduceerd door VSS Machinebouw, hangen acht verschuifbare strip-till-elementen op 75 cm afstand.

 • Elk element heeft twee uitstroomopeningen voor de mest. De bovengrens moet op circa 15 cm onder maaiveld liggen en de ondergrens op 25 tot 30 cm. Vóór de uitstroomopeningen is de woelertand te zien die de grond losmaakt.

  Elk element heeft twee uitstroomopeningen voor de mest. De bovengrens moet op circa 15 cm onder maaiveld liggen en de ondergrens op 25 tot 30 cm. Vóór de uitstroomopeningen is de woelertand te zien die de grond losmaakt.

 • De aandruk/verkruimelrollen achter de gewelfde schijven leggen na het injecteren het zaaibed klaar. Vóór aanschaf testte Wigink de werking ervan uit op een geploegd koolzaadperceel met ondergewerkt koolzaadstro.

  De aandruk/verkruimelrollen achter de gewelfde schijven leggen na het injecteren het zaaibed klaar. Vóór aanschaf testte Wigink de werking ervan uit op een geploegd koolzaadperceel met ondergewerkt koolzaadstro.

 • Met de bemester wordt doodgespoten grasland, onbewerkt bouwland en geploegd land bemest voor de teelt van mais en aardappelen.

  Met de bemester wordt doodgespoten grasland, onbewerkt bouwland en geploegd land bemest voor de teelt van mais en aardappelen.

 • Specifiek voor lage maispercelen vraagt een aantal klanten om strokenbemesting in doodgespoten grasland. Dan blijven zode en draagkracht intact.

  Specifiek voor lage maispercelen vraagt een aantal klanten om strokenbemesting in doodgespoten grasland. Dan blijven zode en draagkracht intact.

 • Tussen bemesten en mais zaaien zit gemiddeld één maand. Bij toevoeging van de nitrificatieremmer Piadin kun je zelfs tot drie maanden na bemesten nog zaaien. Humic, een vloeibaar extract, zorgt ervoor dat er meer fosfaat beschikbaar is voor de maisplantjes.

  Tussen bemesten en mais zaaien zit gemiddeld één maand. Bij toevoeging van de nitrificatieremmer Piadin kun je zelfs tot drie maanden na bemesten nog zaaien. Humic, een vloeibaar extract, zorgt ervoor dat er meer fosfaat beschikbaar is voor de maisplantjes.

 • De opblaasbare luchtafsluiters (tussen de slangklemmen) gaven aanvankelijk problemen bij het tijdig afsluiten van de acht secties. Uiteindelijk bleken de ventielen in de luchtleidingen te krap bemeten.

  De opblaasbare luchtafsluiters (tussen de slangklemmen) gaven aanvankelijk problemen bij het tijdig afsluiten van de acht secties. Uiteindelijk bleken de ventielen in de luchtleidingen te krap bemeten.

 • Loonbedrijf Markvoort schafte eveneens twee nieuwe Monosem NPG Plus-achtrijige maiszaaimachines met sectieschakeling en fronttank aan. Ze zaaien de mais gemiddeld één maand na het bemesten in de bewerkte stroken.

  Loonbedrijf Markvoort schafte eveneens twee nieuwe Monosem NPG Plus-achtrijige maiszaaimachines met sectieschakeling en fronttank aan. Ze zaaien de mais gemiddeld één maand na het bemesten in de bewerkte stroken.

 • Met behulp van RTK-gps en een stuurautomaat zoekt elk zaaielement exact het midden van de bewerkte strook op.

  Met behulp van RTK-gps en een stuurautomaat zoekt elk zaaielement exact het midden van de bewerkte strook op.

 • Zowel de bemester als de zaaimachines hebben sectieschakeling. In de toekomst wil Wigink ook gaan werken met bemestings-taakkaarten op basis van de Veris MSP3-bodemscanner, die plaatsspecifiek onder meer pH en organische stof in kaart brengt.

  Zowel de bemester als de zaaimachines hebben sectieschakeling. In de toekomst wil Wigink ook gaan werken met bemestings-taakkaarten op basis van de Veris MSP3-bodemscanner, die plaatsspecifiek onder meer pH en organische stof in kaart brengt.

 • Tot die tijd wordt één uniforme gift toegediend. De vuistregel bij strip-till is 20 procent minder mest dan volvelds. Maar omdat veel veehouders in het voorjaar hun mest kwijt moeten, gaat er 35 tot 45 kuub rundveemest op in plaats van 25 tot 35 kuub.

  Tot die tijd wordt één uniforme gift toegediend. De vuistregel bij strip-till is 20 procent minder mest dan volvelds. Maar omdat veel veehouders in het voorjaar hun mest kwijt moeten, gaat er 35 tot 45 kuub rundveemest op in plaats van 25 tot 35 kuub.

Laatste reacties

 • M.harmsen

  Mooie machine. Maar de logica omdat veehouders de mest in het voorjaar kwijt moeten gaat er nog een volledige volvelds hoeveelheid op begrijp ik niet. Als ze minder geven, zelfde opbrengst halen blijft er meer voor het grasland over. Lijkt me beter.

 • Sjakkie


  Precies

Of registreer je om te kunnen reageren.