Mechanisatie

Foto & video 4489 x bekeken 4 reacties

Veel Europese invloeden op Canadese landbouwshow

Blogger Jan Zonderland bezocht de Woodstock Outdoor Farmshow. Een grote jaarlijkse landbouwtentoonstelling in de open lucht, die populair is onder boeren het Canadese Ontario.

Tussen de drukke werkzaamheden op zijn akkerbouwbedrijf door, heeft Jan Zonderland op één van de drie beursdagen tijd gemaakt om de tentoonstelling te bezoeken. De beurs is zo groot dat het niet mogelijk is alles in een dag te zien. Naast de vele machines die er tentoongesteld worden, zijn er ook talrijke proefvelden van zaadbedrijven te bezichtigen. Verder worden op kleine schaal velddemonstraties gegeven met een beperkt aantal thema's.  "Helaas zijn we aan de velddemonstraties niet toegekomen en moesten we ons beperken tot de tentoongestelde machines."
Opvallend was de toenemende invloed van Europese machines op de show. "Toen wij zo'n 18 jaar geleden naar Canada verkasten, zag je amper Europese machines hier. Lopend op de Woodstock-show, waande je jezelf bij tijden op een Nederlandse beurs", aldus Zonderland.

Foto

 • Vanaf het parkeerterrein worden de bezoekers met 'trekker en wagen-shuttles' naar het tentoonstellingsterrein vervoerd.</p>
<p>Foto's: Jan Zonderland

  Vanaf het parkeerterrein worden de bezoekers met 'trekker en wagen-shuttles' naar het tentoonstellingsterrein vervoerd.

  Foto's: Jan Zonderland

 • Prominent op de stand van SVE (Specialty Vegetable Equipment) stonden twee Agrifac Condor-spuitmachines opgesteld: een 8.000 liter Endurance en mijn eigen High Clearance Plus, die voor de gelegenheid opgepoetst en wel naar de show is vervoerd. Agrifac is, sinds wij de eerste Condor naar Canada hebben gehaald, serieus bezig met de spuitmachines voet aan de grond te krijgen op het Noord-Amerikaanse continent. Een onderdeel daarvan is de aanstelling van SVE als importeur en 'service centre'. Er is veel belangstelling voor de machines met technieken die op de gangbare merken hier totaal onbekend zijn.

  Prominent op de stand van SVE (Specialty Vegetable Equipment) stonden twee Agrifac Condor-spuitmachines opgesteld: een 8.000 liter Endurance en mijn eigen High Clearance Plus, die voor de gelegenheid opgepoetst en wel naar de show is vervoerd. Agrifac is, sinds wij de eerste Condor naar Canada hebben gehaald, serieus bezig met de spuitmachines voet aan de grond te krijgen op het Noord-Amerikaanse continent. Een onderdeel daarvan is de aanstelling van SVE als importeur en 'service centre'. Er is veel belangstelling voor de machines met technieken die op de gangbare merken hier totaal onbekend zijn.

 • Ook op de stand van SVE deze uit Nederland afkomstige aspergeplukker van Engels Machines. De plukker is elektrisch aangedreven en heeft genoeg accucapaciteit voor een volle dag werk. De leverancier claimt een tot 60 procent hogere productie ten opzichte van de gangbare pluklorries met 3 of 5 personen, omdat die niet sneller kunnen rijden dan de traagste plukker werkt. Bij dit systeem bepaalt ieder voor zich zijn eigen snelheid.

  Ook op de stand van SVE deze uit Nederland afkomstige aspergeplukker van Engels Machines. De plukker is elektrisch aangedreven en heeft genoeg accucapaciteit voor een volle dag werk. De leverancier claimt een tot 60 procent hogere productie ten opzichte van de gangbare pluklorries met 3 of 5 personen, omdat die niet sneller kunnen rijden dan de traagste plukker werkt. Bij dit systeem bepaalt ieder voor zich zijn eigen snelheid.

 • Frontlink Inc. verhandelt hoofdzakelijk Europese machines. Zij vertegenwoordigen onder andere Zuidberg fronthefinrichtingen en -aftakassen. De markt daarvoor is in Canada beperkt omdat er maar weinig machines beschikbaar zijn voor montage voorop de trekker. Maar het aantal groeit wel. Onbekend maakt onbemind.

  Frontlink Inc. verhandelt hoofdzakelijk Europese machines. Zij vertegenwoordigen onder andere Zuidberg fronthefinrichtingen en -aftakassen. De markt daarvoor is in Canada beperkt omdat er maar weinig machines beschikbaar zijn voor montage voorop de trekker. Maar het aantal groeit wel. Onbekend maakt onbemind.

 • Ook op de stand van Frontlink deze Einböck schoffelmachine met camerabesturing. De machine is uitgevoerd met triltandschoffels en vingerwieders om ook het onkruid in de rij aan te pakken. Voor biologische telers een aanwinst, omdat zeer precies werkende machines voor mechanische onkruidbestrijding hier nauwelijks verkrijgbaar zijn. Een dergelijke machine met camerabesturing stond ook op de stand van Willsie Equipment. Willsie claimt tot op 2 cm nauwkeurig te kunnen schoffelen bij 12 kilometer per uur.

  Ook op de stand van Frontlink deze Einböck schoffelmachine met camerabesturing. De machine is uitgevoerd met triltandschoffels en vingerwieders om ook het onkruid in de rij aan te pakken. Voor biologische telers een aanwinst, omdat zeer precies werkende machines voor mechanische onkruidbestrijding hier nauwelijks verkrijgbaar zijn. Een dergelijke machine met camerabesturing stond ook op de stand van Willsie Equipment. Willsie claimt tot op 2 cm nauwkeurig te kunnen schoffelen bij 12 kilometer per uur.

 • Kennelijk is er een goede markt voor machines voor mechanische onkruidbestrijding die vooral precies kunnen werken. Omdat dergelijke machines hier tot voor kort onbekend waren, vrijwel al het schoffelwerk werd met Kongskilde trilschoffelmachines gedaan, worden er nu meerdere merken geïmporteerd uit Europa die wel zeer precies kunnen werken. Hier een machine van Schmotzer met een hydraulisch gestuurde bok, trilschoffels en vingerwieders.

  Kennelijk is er een goede markt voor machines voor mechanische onkruidbestrijding die vooral precies kunnen werken. Omdat dergelijke machines hier tot voor kort onbekend waren, vrijwel al het schoffelwerk werd met Kongskilde trilschoffelmachines gedaan, worden er nu meerdere merken geïmporteerd uit Europa die wel zeer precies kunnen werken. Hier een machine van Schmotzer met een hydraulisch gestuurde bok, trilschoffels en vingerwieders.

 • Brede banden zag je hier tot voor kort nauwelijks, ook niet op zwaardere trekkers. Meestal rijdt men met dubbellucht, waarschijnlijk vanwege de kosten. Bandenuitrusting onder trekkers is hier een ondergeschoven kindje en er wordt weinig aandacht aan besteed. Ik moet de eerste boer nog tegenkomen die de spanning van de trekkerbanden ooit aanpast aan de werkzaamheden. De eigenaar van deze New Holland wilde echter de maximale bandenmaat op zijn trekker en koos voor deze Trelleborg 900/65R46 achterop en 600/65R38 voorop.

  Brede banden zag je hier tot voor kort nauwelijks, ook niet op zwaardere trekkers. Meestal rijdt men met dubbellucht, waarschijnlijk vanwege de kosten. Bandenuitrusting onder trekkers is hier een ondergeschoven kindje en er wordt weinig aandacht aan besteed. Ik moet de eerste boer nog tegenkomen die de spanning van de trekkerbanden ooit aanpast aan de werkzaamheden. De eigenaar van deze New Holland wilde echter de maximale bandenmaat op zijn trekker en koos voor deze Trelleborg 900/65R46 achterop en 600/65R38 voorop.

 • Dat het echt de maximale maat is die op de trekker past, blijkt wel uit deze foto: er is op een bepaald punt nauwelijks een centimeter ruimte tussen de nok van de band en de speciaal gemonteerde rvs plaat die de plastic kap moet beschermen.

  Dat het echt de maximale maat is die op de trekker past, blijkt wel uit deze foto: er is op een bepaald punt nauwelijks een centimeter ruimte tussen de nok van de band en de speciaal gemonteerde rvs plaat die de plastic kap moet beschermen.

 • Claas is hier al jaren bekend van de hakselaars en wat recenter ook van de hooibouwwerktuigen. De combines van Claas zijn hier heel lang geleden ook ooit in een blauwe kleur verkocht. Recenter verschenen ze in het geel onder de naam Caterpillar. Sinds de breuk tussen beide fabrikanten worden ze nu onder de eigen naam verkocht, maar nog wel in de gele (Cat) kleur. Volgens een vertegenwoordiger van dealer HJV is dat omdat het de connectie met het kwalitatief hooggewaardeerde merk Caterpillar in ere houdt en daarmee iets makkelijker in de markt ligt. Op de Woodstock Farmshow wordt de Lexion 770 op rupsonderstel getoond.

  Claas is hier al jaren bekend van de hakselaars en wat recenter ook van de hooibouwwerktuigen. De combines van Claas zijn hier heel lang geleden ook ooit in een blauwe kleur verkocht. Recenter verschenen ze in het geel onder de naam Caterpillar. Sinds de breuk tussen beide fabrikanten worden ze nu onder de eigen naam verkocht, maar nog wel in de gele (Cat) kleur. Volgens een vertegenwoordiger van dealer HJV is dat omdat het de connectie met het kwalitatief hooggewaardeerde merk Caterpillar in ere houdt en daarmee iets makkelijker in de markt ligt. Op de Woodstock Farmshow wordt de Lexion 770 op rupsonderstel getoond.

 • Ook sinds enkele jaren hier verkrijgbaar de Claas Xerion, zoals deze 4500. De meer gangbare trekkers van Claas worden over de hele wereld verkocht, behalve in Noord-Amerika. Hoe dat komt is nog steeds onduidelijk, maar insiders denken dat het niet zo lang meer duurt voordat ook die trekkers hier verkrijgbaar zijn. Het zou een welkome aanvulling op de trekkermarkt betekenen.

  Ook sinds enkele jaren hier verkrijgbaar de Claas Xerion, zoals deze 4500. De meer gangbare trekkers van Claas worden over de hele wereld verkocht, behalve in Noord-Amerika. Hoe dat komt is nog steeds onduidelijk, maar insiders denken dat het niet zo lang meer duurt voordat ook die trekkers hier verkrijgbaar zijn. Het zou een welkome aanvulling op de trekkermarkt betekenen.

 • Veenhuis kipwagens worden al geruime tijd ingevoerd door Sunova Inc. Tegenwoordig worden de wagens als halffabricaat aangevoerd, met name de bakken, om vervolgens bij Sunova te worden afgelast en gespoten. Dit bespaart veel transportkosten omdat op deze manier meerdere kippers in één container passen. Complete wagens vervoeren moet met het 'roll on, roll off-systeem' wat nog duurder is. Het vervoer van een container kost ongeveer $5.000 (€3.300), terwijl een kieper 'ro-ro' wel het dubbele kan kosten. Hier een 30 tons drieasser.

  Veenhuis kipwagens worden al geruime tijd ingevoerd door Sunova Inc. Tegenwoordig worden de wagens als halffabricaat aangevoerd, met name de bakken, om vervolgens bij Sunova te worden afgelast en gespoten. Dit bespaart veel transportkosten omdat op deze manier meerdere kippers in één container passen. Complete wagens vervoeren moet met het 'roll on, roll off-systeem' wat nog duurder is. Het vervoer van een container kost ongeveer $5.000 (€3.300), terwijl een kieper 'ro-ro' wel het dubbele kan kosten. Hier een 30 tons drieasser.

 • Kipwagens waren tot voor kort ook een vrij onbekend fenomeen in Canada. Er zijn gewoonweg veel minder toepassingen te bedenken. Maar vooral voor het inkuilen is de kipwagen nu wel definitief doorgebroken. Ook Canadese fabrikanten bouwen zulke wagens nu. Deze wijken echter vaak nogal af van wat in Nederland gebruikelijk is.<br />Hier staat een Super Tilt van Horst Wagons met 20 ton laadvermogen opgesteld. Het is allemaal wat licht geconstrueerd. Omdat de gebruikelijke 4 of 5 traps-telescoopcilinders hier nagenoeg onbekend zijn, heeft de fabrikant een andere constructie bedacht met tweetraps cilinders aan weerszijden van de bak, die aan een verlaagd bevestigingspunt aan het frame zitten. De kiphoek is dan vrij beperkt, tot ongeveer 45 graden.

  Kipwagens waren tot voor kort ook een vrij onbekend fenomeen in Canada. Er zijn gewoonweg veel minder toepassingen te bedenken. Maar vooral voor het inkuilen is de kipwagen nu wel definitief doorgebroken. Ook Canadese fabrikanten bouwen zulke wagens nu. Deze wijken echter vaak nogal af van wat in Nederland gebruikelijk is.
  Hier staat een Super Tilt van Horst Wagons met 20 ton laadvermogen opgesteld. Het is allemaal wat licht geconstrueerd. Omdat de gebruikelijke 4 of 5 traps-telescoopcilinders hier nagenoeg onbekend zijn, heeft de fabrikant een andere constructie bedacht met tweetraps cilinders aan weerszijden van de bak, die aan een verlaagd bevestigingspunt aan het frame zitten. De kiphoek is dan vrij beperkt, tot ongeveer 45 graden.

 • Om alles wat minder te belasten heeft men bij de Super Tilt het scharnierpunt van de bak zo'n 60 cm naar voren geplaatst waardoor de achterkant bij het kiepen nogal wat omlaag gaat. Met een dergelijke kieper in een stortbak lossen kun je dus wel vergeten maar voor het inkuilen of andere op een hoop gestorte producten hoeft dat geen probleem te zijn.

  Om alles wat minder te belasten heeft men bij de Super Tilt het scharnierpunt van de bak zo'n 60 cm naar voren geplaatst waardoor de achterkant bij het kiepen nogal wat omlaag gaat. Met een dergelijke kieper in een stortbak lossen kun je dus wel vergeten maar voor het inkuilen of andere op een hoop gestorte producten hoeft dat geen probleem te zijn.

 • Ook op de stand van Horst Wagons dit prototype van een kipperonderstel met geveerde dissel. Het doet wat primitief aan, maar zou best kunnen werken.<br />Let ook op de dubbele trekhaak. Alle trekkers hebben hier een zwaaihaak zonder bovenlip, vandaar deze trekhaak aan een kieper. Kipperknobbels of zware (snelverstel)trekhaken zijn hier een praktisch onbekend fenomeen.

  Ook op de stand van Horst Wagons dit prototype van een kipperonderstel met geveerde dissel. Het doet wat primitief aan, maar zou best kunnen werken.
  Let ook op de dubbele trekhaak. Alle trekkers hebben hier een zwaaihaak zonder bovenlip, vandaar deze trekhaak aan een kieper. Kipperknobbels of zware (snelverstel)trekhaken zijn hier een praktisch onbekend fenomeen.

 • Kubota was opvallend aanwezig op de show met een hele grote stand en een heus Kubota-paviljoen. Elders op de stand stonden de nu oranje Kverneland hooibouwmachines.

  Kubota was opvallend aanwezig op de show met een hele grote stand en een heus Kubota-paviljoen. Elders op de stand stonden de nu oranje Kverneland hooibouwmachines.

 • Orginele Kverneland machines werden ook getoond, zoals deze achtscharige halfgedragen wentelploeg. De wentelploeg geniet een groeiende populariteit

  Orginele Kverneland machines werden ook getoond, zoals deze achtscharige halfgedragen wentelploeg. De wentelploeg geniet een groeiende populariteit

 • Op dezelfde stand ook deze Kverneland Rau getrokken spuit.

  Op dezelfde stand ook deze Kverneland Rau getrokken spuit.

 • Hardi toonde twee zelfrijdende spuiten waarvan deze Presidio de kleinste is. Deze heeft een tankinhoud van 2.650 liter en boombreedtes van 18 tot 27 meter. Het grotere type, de Saritor, is verkrijgbaar met tanks van 4.150 tot 4.900 liter en boombreedtes van 27 tot 40 meter.

  Hardi toonde twee zelfrijdende spuiten waarvan deze Presidio de kleinste is. Deze heeft een tankinhoud van 2.650 liter en boombreedtes van 18 tot 27 meter. Het grotere type, de Saritor, is verkrijgbaar met tanks van 4.150 tot 4.900 liter en boombreedtes van 27 tot 40 meter.

 • Lely is zeer prominent aanwezig met een grote stand waar melk-, mest- en voerrobots getoond worden. Daarnaast toont het bedrijf ook de complete lijn hooibouwwerktuigen.

  Lely is zeer prominent aanwezig met een grote stand waar melk-, mest- en voerrobots getoond worden. Daarnaast toont het bedrijf ook de complete lijn hooibouwwerktuigen.

 • Op het terrein staat een permanente ligboxenstal, die alleen ten tijde van de show bevolkt wordt met zo'n 40 koeien. De kudde wordt voor de gelegenheid beschikbaar door een melkveehouder. Dit jaar liepen er koeien van Walker Dairy uit Aylmer. Buiten de stal een Lely voerrobot.

  Op het terrein staat een permanente ligboxenstal, die alleen ten tijde van de show bevolkt wordt met zo'n 40 koeien. De kudde wordt voor de gelegenheid beschikbaar door een melkveehouder. Dit jaar liepen er koeien van Walker Dairy uit Aylmer. Buiten de stal een Lely voerrobot.

 • Binnen is de ene helft van de stal voor Lely. De koeien worden er met de Lely-robot gemolken.

  Binnen is de ene helft van de stal voor Lely. De koeien worden er met de Lely-robot gemolken.

 • Hier de Lely-robot. Rechts bovenin de spreuk van Lely: Live Life Lely.

  Hier de Lely-robot. Rechts bovenin de spreuk van Lely: Live Life Lely.

 • De andere helft van de stal is voor DeLaval, met hun spreuk: Your future is our why. Ook buiten stond een voerrobot opgesteld.

  De andere helft van de stal is voor DeLaval, met hun spreuk: Your future is our why. Ook buiten stond een voerrobot opgesteld.

 • Binnen in de stal is alles in de huisstijl van DeLaval: voerhek, boxafscheidingen en uiteraard de melkrobot. Toeschouwers kunnen via een trap een bordes boven de robots bereiken om zo alles mooi van bovenaf te bekijken.

  Binnen in de stal is alles in de huisstijl van DeLaval: voerhek, boxafscheidingen en uiteraard de melkrobot. Toeschouwers kunnen via een trap een bordes boven de robots bereiken om zo alles mooi van bovenaf te bekijken.

 • Hier een blik op de melkrobot van DeLaval. Het lijkt er niet erg druk, maar dat was het wel. Bezoekers gaan vaak even aan de kant om je de gelegenheid te geven een duidelijke foto te maken.

  Hier een blik op de melkrobot van DeLaval. Het lijkt er niet erg druk, maar dat was het wel. Bezoekers gaan vaak even aan de kant om je de gelegenheid te geven een duidelijke foto te maken.

 • Schippers is sinds een aantal jaren ook actief op de Canadese markt en niet zonder succes. Hoofdvertegenwoordiger <a title="Paul de Rond" href="http://www.boerderij.nl/auteur/Paul-de-Rond/" target="_blank">Paul de Rond</a> wilde wel even poseren voor een foto.

  Schippers is sinds een aantal jaren ook actief op de Canadese markt en niet zonder succes. Hoofdvertegenwoordiger Paul de Rond wilde wel even poseren voor een foto.

Laatste reacties

 • ed12345

  Jan die 4 en 5 traps cylinders zijn hier wel al heel lang gemeen goed kijk maar naar de 3 en 4 en 5 as kiepers voor trucks ook in de landbouw zijn er al lang in begin 80er Jaren zat er een kieper bouwer vlakbij Belleville daar zaten op de grote ook 4 traps
  De bek op aanhangwagen of werktuig en de zwaaihaak als platte plaat begint in het grotere spul ook andersom te zijn
  Zeker wentelploegen worden langzaamerhand populairder als rondgaand maar ploegen wordt er steeds minder gedaan de disckripper heft toch een groot gedeelte van het ploegen over genomen

 • ed12345

  Jantje heeft een heel mooi spuitmachien en het artikel in de Ontario Farmer met een pagina grote foto de beste reclame voor de loonspuiter uit Dresden

 • Jan-Zonderland

  Ja Ed die achterlijke lange schuifpijpen die jij cylinders noemt, op vrrachtwagenaanhangers zijn er wel al lang hier maar er is geen trekker met genoeg olie om ze uit te schuiven. En dan nog kun je niet genoeg kiephoek krijgen. Het wordt ook wel eens tijd dat ze hier fatsoenlijke trekhaken aan de trekkers monteren en dan niet alleen een zwaaihaak met dubbele lip.

 • GDekker

  Mooie reportage Jan.

Of registreer je om te kunnen reageren.