Mechanisatie

Foto & video 9647 x bekeken 6 reacties

Ferguson FE35: uit de roest herrezen

Eind vorig jaar won akkerbouwer André (46) Pardijs uit Voorst (Gld.) een Massey Ferguson Extreme make-over t.w.v. €10.000. Die is inmiddels uitgevoerd. Zijn FE35 staat er weer bij als nieuw.

De make-over was vorig jaar dé lezersactie naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het magazine TREKKER. Die kende tijdens de Wintershow van Mechan Groep in Achterveld (Utr.) zijn voorlopige finale: André's Ferguson FE 35 kwam als winnaar uit de bus. De trekker werd in 1969 jong gebruikt gekocht door de opa van André, die toen nog een gemengd bedrijf had. De Ferguson laadde vooral bietenkoppen als veevoer. "Dat deden we met een grasvork aan de voorlader. Ik heb er altijd versteld van gestaan dat het toen al kon met die voorlader en hydrauliek. En hij liep altijd", weet vader Jan Pardijs zich nog te herinneren.

Later schakelde het bedrijf over op puur akkerbouw, vandaag de dag zo'n 50 hectare. Zwaardere trekkers namen het werk al snel over. De Ferguson verdween achter in de schuur, zoals dat dan gaat.

Veel nog te bestellen

Inmiddels is de opknapbeurt klaar. Van Hamersveld lmb in Barneveld voerde deze revisie uit in opdracht van MF-importeur Mechan Groep. Veel nieuwe onderdelen voor de oudjes liggen zo op de plank. Henk: "De onderdelenvoorziening voor dit soort oudere trekkers is bij MF goed geregeld. Veel is nog gewoon origineel te bestellen bij de importeur en ligt vaak zelfs op voorraad!" Na vele uren werk is de trekker nu klaar. Als uit de roest herrezen staat hij er weer bij als nieuw. Toch, het optische werk was een peulenschil in vergelijking met wat er onderhuids allemaal is gereviseerd. Tot in de achterbrug werden lagers en keerringen vervangen. Ook de motor onderging een revisie, evenals veel componenten.

Lees in het komende nummer van TREKKER wat er exact gedaan is. Je kunt de trekker ook zelf in het echt bekijken tijdens de Mechan Groep Wintershow, op 28 en 29 december aanstaande. Adres: Hessenweg 164 in Achterveld.

Foto

 • De trekker is om te beginnen volledig gestript.

  De trekker is om te beginnen volledig gestript.

 • Er gaat veel TLC (tender loving care) in zo'n revisie zitten...

  Er gaat veel TLC (tender loving care) in zo'n revisie zitten...

 • Met een nieuwe laklaag oogt het gelijk heel anders.

  Met een nieuwe laklaag oogt het gelijk heel anders.

 • Opbouwen. Veel onderdelen van (stok)oude MF's zijn nog gewoon te koop.

  Opbouwen. Veel onderdelen van (stok)oude MF's zijn nog gewoon te koop.

 • Om door een ringetje te halen. Vlnr Jan Pardijs, Wim Hengeveld van Mechan Group, hoofdredacteur Bas van Hattum van TREKKER, en André Pardijs en zoon.

  Om door een ringetje te halen. Vlnr Jan Pardijs, Wim Hengeveld van Mechan Group, hoofdredacteur Bas van Hattum van TREKKER, en André Pardijs en zoon.

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  jammer dat ze hem niet origineel hebben gelaten wat kleur betreft. De goudbuik is maar twee jaar in productie geweest
  1956 en 1957. Daarna werden ze rood van kleur en was het geen Ferguson FE 35 maar MF 35

 • pinkeltje

  Tja, vrijheid blijheid. Maar je vraagt je af waarom er na zoveel tijd en moeite niet gewoon voor gekozen wordt om de originele kleur te gebruiken in plaats van de trekker om te katten naar een jongere generatie, inclusief triple tri-angle in plaats van het Ferguson embleem op de neus. Zullen ze wel mooier hebben gevonden. En dat is niet verboden.

 • ed12345

  Als ik zo het daschbord bekijk was de kleurverandering al gedaan
  Nog efkes de foto goed bekeken zo te zien staat er nog wel de originele 4 cylinder in. Pinkeltje waren die niet van Continental die 4 pitters?

 • fergiehuis

  In deze zit de standaard 23c motor van de standaard company te Coventry. Zie ook de koppelingspedaal vroege goudbuik! Zelfde pedaal als de tef. De steekassen zitten met 6 bouten vast aan de trompetten. Als die in 1969 gekocht is hij zeker een import uit Engeland en door de importeur opgelapt en in de nieuwe rood/grijze kleuren gespoten.

 • pinkeltje

  Standard Motor Company om precies te zijn. Ben er niet zo zeker van of 6 bouten aan de trompetten wel persé uitsluitend goudbuik is. Dat zou ook bij de vroege MF uitvoeringen nog wel eens kunnen zijn zoals ik ook niet durf uit te sluiten of er in het allerleerste begin van de rood-grijs kleurstelling niet ook nog het Ferguson logo in plaats van de triple-triangle op de motorkap zat. Hebben we weer wat om nog eens nader uit te zoeken.

 • fergiehuis

  Heb het even nagekeken tot serie nummer 77628 hadden ze 6 bouten en de eerste rood/grijze was serie nummer 74656. Er zouden nog een kleine 3000 zijn voor wat verwarring. De hef capaciteit is bij serie nummer 65685 vergroot. Het ferguson embleem is bij serie nummer 107892 gewijzigd, junie 1958.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.