Mechanisatie

Foto & video 3985 x bekeken 1 reactie

David Wright wint EK wentelploegen

Borgercompagnie (Dr.) - David Wright uit Noord-Ierland mag zich Europees kampioen ploegen noemen in de klasse tweeschaar wentelploeg. Op 19 en 20 september streed hij voor de titel met nog 21 andere deelnemers. Op 19 september op stoppelland; 20 september was het de beurt aan grasland.

Met maar één punt verschil werd Stefan Schreur tweede. Op de stoppels verzamelde hij 201 punten, tegen Wright 192. Op het gras scoorde Schreur 192 punten, maar Wright 202, en dat is een totaal van 394 punten voor de Noord-Ier tegen 393 voor de Nederlander. Ieder land kan twee deelnemers afvaardigen. Voor ons was dat Tom Meeuwissen, 8e met 340 punten.

Nederlandse kampioenen

Op 17 en 18 september konden de Nederlanders zich al warm lopen op het Nederlands kampioenschap. Daar werd Stefan Schreur nationaal kampioen wentelploegen met 447 punten en Ton Meeuwissen tweede met 446 punten. Jack van de Broek nam de derde plaats in met 432,5 punten.

Bij de rondgaande ploegen was Ad Buijs met 408 punten duidelijk de winnaar, met Har Meeuwissen op de tweede plaats (399). Clemens Wouters veroverde met 372 punten de derde plaats.

Foto

 • David Wright wint EK wentelploegen
 • Wat een EK voor moderne ploegers voor de buitenstaander een beetje saai maakt, is dat het allemaal kandidaten zijn die er wel wat van kunnen. En het zijn Kverneland-ploegen, Kverneland-ploegen en nog eens Kverneland-ploegen.</p>
<p>Maar ook op deze regel is een uitzondering. Twee deelnemers komen uit Rusland. Die verschijnen aan de start met een New Holland met Rumptstad-ploeg, beschikbaar gesteld door Bakker Ulrum. Andre Shal en Viktor Kudinov eindigen onderaan. Ze deden echt wel hun best en hun veldjes waren netjes geploegd. Maar om het met geleend materiaal op te nemen tegen het geweld van de Europese kampioenen... dat is bijna op voorhand kansloos.

  Wat een EK voor moderne ploegers voor de buitenstaander een beetje saai maakt, is dat het allemaal kandidaten zijn die er wel wat van kunnen. En het zijn Kverneland-ploegen, Kverneland-ploegen en nog eens Kverneland-ploegen.

  Maar ook op deze regel is een uitzondering. Twee deelnemers komen uit Rusland. Die verschijnen aan de start met een New Holland met Rumptstad-ploeg, beschikbaar gesteld door Bakker Ulrum. Andre Shal en Viktor Kudinov eindigen onderaan. Ze deden echt wel hun best en hun veldjes waren netjes geploegd. Maar om het met geleend materiaal op te nemen tegen het geweld van de Europese kampioenen... dat is bijna op voorhand kansloos.

 • De Zwitser Marco Angst maakt het zich ook niet makkelijk met zijn Kverneland met kunststof risters. Maar het model van het rister bepaalt meer dan het materiaal waar het van gemaakt is. De tijd dat deelnemers uit andere landen nog wel eens met een ietwat exotische trekker op kwamen draven, is een beetje voorbij; maar Angst verschijnt in stijl met een heuse Hürlimann.</p>
<p>Wedstrijdploegen is meten. Dat begint al nadat de eerste voren zijn getrokken, want op het eind moet het precies op één ploegsnede recht en parallel uitkomen. De Zwitser eindigde op de vijfde plek.

  De Zwitser Marco Angst maakt het zich ook niet makkelijk met zijn Kverneland met kunststof risters. Maar het model van het rister bepaalt meer dan het materiaal waar het van gemaakt is. De tijd dat deelnemers uit andere landen nog wel eens met een ietwat exotische trekker op kwamen draven, is een beetje voorbij; maar Angst verschijnt in stijl met een heuse Hürlimann.

  Wedstrijdploegen is meten. Dat begint al nadat de eerste voren zijn getrokken, want op het eind moet het precies op één ploegsnede recht en parallel uitkomen. De Zwitser eindigde op de vijfde plek.

 • Opperste concentratie bij Nederlands kampioen Stefan Schreur. Wedstrijdploegen is millimeterwerk. Met hydraulische verstelmogelijkheden op van alles en nog wat kun je punten verdienen, maar ook verliezen.

  Opperste concentratie bij Nederlands kampioen Stefan Schreur. Wedstrijdploegen is millimeterwerk. Met hydraulische verstelmogelijkheden op van alles en nog wat kun je punten verdienen, maar ook verliezen.

 • Ploegen op het hoogste niveau is volgens sommigen een beetje doorgeschoten. Daar kun je van mening over verschillen. Maar áls je voor de maximale punten gaat, dien je (om op de streep in- en uit te kunnen zetten) wel een ploeg te hebben die het achterste ploeglichaam kan tillen. Met een hydraulische topstang om de ploeg wat voorover te trekken kom je er niet meer.

  Ploegen op het hoogste niveau is volgens sommigen een beetje doorgeschoten. Daar kun je van mening over verschillen. Maar áls je voor de maximale punten gaat, dien je (om op de streep in- en uit te kunnen zetten) wel een ploeg te hebben die het achterste ploeglichaam kan tillen. Met een hydraulische topstang om de ploeg wat voorover te trekken kom je er niet meer.

 • Aan een echte wedstrijdploeg is maar weinig standaard. Kverneland-risters geven blijkbaar het ploegbeeld dat de jury al jarenlang graag ziet. Maar ook dat zijn geen risters uit de praktijk. Vaak zijn ze onderin een flink stuk verlengd. Daardoor worden de ploegsneden wat opgestuwd en afgestreken, om het dakpaneffect te krijgen dat we kennen van tekeningen in de boekjes van de landbouwschool.

  Aan een echte wedstrijdploeg is maar weinig standaard. Kverneland-risters geven blijkbaar het ploegbeeld dat de jury al jarenlang graag ziet. Maar ook dat zijn geen risters uit de praktijk. Vaak zijn ze onderin een flink stuk verlengd. Daardoor worden de ploegsneden wat opgestuwd en afgestreken, om het dakpaneffect te krijgen dat we kennen van tekeningen in de boekjes van de landbouwschool.

 • Ton Meeuwissen eindigde op het Nederlands kampioenschap, twee dagen eerder, op de tweede plaats met maar één punt verschil. Op het Europees kampioenschap eindigt Ton als achtste met 340 punten.

  Ton Meeuwissen eindigde op het Nederlands kampioenschap, twee dagen eerder, op de tweede plaats met maar één punt verschil. Op het Europees kampioenschap eindigt Ton als achtste met 340 punten.

 • Hier het resultaat van Ton Meeuwissen in het veldje stoppels, op de zaterdag. Ligt er toch netjes bij, zou je zeggen. Maar het gaat er niet om of je goed bent - je moet beter zijn dan de rest.

  Hier het resultaat van Ton Meeuwissen in het veldje stoppels, op de zaterdag. Ligt er toch netjes bij, zou je zeggen. Maar het gaat er niet om of je goed bent - je moet beter zijn dan de rest.

 • Wedstrijdploegen is: veel afstappen, kijken, meten en bijstellen. James Tait uit Schotland weet ook dat ieder puntje telt. Uiteindelijk is voor hem de elfde plaats weggelegd, in de middenmoot.

  Wedstrijdploegen is: veel afstappen, kijken, meten en bijstellen. James Tait uit Schotland weet ook dat ieder puntje telt. Uiteindelijk is voor hem de elfde plaats weggelegd, in de middenmoot.

 • Op de Russen na heeft de Fransman Samuel Capelle als enige geen Kverneland, maar een Gregoire Besson. Volledig elektrisch-hydraulisch verstelbaar. Aan de investering in materiaal en de inzet ligt het niet, maar het eindigt op een 18e plaats.

  Op de Russen na heeft de Fransman Samuel Capelle als enige geen Kverneland, maar een Gregoire Besson. Volledig elektrisch-hydraulisch verstelbaar. Aan de investering in materiaal en de inzet ligt het niet, maar het eindigt op een 18e plaats.

 • Af en toe donkere wolken op zaterdag, maar het blijft droog. Hoewel het zeker geen wereld is van het grote geld, ben je zonder sponsors nergens als wedstrijdploeger. De Engelsman Michael Chappel verschijnt met een Kubota aan de start. DEMONSTRATOR staat met grote letters op de voorruit. Ben je als min of meer nieuwkomer in de landbouw toch weer in beeld... Chappel eindigt op de 9e plaats.

  Af en toe donkere wolken op zaterdag, maar het blijft droog. Hoewel het zeker geen wereld is van het grote geld, ben je zonder sponsors nergens als wedstrijdploeger. De Engelsman Michael Chappel verschijnt met een Kubota aan de start. DEMONSTRATOR staat met grote letters op de voorruit. Ben je als min of meer nieuwkomer in de landbouw toch weer in beeld... Chappel eindigt op de 9e plaats.

 • Was zaterdag een prachtige dag, op de zondag viel er af en toe wat regen. Maar voor de liefhebber maakt dat niks uit. Het publiek bestaat overwegend uit aanhang van de deelnemers. Zij hebben gewoon een mooi lang weekend met gelijkgestemden.

  Was zaterdag een prachtige dag, op de zondag viel er af en toe wat regen. Maar voor de liefhebber maakt dat niks uit. Het publiek bestaat overwegend uit aanhang van de deelnemers. Zij hebben gewoon een mooi lang weekend met gelijkgestemden.

 • Jureren is vrijwilligerswerk. Als het weer een beetje tegenzit, moet je dat er maar voor over hebben.

  Jureren is vrijwilligerswerk. Als het weer een beetje tegenzit, moet je dat er maar voor over hebben.

 • Behalve juryleden (uit verschillende landen) komt er een heel legertje vrijwilligers aan te pas voor hand- en spandiensten. Zoals de groene hesjes voor de 'Depth Control'. Juryleden kunnen niet overal tegelijk bij zijn, dus zij helpen met de controle of de voren wel op de voorgeschreven diepte worden getrokken.

  Behalve juryleden (uit verschillende landen) komt er een heel legertje vrijwilligers aan te pas voor hand- en spandiensten. Zoals de groene hesjes voor de 'Depth Control'. Juryleden kunnen niet overal tegelijk bij zijn, dus zij helpen met de controle of de voren wel op de voorgeschreven diepte worden getrokken.

 • Terwijl de strijd om de Europese titel wentelploegen gaande is, wordt zondag 20 september op een ander veld in drie categorieën geploegd voor een titel bij de oldtimers. Hier de Deen Ove Kristensen in actie met zijn Allgaier-trekker en een Ransomes-getrokken ploeg. Eindigt op de 10e plek in een categorie met 17 deelnemers.

  Terwijl de strijd om de Europese titel wentelploegen gaande is, wordt zondag 20 september op een ander veld in drie categorieën geploegd voor een titel bij de oldtimers. Hier de Deen Ove Kristensen in actie met zijn Allgaier-trekker en een Ransomes-getrokken ploeg. Eindigt op de 10e plek in een categorie met 17 deelnemers.

Eén reactie

 • Jan-Zonderland

  Mooie reportage Martin. Je had er wel wat meer foto's van het eigenlijke ploegwerk/resultaat bij mogen zetten. Dat is een lust om naar te kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.