Mechanisatie

Foto & video 3276 x bekeken

Fabrieksbezoek beste landbouwspuiters

Vorig jaar organiseerde Boerderij de wedstrijd 'Beste Landbouwspuiter 2013'. In het kader van de wedstrijd organiseerde sponsor Amazone een gratis fabrieksrondleiding voor Boerderij-lezers.

Foto

 • 


Vorig jaar organiseerde Boerderij de wedstrijd 'Beste Landbouwspuiter 2013'. In het kader van de wedstrijd organiseerde sponsor Amazone een gratis fabrieksrondleiding voor Boerderij-lezers.

  Vorig jaar organiseerde Boerderij de wedstrijd 'Beste Landbouwspuiter 2013'. In het kader van de wedstrijd organiseerde sponsor Amazone een gratis fabrieksrondleiding voor Boerderij-lezers.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Verkoopleider Barry Wijs van machinedistributeur Kamps de Wild vertelt de aanwezigen over de ontstaansgeschiedenis van machinefabrikant Amazone. Het bedrijf in Hasbergen-Gaste nabij Osnabrück is opgericht in 1883 door Heinrich Dreyer. In 1891 bouwde Dreyer een graanreinigingsmachine. Toen werd ook de merknaam Amazone geïntroduceerd. In 1915 komt de fabrikant met de eerste kunstmeststrooier. In 1958 introduceert Amazone de eerste tweeschijfs centrifugaalstrooier. In 1968 komt de fabrikant met zijn eerste veldspuit en grondbewerkingswerktuigen. In 1987 wordt een maiszaaimachine ontwikkeld. In 2012 maakte Amazone bekend ook ploegen te gaan bouwen.

  Verkoopleider Barry Wijs van machinedistributeur Kamps de Wild vertelt de aanwezigen over de ontstaansgeschiedenis van machinefabrikant Amazone. Het bedrijf in Hasbergen-Gaste nabij Osnabrück is opgericht in 1883 door Heinrich Dreyer. In 1891 bouwde Dreyer een graanreinigingsmachine. Toen werd ook de merknaam Amazone geïntroduceerd. In 1915 komt de fabrikant met de eerste kunstmeststrooier. In 1958 introduceert Amazone de eerste tweeschijfs centrifugaalstrooier. In 1968 komt de fabrikant met zijn eerste veldspuit en grondbewerkingswerktuigen. In 1987 wordt een maiszaaimachine ontwikkeld. In 2012 maakte Amazone bekend ook ploegen te gaan bouwen.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Buiten is er een demonstratie met een UX 5200 getrokken spuit. Al snel discussiëren de akkerbouwers over doppenkeuze en wisselen ze handige instellingsweetjes uit.

  Buiten is er een demonstratie met een UX 5200 getrokken spuit. Al snel discussiëren de akkerbouwers over doppenkeuze en wisselen ze handige instellingsweetjes uit.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Boven de vultrechter zit de Eco Fill. Dat is een door BASF ontwikkeld systeem om snel en schoon middelen in de spuit te deponeren. Het systeem wordt vooral in Duitsland veel verkocht.

  Boven de vultrechter zit de Eco Fill. Dat is een door BASF ontwikkeld systeem om snel en schoon middelen in de spuit te deponeren. Het systeem wordt vooral in Duitsland veel verkocht.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Een ritje over de hobbelbaan laat zien dat het met de balancering van de spuitbomen wel goed ziet. Deze blijven mooi horizontaal hangen. Cabine- en voorasvering op de trekker maakt dat de chauffeur niet uit de cabine stuitert.

  Een ritje over de hobbelbaan laat zien dat het met de balancering van de spuitbomen wel goed ziet. Deze blijven mooi horizontaal hangen. Cabine- en voorasvering op de trekker maakt dat de chauffeur niet uit de cabine stuitert.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De fabricage van de kuipen van de ZA-M-strooiers.

  De fabricage van de kuipen van de ZA-M-strooiers.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 


De lakstraat bestaat uit allerlei kuipen met zuren, oplosmiddelen, zink en verfsoorten. Nadat het element alle baden heeft doorlopen, wordt de verf gehard in een oven.

  De lakstraat bestaat uit allerlei kuipen met zuren, oplosmiddelen, zink en verfsoorten. Nadat het element alle baden heeft doorlopen, wordt de verf gehard in een oven.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De assemblagelijn van de strooiers.

  De assemblagelijn van de strooiers.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Handig detail: de hydrauliekkoppelingen zijn voortaan voorzien van kunststof handvatten, zodat ze gemakkelijker aan en af te koppelen zijn.

  Handig detail: de hydrauliekkoppelingen zijn voortaan voorzien van kunststof handvatten, zodat ze gemakkelijker aan en af te koppelen zijn.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Een goede journalist houdt zijn ogen altijd open. Tijdens de rondleiding over het fabrieksterrein kwamen we langs een kleine hal, waarin deze strooier stond: de ZA-V. Het is een prototype dat waarschijnlijk de huidige ZA-M gaat vervangen. De kuip is net als bij de luxe ZA-TS niet gelast, maar in de vorm getrokken. Deze is dus vrij van lasnaden. De ZA-V werkt net als de ZA-M met conventionele strooischijven. Om de werkbreedte te verstellen moet de stand van de schoep op de strooischijf aangepast worden. In plaats van met draaibouten gaat dat voortaan met arreteringen. Het verstellen van de schoepen gaat niet automatisch, zoals bij de luxere ZA-TS. De strooier is Isobus. De bakinhoud is leverbaar van 1.700 tot 3.200 of 4.200 liter. Waarschijnlijk wordt de strooier eind 2014 op de Eima in Bologna of op de Sima in Parijs in februari 2015 geïntroduceerd. Amazone wil er verder nog niets over kwijt.

  Een goede journalist houdt zijn ogen altijd open. Tijdens de rondleiding over het fabrieksterrein kwamen we langs een kleine hal, waarin deze strooier stond: de ZA-V. Het is een prototype dat waarschijnlijk de huidige ZA-M gaat vervangen. De kuip is net als bij de luxe ZA-TS niet gelast, maar in de vorm getrokken. Deze is dus vrij van lasnaden. De ZA-V werkt net als de ZA-M met conventionele strooischijven. Om de werkbreedte te verstellen moet de stand van de schoep op de strooischijf aangepast worden. In plaats van met draaibouten gaat dat voortaan met arreteringen. Het verstellen van de schoepen gaat niet automatisch, zoals bij de luxere ZA-TS. De strooier is Isobus. De bakinhoud is leverbaar van 1.700 tot 3.200 of 4.200 liter. Waarschijnlijk wordt de strooier eind 2014 op de Eima in Bologna of op de Sima in Parijs in februari 2015 geïntroduceerd. Amazone wil er verder nog niets over kwijt.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Enkele kilometers van Hasbergen-Gaste, in Tecklenburg-Leeden, staat de fabriek voor getrokken veldspuiten en zelfrijders. Alle onderdelen worden in Hasbergen-Gaste gefabriceerd, maar de assemblage ervan gebeurt in deze fabriek.

  Enkele kilometers van Hasbergen-Gaste, in Tecklenburg-Leeden, staat de fabriek voor getrokken veldspuiten en zelfrijders. Alle onderdelen worden in Hasbergen-Gaste gefabriceerd, maar de assemblage ervan gebeurt in deze fabriek.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Twee paradepaardjes van Amazone, de Pantera-zelfrijders en de getrokken tandemasser megaspuit Primera.
Ook in 2014 organiseert Boerderij weer een wedstrijd 'Beste Landbouwspuiter', maar dan onder de naam 'Beste Gewasbeschermer 2014'.

  Twee paradepaardjes van Amazone, de Pantera-zelfrijders en de getrokken tandemasser megaspuit Primera. Ook in 2014 organiseert Boerderij weer een wedstrijd 'Beste Landbouwspuiter', maar dan onder de naam 'Beste Gewasbeschermer 2014'.

  Foto: Martijn Knuivers

Of registreer je om te kunnen reageren.