Mechanisatie

Foto & video 6645 x bekeken 9 reacties

Strakke viercilinder met veel comfort

Trekkertest: De John Deere heeft een perfecte afwerking, zeer goed rijcomfort en een eenvoudige bediening. Ondanks de monitor ontbreken nog belangrijke functies.

Foto

 • 
Boerderij liet de sterkste viercilinders strijden op verbruik, efficiëntie en hydrauliek. Zo ook deze John Deere 6130 R: een strakke viercilinder met veel comfort. De John Deere heeft een perfecte afwerking, zeer goed rijcomfort en een eenvoudige bediening. Ondanks de monitor ontbreken nog belangrijke functies.

  Boerderij liet de sterkste viercilinders strijden op verbruik, efficiëntie en hydrauliek. Zo ook deze John Deere 6130 R: een strakke viercilinder met veel comfort. De John Deere heeft een perfecte afwerking, zeer goed rijcomfort en een eenvoudige bediening. Ondanks de monitor ontbreken nog belangrijke functies.

 • 
De mechanische pook domineert op de zijconsole. Er is ook geen multistick. Een groot gemis, hoewel de ergonomie op de zijconsole dik in orde is. De zeer grote, mechanische versnellingspook domineert.

  De mechanische pook domineert op de zijconsole. Er is ook geen multistick. Een groot gemis, hoewel de ergonomie op de zijconsole dik in orde is. De zeer grote, mechanische versnellingspook domineert.

 • 
De Deere heeft de grootste cabine in de test. Ondanks de cabine met vier stijlen steken geopende deuren toch maar 45 centimeter buiten de trekker. Een multifunctionele armleuning is alleen op een versie met AutoPowr-cvt te krijgen .

  De Deere heeft de grootste cabine in de test. Ondanks de cabine met vier stijlen steken geopende deuren toch maar 45 centimeter buiten de trekker. Een multifunctionele armleuning is alleen op een versie met AutoPowr-cvt te krijgen .

 • 
In het dashboard is in de toerenteller te zien welke powershifttrap is geschakeld aan de oranje 1. De soepele schakelautomatiek is via de terminal in te stellen.

  In het dashboard is in de toerenteller te zien welke powershifttrap is geschakeld aan de oranje 1. De soepele schakelautomatiek is via de terminal in te stellen.

 • 
In de zeer goede terminal zijn bijna alle instellingen te maken. De terminal is met 17 centimeter diagonaal klein, maar briljant van beeldkwaliteit. Bovendien start hij in 7 seconden op. Het optionele touchscreen is ook via scroll- en drukknoppen te bedienen op de zijconsole.

  In de zeer goede terminal zijn bijna alle instellingen te maken. De terminal is met 17 centimeter diagonaal klein, maar briljant van beeldkwaliteit. Bovendien start hij in 7 seconden op. Het optionele touchscreen is ook via scroll- en drukknoppen te bedienen op de zijconsole.

 • 
Het hefvermogen is met 6,3 ton iets onder gemiddeld, de bediening is goed. De hydrauliek is met 123 l/min oké en de bediening ervan wederom goed.

  Het hefvermogen is met 6,3 ton iets onder gemiddeld, de bediening is goed. De hydrauliek is met 123 l/min oké en de bediening ervan wederom goed.

 • 
Deze 6130R is de sterkste viercilinder in zijn serie en heeft dezelfde wielbasis als de kleine zescilinders (2,76 m).

  Deze 6130R is de sterkste viercilinder in zijn serie en heeft dezelfde wielbasis als de kleine zescilinders (2,76 m).

 • Onder de grote hoge motorkap zit 30 centimeter lege ruimte. De wielbasis is tegelijk de grootste van de testgroep. De draaicirkel is met 11,6 meter gemiddeld.

  Onder de grote hoge motorkap zit 30 centimeter lege ruimte. De wielbasis is tegelijk de grootste van de testgroep. De draaicirkel is met 11,6 meter gemiddeld.

 • 
AdBlue is op deze trekker niet nodig. Met boost (IPM) levert de 6130R maximaal 101 kW (137 pk) aan de aftakas. De boost maakt een verschil van 8 kW. Het specifieke verbruik van 249 g/kWh is vergeleken met de AdBlue-concurrentie 3 procent onder het groepsgemiddelde (242 g/kWh inclusief AdBlue).

  AdBlue is op deze trekker niet nodig. Met boost (IPM) levert de 6130R maximaal 101 kW (137 pk) aan de aftakas. De boost maakt een verschil van 8 kW. Het specifieke verbruik van 249 g/kWh is vergeleken met de AdBlue-concurrentie 3 procent onder het groepsgemiddelde (242 g/kWh inclusief AdBlue).

 • 
De powershiftbak blijkt met een gemiddeld verbruik voor de remwagen met 275 g/kWh zeer efficiënt. Het rijcomfort is goed, niets op aan te merken. De geveerde vooras en cabine werken prima samen.

  De powershiftbak blijkt met een gemiddeld verbruik voor de remwagen met 275 g/kWh zeer efficiënt. Het rijcomfort is goed, niets op aan te merken. De geveerde vooras en cabine werken prima samen.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  @ Frits beetje vaag? Ondanks monitor ontbreken nog belangrijke functies welke dan? In de monitor zijn bijna alle instelling te doen, welke ontbreken dan? En is dat een ramp?

 • Hannus

  Vindt ik het mooie van dit merk, ook verkrijgbaar met korte wielbasis als je 'm te groot vindt (6125R). En als je de eenvoudige schakelpook versie niet wilt, kun je ook de meest luxe cvt autopowr uitvoering gaan.

 • dave 7810

  Een multifunctionele armleuning is alleen op een versie met AutoPowr te krijgen .

  Ook op Direct Drive versie. Kleine correctie.

 • GerardBlom

  30cm lege ruimte 'onder de grote hoge motorkap'... Voor de koelbox? Gereedschapskist? Kleine kinderen? Waarom zetten ze zo'n achterlijk lelijke en hoge kap op een trekker als 'ie zoveel compacter zou kunnen zijn? Verder een hele mooie trekker, maar het zicht naar voren met deze kap is niet z'n sterkste kant!

 • nvdboom

  Gerard: John Deere moet op deze modellen straks ook AdBlue gaan gebruiken. Ze zullen daar met het ontwerp van de trekker al rekening mee gehouden hebben om al die SCR-technologie onder de kap te kunnen proppen zonder het straks allemaal weer aan te moeten passen?

 • kleine boer

  jammer dat er geen 6 cilinder meer in van 100-125 pk loopt stukken mooier als een 4 cilinder

 • GerardBlom

  Het lijkt me sterk dat die SCR-technologie daar voorin onder de motorkap komt te zitten, maar als ik het mis heb, dan vind ik dat toch mooi opgelost. We zullen zien... Ondertussen mis ik toch echt wel wat meer zicht naar voren, ik vind het jammer dat een 4-cilinder net zo lomp lijkt als een 6-cilinder. Dan toch maar liever een 6125R!

 • ed12345

  Hele motorkap omhoog een groot voordeel tov mijn 6400 waar er weinig ruimte is tussen zijplaten en de motor
  John Deere is gewoon een fijne trekker om mee te werken

 • mtseshuis

  Hm, het belangrijkst van de trekker, nl de bediening is maar zeer matig. De grote roppook is er nog steeds na 15 jaar ontwikkeling? en voor een zeer fijn te bedienen, in de armleuning liggende bediening van hydrauliek ventielen, handgas en hef moet! je de (dure) autopwr kopen.... Alleen daarvoor zou je de autopwr al kopen, wil je daarnaast na een paar weken ook nooit meer met die lange vorksteel werken...
  Voor deze vermogens is de 4 cilinder sterk en taai zat en ook nog eens zuinig, alleen jammer van die lompe motorkap, voor SCR/AdBlue volstaat een grote ton onderaan de uitlaat naast cabine, zie Fendt en CNH.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.