Mechanisatie

Foto & video 5506 x bekeken 9 reacties

Efficiënte kracht met prima comfort

Trekkertest: Claas Arion 550 Cebis: De Claas scoort met zijn prima cabine, goede comfort en efficiënte bak. Qua hef en hydrauliek moet er nog een tandje bij.

Foto

 • Boerderij liet de sterkste viercilinders strijden op verbruik, efficiëntie en hydrauliek. Zo ook deze Claas Arion 550 Cebis. De Claas scoort met zijn prima cabine, goede comfort en efficiënte bak. Qua hef en hydrauliek moet er nog een tandje bij.

  Boerderij liet de sterkste viercilinders strijden op verbruik, efficiëntie en hydrauliek. Zo ook deze Claas Arion 550 Cebis. De Claas scoort met zijn prima cabine, goede comfort en efficiënte bak. Qua hef en hydrauliek moet er nog een tandje bij.

 • 
Met vijf stijlen is de cabine de op twee na grootste in de test (lxb, 152x157 cm) en een geopende deur steekt 56 centimeter buiten de trekker. De instap naar de 1,36 meter hoge vloer is prima. De deur rechts is alleen voor nood.

  Met vijf stijlen is de cabine de op twee na grootste in de test (lxb, 152x157 cm) en een geopende deur steekt 56 centimeter buiten de trekker. De instap naar de 1,36 meter hoge vloer is prima. De deur rechts is alleen voor nood.

 • 
De grote armleuning bundelt de meeste functies. Er zijn vele stroompunten en een ophangbeugel rechts. Het zicht rondom is prima, ook met de B-stijl links en de ronde achterruit.

  De grote armleuning bundelt de meeste functies. Er zijn vele stroompunten en een ophangbeugel rechts. Het zicht rondom is prima, ook met de B-stijl links en de ronde achterruit.

 • 
De Cebis-monitor (zonder isobus en touchscreen) heeft een diagonaal van 21 centimeter, start in 35 seconden en is te bedienen met de wat trage scrollknop. Handig is de snelknop om naar het laatst gebruikte menu te gaan.

  De Cebis-monitor (zonder isobus en touchscreen) heeft een diagonaal van 21 centimeter, start in 35 seconden en is te bedienen met de wat trage scrollknop. Handig is de snelknop om naar het laatst gebruikte menu te gaan.

 • 
De multihendel C-Motion lijkt een flinke computermuis en is met duim en twee vingers (voor auto-rpm-knop) te bedienen.

  De multihendel C-Motion lijkt een flinke computermuis en is met duim en twee vingers (voor auto-rpm-knop) te bedienen.

 • 
Claas let op details en afwerking. Led-lampen achterop zijn goed te zien in het donker.

  Claas let op details en afwerking. Led-lampen achterop zijn goed te zien in het donker.

 • 
De hardware van de hef is goed. Het hefvermogen is met gemiddeld 5,7 ton echter het laagst. De olieopbrengst blijkt met 114 l/min niet heel groot. De aftakas is compleet uitgevoerd.

  De hardware van de hef is goed. Het hefvermogen is met gemiddeld 5,7 ton echter het laagst. De olieopbrengst blijkt met 114 l/min niet heel groot. De aftakas is compleet uitgevoerd.

 • 
Samen met Deutz-Fahr heeft Claas de grootste draaicirkel (12 m). De wielbasis is met 2,56 meter gemiddeld en het eigengewicht met 7,1 ton hoog.

  Samen met Deutz-Fahr heeft Claas de grootste draaicirkel (12 m). De wielbasis is met 2,56 meter gemiddeld en het eigengewicht met 7,1 ton hoog.

 • 
De DPS-motor kan zonder AdBlue, heeft geen boost en levert maximaal 110 kW (150 pk) aan de aftakas. Vergeleken met de AdBlue-concurrenten is het specifieke verbruik van de Arion netjes.

  De DPS-motor kan zonder AdBlue, heeft geen boost en levert maximaal 110 kW (150 pk) aan de aftakas. Vergeleken met de AdBlue-concurrenten is het specifieke verbruik van de Arion netjes.

 • 
De geveerde vooras en de rondom mechanisch geveerde cabine geven een prima rijcomfort. De richtingaanwijzer heeft een automatische afslag, er zijn goede remmen en dito handrem. Het geluidsniveau is met 75,6 dB(A) bovengemiddeld.

  De geveerde vooras en de rondom mechanisch geveerde cabine geven een prima rijcomfort. De richtingaanwijzer heeft een automatische afslag, er zijn goede remmen en dito handrem. Het geluidsniveau is met 75,6 dB(A) bovengemiddeld.

Laatste reacties

 • ed12345

  Jan voor jouw maken ze hem okergeel op bestelling

 • Mels

  Zouden ze die verf nog hebben? Zo ja dan zit er wel een dikke vel op denk ik.....

 • Jan-Zonderland

  @Ed, doe mij de gele maar, minder poespas en prima trekkers. Kan amper wachten tot mijn Ares 566 aan wal komt. Als het goed is zou de container vandaag aangekomen moeten zijn in Montreal. Verder vind ik deze Claas wel een prachtige trekker, zeer compleet uitgevoerd, maar het hefvermogen valt wel wat tegen. Volgens mijn informatie heeft mijn 566 een max hefvermogen van 8470 kg en 6550 kg door het hele traject. Ook het gewicht van 7,1 ton en draaicirkel zet ik vraagtekens bij. 566 weegt 5370 kg, draaicirkel 8,40 mtr.

 • daan1908

  Het zijn toppers , tweedehands brengen ze een vermogen op .

 • ed12345

  Jan wat het hefvermogen aangaat 1e is het moeilijk te vergelijken met USA gegevens die zijn gemeten op 50cm achter de kogels en het is natuurlijk wel zo dat wil je dat hele grote hefvermogen benutten je wel heel veel frontgewicht nodig hebt dan zou waarschijnlijk de gewichtsverdeling van een kniktrekker beter uitkomen die zijn grofweg 60%voor en 40% achter een gewone trekker is juist andersom maar ja een knikker is wel wat lomperDaarbij zeker in Europa de hele werktuigenlijn is altijd van 3punts uitgegaan al wordt het nu wel erg groot .Als ik dat enorme frontgewicht zie denk wel eens als je het werktuig heft of met ploegen de gewichtoverdracht werkt hoe zuinig zijn we dan op de grond onder de achterwielen

 • Jan-Zonderland

  @Ed, het hefvermogen heb ik uit de folder, is fabrieksopgave. Wat betreft frontgewichten, daar hebben ze wat op uitgevonden: frontnef! met daarin een blok van, doe eens een gooi, 2 ton. Dab blijven de voorpootjes wel aan de grond. In Europa worden de hefinrichtingen getesy op 61 cm achter de klogels. Ik weet niet of dat de waardes zijn die ze in deze testen weergeven.

 • ed12345

  Jan zover ik weet staat het hefvermogen in de folders in Europa tussen de kogels ,en wat dat blok in de fronthef betreft ,je hoeft het niet te tillen maar zo gauw je het maximale van je 3punt vraagt komt dat wel keurig ,en zelfs nog een beetje meer , op je achteras c.q grond onder de achterwielen

 • BKU

  Frontgewicht van 2 ton is zeker niet nodig. De gewichtsverdeling is 50/50 waar de meeste europese concurrenten 40/60 hanteren. 700 tot 1000 kg max voor een gele of een groene. Daar is niets aan veranderd. Daarnaast is het voor jouw Jan goed te weten dat deze serie ook zonder terminal geleverd kan worden met mechanische ventielen. Eigenschappen van de 566 met de nieuwe tier 4 motor. Natuurlijk met nieuwe cabine en de vertrouwde vierpuntsvering!

 • Jan-Zonderland

  @BKU, het heeft er schijn van dat u kennis van zaken heeft. Wanneer kunnen we de groenen (de enige echte kleur (Claas)groen hier verwachten ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.