Mechanisatie

Foto & video 5203 x bekeken 8 reacties

Uienrooien in de front met Holaras

Holaras levert sinds vorig jaar een uienrooier die 2,25 meter in de fronthef van een trekker kan rooien. Dit jaar is daar een versie aan toegevoegd die 3,00 meter aankan. Simpelweg een 2,25 meter machine 75 centimeter verbreden bleek technisch niet mogelijk. Dat wordt erg zwaar om te heffen en een 3 meter rooias is ook een beetje te veel van het goede.

Foto

 • 
Holaras levert sinds vorig jaar een uienrooier die 2,25 meter in de fronthef van een trekker kan rooien. Dit jaar is daar een versie aan toegevoegd die 3,00 meter aankan. Simpelweg een 2,25 meter machine 75 centimeter verbreden bleek technisch niet mogelijk. Dat wordt erg zwaar om te heffen en een 3 meter rooias is ook een beetje te veel van het goede.

  Holaras levert sinds vorig jaar een uienrooier die 2,25 meter in de fronthef van een trekker kan rooien. Dit jaar is daar een versie aan toegevoegd die 3,00 meter aankan. Simpelweg een 2,25 meter machine 75 centimeter verbreden bleek technisch niet mogelijk. Dat wordt erg zwaar om te heffen en een 3 meter rooias is ook een beetje te veel van het goede.

  Foto: Peter Roek
 • 
Holaras vond de oplossing door het rooien in tweeën te delen. Gebaseerd op drie bedden op 1,50 meter met ieder vier rijen uien worden er tweemaal twee rijen voorop gerooid, naar het midden getransporteerd en dan met het 1,50 meter bed in het midden achterop gerooid en in het zwad gelegd.

  Holaras vond de oplossing door het rooien in tweeën te delen. Gebaseerd op drie bedden op 1,50 meter met ieder vier rijen uien worden er tweemaal twee rijen voorop gerooid, naar het midden getransporteerd en dan met het 1,50 meter bed in het midden achterop gerooid en in het zwad gelegd.

  Foto: Peter Roek
 • 
De loofklapper is een 3 meter machine voor frontaanbouw. Die was al bij Holaras in het programma. Het is als geheel, met de twee frontrooiers, aan elkaar gebouwd. Zo compact mogelijk, maar nog steeds best zwaar om te heffen. 5 ton hefkracht is net genoeg, en met wat aangekoekte grond ook hard nodig. De frontcombinatie steekt 3,50 meter voor de trekker uit.

  De loofklapper is een 3 meter machine voor frontaanbouw. Die was al bij Holaras in het programma. Het is als geheel, met de twee frontrooiers, aan elkaar gebouwd. Zo compact mogelijk, maar nog steeds best zwaar om te heffen. 5 ton hefkracht is net genoeg, en met wat aangekoekte grond ook hard nodig. De frontcombinatie steekt 3,50 meter voor de trekker uit.

  Foto: Peter Roek
 • 
Ieder frontelement bestaat uit een via de frontaftakas aangedreven rooias, een meenemer met flappen en een kort zeefbandje.

  Ieder frontelement bestaat uit een via de frontaftakas aangedreven rooias, een meenemer met flappen en een kort zeefbandje.

  Foto: Peter Roek
 • 


Een glad pvc-bandje transporteert het product naar het midden. Dat bandje wordt hydraulisch aangedreven via de hydrauliek van de trekker. Er is gekozen voor een gladde band, omdat je die kunt afschrapen als de grond wat plakt.

  Een glad pvc-bandje transporteert het product naar het midden. Dat bandje wordt hydraulisch aangedreven via de hydrauliek van de trekker. Er is gekozen voor een gladde band, omdat je die kunt afschrapen als de grond wat plakt.

  Foto: Peter Roek
 • 

Er is een holle schijf aan de buitenkant gemonteerd die de buitenste rij wat naar binnen werkt. Dat is in theorie niet nodig, maar het is zo gemaakt om de breedte wat aan te passen aan een afwijkende afstand van de rijen. Bij deze teler vanwege de tweedejaarsplantuien. Zoals de machine nu in elkaar zit is dat gebaseerd op zaaien met gps met een 3 meter machine die een 1,50 meter en twee 0,75 meter bedden zaait. De rooier volgt (ook op gps) de werkgangen van de zaaimachine.

  Er is een holle schijf aan de buitenkant gemonteerd die de buitenste rij wat naar binnen werkt. Dat is in theorie niet nodig, maar het is zo gemaakt om de breedte wat aan te passen aan een afwijkende afstand van de rijen. Bij deze teler vanwege de tweedejaarsplantuien. Zoals de machine nu in elkaar zit is dat gebaseerd op zaaien met gps met een 3 meter machine die een 1,50 meter en twee 0,75 meter bedden zaait. De rooier volgt (ook op gps) de werkgangen van de zaaimachine.

  Foto: Peter Roek
 • 
Vanuit de trekker heb je geen zicht op de frontrooiers. Daarom is er een camera (met ledverlichting) gemonteerd.

  Vanuit de trekker heb je geen zicht op de frontrooiers. Daarom is er een camera (met ledverlichting) gemonteerd.

  Foto: Peter Roek
 • 

Een aanpassing die al snel nodig bleek, is het verplaatsen van de loopwielen van de klapper naar de voorkant. Standaard zitten die bij deze klapper aan de achterkant, maar dat bleek door de compacte bouw te snel te stropen.

  Een aanpassing die al snel nodig bleek, is het verplaatsen van de loopwielen van de klapper naar de voorkant. Standaard zitten die bij deze klapper aan de achterkant, maar dat bleek door de compacte bouw te snel te stropen.

  Foto: Peter Roek
 • 

Het rooien van het bed midden onder de trekker gebeurt hier met een 1,50 meter rooier. Die is wel voorzien van een extra zeefmat om de zeefcapaciteit te vergroten vanwege de dubbele hoeveelheid product.

  Het rooien van het bed midden onder de trekker gebeurt hier met een 1,50 meter rooier. Die is wel voorzien van een extra zeefmat om de zeefcapaciteit te vergroten vanwege de dubbele hoeveelheid product.

  Foto: Peter Roek
 • 

Een plus van het systeem is behalve de hoge capaciteit dankzij de 3 meter werkbreedte dat de trekker op brede banden kan staan. In dit geval op 710 brede achterbanden. Wel ontstaat er in totaal een erg lange combinatie. Met een 1,70 meter rooier achterop zou de lengte wel weer wat te beperken zijn.

  Een plus van het systeem is behalve de hoge capaciteit dankzij de 3 meter werkbreedte dat de trekker op brede banden kan staan. In dit geval op 710 brede achterbanden. Wel ontstaat er in totaal een erg lange combinatie. Met een 1,70 meter rooier achterop zou de lengte wel weer wat te beperken zijn.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • hillmanje

  Ik ben complete leek op het gebed van uien, maar ik vroeg mij af : Als er vooraan al het loof wordt geklapt en de uien worden gerooid wat doet de machine achteraan dan?

 • agri2

  hillmanje, de middelste rijen worden voorop niet gerooid, die worden achterop gerooid, inclusief de daarop gegooide uien van de buitenste rijen.

 • hillmanje

  @agri2 Bedankt voor de uitleg. Maar waarom gebruikt men dan niet gewoon een 3 meter loofklapper vooraan en 3 meter rooier achteraan?

 • flyinghollander

  Hillmanje wat ik van de tekst begrijp om met brede banden te kunnen werken waarschijnlijk voor minder kg/cm2

 • hakker

  Als je alles achter wil rooien moet je trekker op smalle wielen op 3mtr spoor anders rij je uien plat. Zoveel gewicht op smalle wielen met normale trekkers is haast ondoenbaar. Dus je moet haast wel alles of een deel voor de achterwielen rooien. Met normale trekkers is dit dus een optie, maar of dit hem wordt? Als het zo simpel allemaal was, was er ook wel meer standaardisatie in uien.

 • Jan-Zonderland

  Machines worden groter en groter en, afgezien van het feit dat ik deze uienrooicombinatie een beetje teveel van het goede vind, is dat allemaal prima. Probleem is echter vaak dat het zicht op het eigenlijke werk heel vaak zeer te wnsen over laat en men dat probeert te compenseren mat camera's. Cameraatje hier, cameraatje daar, op die nieuwe AVR rooier die hier laatst werd beschreven zaten zelfs 12 camera's maar mijn ervaring is dat je het op die kleine monitortjes maar slecht kunt zien wat er precies allemaal gebeurt. Bij een uienrooicombinatie als deze: wacht maar als het een lekker gaaat stuiven door de frontklapper.

 • wbrooymans

  Snap niet dat er nog steeds niet in 1 fase gerooid en geladen wordt. Evt met groen loof apart klappen achter de tractor. Dan kun je pas stappen maken in capaciteit en drogen doe je de laatste jaren toch in de schuur en niet op het land.

 • Khalid en zijn maten

  Waarom geen zelf rijder om uien te rooien? Of een soort van werktuigendrager waar de rooier onder/aan /opgebouwd kan worden ,dan zou zo'n machine toch veel compacter kunnen lijkt mij. Misschien dat de uitvinders bij Holaras in Aalten daar al mee bezig zijn...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.