Mechanisatie

Foto & video 3505 x bekeken 2 reacties

AVR geeft Puma-rooier flinke update

De vernieuwde Puma-rooier heeft nu een Volvo-motor, nieuwe Claas-cabine, kortere draaicirkel en grotere zeefcapaciteit. Boerderij bekijkt de rooier bij de eerste gebruiker in Reusel (N.-Br.). Een impressie.

Foto

 • 


De vernieuwde Puma-rooier heeft nu een Volvo-motor, nieuwe Claas-cabine, kortere draaicirkel en grotere zeefcapaciteit. Boerderij bekijkt de rooier bij de eerste gebruiker in Reusel (N.-Br.). Een impressie.

  De vernieuwde Puma-rooier heeft nu een Volvo-motor, nieuwe Claas-cabine, kortere draaicirkel en grotere zeefcapaciteit. Boerderij bekijkt de rooier bij de eerste gebruiker in Reusel (N.-Br.). Een impressie.

  Foto: Bert Jansen
 • 

AVR kwam in 1976 met zijn eerste zelfrijdende aardappelrooier en startte in 2006 met de Puma. Daarna kwam de Puma+ en nu is daar de Puma 3. AVR zegt marktleider te zijn met vierrijige zelfrijders. De fabrikant haalt hierin een omzet van €15 miljoen en bouwde meer dan 170 exemplaren.

  AVR kwam in 1976 met zijn eerste zelfrijdende aardappelrooier en startte in 2006 met de Puma. Daarna kwam de Puma+ en nu is daar de Puma 3. AVR zegt marktleider te zijn met vierrijige zelfrijders. De fabrikant haalt hierin een omzet van €15 miljoen en bouwde meer dan 170 exemplaren.

  Foto: Bert Jansen
 • 


De eerste Puma 3 draait bij akkerbouwer Jacob van den Borne in Reusel (N.-Br.). Hij rooide al bijna 100 hectare op het eerste prototype met inmiddels 240 uur op de klok.

  De eerste Puma 3 draait bij akkerbouwer Jacob van den Borne in Reusel (N.-Br.). Hij rooide al bijna 100 hectare op het eerste prototype met inmiddels 240 uur op de klok.

  Foto: Bert Jansen
 • 
Wat meteen opvalt, is het lagere geluidsniveau. Dat heeft twee redenen. AVR stapte over van Iveco- naar Volvo-motoren en draait op een lager toerental. Reden van de overstap voor AVR is het goede wereldwijde servicenetwerk van Volvo. De 12,8 liter zescilinder levert 344 kW (469 pk).

  Wat meteen opvalt, is het lagere geluidsniveau. Dat heeft twee redenen. AVR stapte over van Iveco- naar Volvo-motoren en draait op een lager toerental. Reden van de overstap voor AVR is het goede wereldwijde servicenetwerk van Volvo. De 12,8 liter zescilinder levert 344 kW (469 pk).

  Foto: Bert Jansen
 • 

Daarmee kwam ook de overstap van Stage III- naar Stage IV-techniek mét AdBlue-tank. Belangrijkst voor de geluidsreductie is dat de rooier nu op 1.150 toeren draait in plaats van 1.600 toeren. Ook in transport rijdt de Puma nu 30 op 1.300 tpm in plaats van 1.900 tpm.

  Daarmee kwam ook de overstap van Stage III- naar Stage IV-techniek mét AdBlue-tank. Belangrijkst voor de geluidsreductie is dat de rooier nu op 1.150 toeren draait in plaats van 1.600 toeren. Ook in transport rijdt de Puma nu 30 op 1.300 tpm in plaats van 1.900 tpm.

  Foto: Bert Jansen
 • 
Hydrauliek bestaat voortaan uit Bosch Rexroth-pompen in plaats van Linde-pompen met elektrische bediening. "Per uur zitten we nu op 26 liter tegenover 34 liter voorheen", constateert Van den Borne. AVR zegt dat het dieselverbruik met 20 tot 25 procent is gedaald (zonder correctie AdBlue-verbruik).

  Hydrauliek bestaat voortaan uit Bosch Rexroth-pompen in plaats van Linde-pompen met elektrische bediening. "Per uur zitten we nu op 26 liter tegenover 34 liter voorheen", constateert Van den Borne. AVR zegt dat het dieselverbruik met 20 tot 25 procent is gedaald (zonder correctie AdBlue-verbruik).

  Foto: Bert Jansen
 • 
De motor is links achter opgebouwd, met rechts achter de koeling en elevator voor een 50-50 gewichtsverdeling.

  De motor is links achter opgebouwd, met rechts achter de koeling en elevator voor een 50-50 gewichtsverdeling.

  Foto: Bert Jansen
 • 

De nieuwe Claas-cabine geeft iets meer zicht op de graafmat. Daarbij is de bediening vereenvoudigd met de komst van een 12 inch touchscreen met een zeer duidelijke menustructuur.

  De nieuwe Claas-cabine geeft iets meer zicht op de graafmat. Daarbij is de bediening vereenvoudigd met de komst van een 12 inch touchscreen met een zeer duidelijke menustructuur.

  Foto: Bert Jansen
 • 

Op het basisscherm is de rooier schematisch is afgebeeld met daaromheen de knoppen die elk een functie in dat schema bedienen. De joystick van de getrokken Apache- en 9200-wagenrooiers zit nu ook op de Puma. Het geheel is intuïtiever te bedienen, vindt Van den Borne.

  Op het basisscherm is de rooier schematisch is afgebeeld met daaromheen de knoppen die elk een functie in dat schema bedienen. De joystick van de getrokken Apache- en 9200-wagenrooiers zit nu ook op de Puma. Het geheel is intuïtiever te bedienen, vindt Van den Borne.

  Foto: Bert Jansen
 • 
Rechts boven de terminal hangen drie monitoren voor elk maximaal vier camerabeelden. In totaal zijn dus twaalf camera's gemonteerd.

  Rechts boven de terminal hangen drie monitoren voor elk maximaal vier camerabeelden. In totaal zijn dus twaalf camera's gemonteerd.

  Foto: Bert Jansen
 • 
De rooier staat achter op grote 900/60R38 IF-banden en voor op 300/95R52. Dankzij de IF-band kon de druk bij Van den Borne omlaag van 3,5 bar naar 2 bar. Ook is er meer tractie. Dit voordeel wordt gecompenseerd door de iets zwaardere SCR-motor

  De rooier staat achter op grote 900/60R38 IF-banden en voor op 300/95R52. Dankzij de IF-band kon de druk bij Van den Borne omlaag van 3,5 bar naar 2 bar. Ook is er meer tractie. Dit voordeel wordt gecompenseerd door de iets zwaardere SCR-motor

  Foto: Bert Jansen
 • 
De complete rooier is met 23.500 kilo iets zwaarder dan zijn voorganger. In bodemdruk wordt door de IF-band een kleine winst geboekt, stelt AVR.

  De complete rooier is met 23.500 kilo iets zwaarder dan zijn voorganger. In bodemdruk wordt door de IF-band een kleine winst geboekt, stelt AVR.

  Foto: Bert Jansen
 • 

Door een langere graafmat is ook de wielbasis verlengd. De stuuruitslag is nu echter 50 graden en achter 20 graden. Dat maakt dat de rooier wendbaarder.

  Door een langere graafmat is ook de wielbasis verlengd. De stuuruitslag is nu echter 50 graden en achter 20 graden. Dat maakt dat de rooier wendbaarder.

  Foto: Bert Jansen
 • 

De nieuwe loofklapper heeft langere klepels op de rug en de klepels tussen de ruggen zijn korter gemaakt. Zo wordt beter op de rug geklepeld dan voorheen. Daarbij is het toerental nu vanuit de cabine instelbaar.

  De nieuwe loofklapper heeft langere klepels op de rug en de klepels tussen de ruggen zijn korter gemaakt. Zo wordt beter op de rug geklepeld dan voorheen. Daarbij is het toerental nu vanuit de cabine instelbaar.

  Foto: Bert Jansen
 • 
Was de klapper voorheen nog direct aan de vooras opgehangen, nu wordt de vlakstelling geregeld via twee aparte cilinders.

  Was de klapper voorheen nog direct aan de vooras opgehangen, nu wordt de vlakstelling geregeld via twee aparte cilinders.

  Foto: Bert Jansen
 • 


Voor de graafmat is er de keuze uit diabolo's of tasters. De graafmat werd langer en kreeg net als de zeefmat een nieuw type kloppers. In plaats van een axiaalrollenset met 26 rollen zijn er nu 28 rollen.

  Voor de graafmat is er de keuze uit diabolo's of tasters. De graafmat werd langer en kreeg net als de zeefmat een nieuw type kloppers. In plaats van een axiaalrollenset met 26 rollen zijn er nu 28 rollen.

  Foto: Bert Jansen
 • 
Het optionele Varioweb is met 2.750 mm nu 200 mm verbreed. Ook de ringelevator is verbreed naar 1.200 mm. In plaats van een doek is deze nu voorzien van beklede spijlen voor extra zeefcapaciteit en minder onderhoudskosten.

  Het optionele Varioweb is met 2.750 mm nu 200 mm verbreed. Ook de ringelevator is verbreed naar 1.200 mm. In plaats van een doek is deze nu voorzien van beklede spijlen voor extra zeefcapaciteit en minder onderhoudskosten.

  Foto: Bert Jansen
 • 
De bunkervloer en elevator zijn nu apart te bedienen, zodat de 8 tons bunker in 35 seconden te lossen is.

  De bunkervloer en elevator zijn nu apart te bedienen, zodat de 8 tons bunker in 35 seconden te lossen is.

  Foto: Bert Jansen
 • 
De Puma 3 wordt komend jaar naast de Puma+ gebouwd, totdat de voorraad Iveco-motoren op is en de testfase is afgerond. Vanaf 2016 is alleen nog de Puma 3 te krijgen. De prijs wordt circa €455.000, voorheen was dat €440.000.

  De Puma 3 wordt komend jaar naast de Puma+ gebouwd, totdat de voorraad Iveco-motoren op is en de testfase is afgerond. Vanaf 2016 is alleen nog de Puma 3 te krijgen. De prijs wordt circa €455.000, voorheen was dat €440.000.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.