Mechanisatie

Foto & video 3146 x bekeken 1 reactie

Compacte Van Lengerich Maxium

Sinds afgelopen zomer levert Van Lengerich de Maxium zelfrijdende verticaalmenger. Met een enkele vijzel en de motor voorop is dat een compacte machine geworden.

Foto

 • Sinds afgelopen zomer levert Van Lengerich de Maxium zelfrijdende verticaalmenger. Met een enkele vijzel en de motor voorop is dat een compacte machine geworden. Al eerder had Van Lengerich de Maximus MX 1600 en MX2000 met 16 respectievelijk 20 kuub inhoud. Met een dubbele vijzel en de motor achterop is dat een veel grotere machine. De Maxium is leverbaar met 11, 13 of 15 kuub inhoud. Een recente optie is ook vierwielbesturing.

  Sinds afgelopen zomer levert Van Lengerich de Maxium zelfrijdende verticaalmenger. Met een enkele vijzel en de motor voorop is dat een compacte machine geworden. Al eerder had Van Lengerich de Maximus MX 1600 en MX2000 met 16 respectievelijk 20 kuub inhoud. Met een dubbele vijzel en de motor achterop is dat een veel grotere machine. De Maxium is leverbaar met 11, 13 of 15 kuub inhoud. Een recente optie is ook vierwielbesturing.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Van Lengerich onderscheidt zich met een vijzel die ze 'structuurwals' noemen. Die lijkt op een frees, maar draait met minder toeren met een diepe spoed en is voorzien van tamelijk stompe tanden, waarmee het voer min of meer uit de kuil wordt geplukt, om de structuur te behouden.

  Van Lengerich onderscheidt zich met een vijzel die ze 'structuurwals' noemen. Die lijkt op een frees, maar draait met minder toeren met een diepe spoed en is voorzien van tamelijk stompe tanden, waarmee het voer min of meer uit de kuil wordt geplukt, om de structuur te behouden.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Stompe tanden lijken een slecht principe om een vaste graskuil los te maken, maar toch werkt het goed. In enkele minuten tijd kun je de bak vol draaien.

  Stompe tanden lijken een slecht principe om een vaste graskuil los te maken, maar toch werkt het goed. In enkele minuten tijd kun je de bak vol draaien.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
De kuil blijft goed opgeruimd achter. Het voer is strak afgesneden, maar in gras kun je zien dat er een 'structuurwals' aan het werk is geweest. De wand ziet er iets meer plukkerig uit dan wanneer die is afgesneden of gefreesd.

  De kuil blijft goed opgeruimd achter. Het voer is strak afgesneden, maar in gras kun je zien dat er een 'structuurwals' aan het werk is geweest. De wand ziet er iets meer plukkerig uit dan wanneer die is afgesneden of gefreesd.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Allicht gaat mais nog vlotter naar binnen. Ook dat wordt netjes opgeruimd achtergelaten. In mais kun je de 'structuurwals aan het snijpatroon eigenlijk maar nauwelijks herkennen.

  Allicht gaat mais nog vlotter naar binnen. Ook dat wordt netjes opgeruimd achtergelaten. In mais kun je de 'structuurwals aan het snijpatroon eigenlijk maar nauwelijks herkennen.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
De laadarm kan kuilen tot 5 of 5,50 meter hoogte hebben. Als optie is nog een aparte trechter leverbaar voor het vullen van mineralen.

  De laadarm kan kuilen tot 5 of 5,50 meter hoogte hebben. Als optie is nog een aparte trechter leverbaar voor het vullen van mineralen.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
De verticaalmenger is op zich gelijk aan alle andere Van Lengerich-systemen. Deze onderscheidt zich met eigen details als vorm van de vijzel, de messen en de kuip van concurrenten.

  De verticaalmenger is op zich gelijk aan alle andere Van Lengerich-systemen. Deze onderscheidt zich met eigen details als vorm van de vijzel, de messen en de kuip van concurrenten.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
De opvoerband is traploos in snelheid leverbaar van 0,5 tot 5 m/s. Al vrij snel is aan de uitstroom bovenin voor vlottere doorvoer nog wat veranderd. Eén gebruiker meldde Boerderij dat het in droog materiaal wellicht nog beter zou werken wanneer de band iets langer zou zijn.

  De opvoerband is traploos in snelheid leverbaar van 0,5 tot 5 m/s. Al vrij snel is aan de uitstroom bovenin voor vlottere doorvoer nog wat veranderd. Eén gebruiker meldde Boerderij dat het in droog materiaal wellicht nog beter zou werken wanneer de band iets langer zou zijn.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Het zicht vanuit de cabine is goed. Hoewel je het achterop natuurlijk van de camera moet hebben en vooral rechts opzij van de spiegels. De meeste functies worden met de joystick bediend.

  Het zicht vanuit de cabine is goed. Hoewel je het achterop natuurlijk van de camera moet hebben en vooral rechts opzij van de spiegels. De meeste functies worden met de joystick bediend.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Omdat de machine van Canbus-besturing is voorzien, is er voor de ontwerpers veel vrijheid om functies te programmeren. Omdat de functies van de knoppen op de joystick afhankelijk van de modus 'voeren' of 'lossen' verschillen, zou het denkbaar zijn dat die functies ook op een scherm worden weergegeven. Wie onbekend is met de machine, moet nu nog een aparte (geplastificeerde) kaart raadplegen.

  Omdat de machine van Canbus-besturing is voorzien, is er voor de ontwerpers veel vrijheid om functies te programmeren. Omdat de functies van de knoppen op de joystick afhankelijk van de modus 'voeren' of 'lossen' verschillen, zou het denkbaar zijn dat die functies ook op een scherm worden weergegeven. Wie onbekend is met de machine, moet nu nog een aparte (geplastificeerde) kaart raadplegen.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
De motor is een viercilinder Cummins met commonrail, goed voor maximaal 123 kW (167 pk). Voor het dagelijks onderhoud is die goed bereikbaar. Met de laadarm omhoog is ook aan de 'binnenzijde' de motor bereikbaar voor het normale onderhoud. Moet wat rigoreuzer worden gesleuteld, dan komt er wat meer sleutelwerk aan te pas om plaatwerk weg te nemen.

  De motor is een viercilinder Cummins met commonrail, goed voor maximaal 123 kW (167 pk). Voor het dagelijks onderhoud is die goed bereikbaar. Met de laadarm omhoog is ook aan de 'binnenzijde' de motor bereikbaar voor het normale onderhoud. Moet wat rigoreuzer worden gesleuteld, dan komt er wat meer sleutelwerk aan te pas om plaatwerk weg te nemen.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
De assen zijn voor en achter voorzien van bladveren. Vierwielaandrijving en sperdifferentieel zijn mogelijk. De assen zijn van Dana Spicer.

  De assen zijn voor en achter voorzien van bladveren. Vierwielaandrijving en sperdifferentieel zijn mogelijk. De assen zijn van Dana Spicer.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Op de zijkant naast de cabine zit de meterkast. Kenners zullen er een Canbus-systeem in herkennen. De kast is in ieder geval lekker ruim en, nog belangrijker, ook goed waterdicht. Is een zekering kapot, dan hoef je niet te zoeken omdat dan automatisch bij de betreffende zekering een ledje brandt.

  Op de zijkant naast de cabine zit de meterkast. Kenners zullen er een Canbus-systeem in herkennen. De kast is in ieder geval lekker ruim en, nog belangrijker, ook goed waterdicht. Is een zekering kapot, dan hoef je niet te zoeken omdat dan automatisch bij de betreffende zekering een ledje brandt.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Zijafvoer achterop is een keuze van de klant, net als de optie om 30 centimeter opzij te schuiven. In de spiegels heb je goed zicht op wat er gebeurt.

  Zijafvoer achterop is een keuze van de klant, net als de optie om 30 centimeter opzij te schuiven. In de spiegels heb je goed zicht op wat er gebeurt.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Inherent aan het concept is de cabine vrij smal. Helemaal top zou zijn als de weeginrichting en functies van de joystick in één scherm geïntegreerd zouden zijn.

  Inherent aan het concept is de cabine vrij smal. Helemaal top zou zijn als de weeginrichting en functies van de joystick in één scherm geïntegreerd zouden zijn.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Liggen de kuilen dichtbij de stal, dan is met kuilgras, mais en nog een kleine hoeveelheid van een derde product een cyclus van laden en lossen binnen een kwartier achter de rug. De koeien smullen er van.

  Liggen de kuilen dichtbij de stal, dan is met kuilgras, mais en nog een kleine hoeveelheid van een derde product een cyclus van laden en lossen binnen een kwartier achter de rug. De koeien smullen er van.

  Foto: Koos Groenewold

Eén reactie

 • flyinghollander

  dus drie producten? Dacht je een mixer had om iets te mixen en door enkelvoudige krachtvoeren de winst kon krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.