Mechanisatie

Foto & video 4519 x bekeken 3 reacties

Väderstad-demo voor Nederlandse boeren

Een klantenreis naar de Zweedse fabrikant van grondbewerkings- en zaaimachines in het gelijknamige Zweedse dorp.

Foto

 • 
Homburg in Stiens (Fr.) is sinds 1 januari importeur van Väderstad-machines. De importeur organiseerde eind mei een klantenreis naar de Zweedse fabrikant van grondbewerkings- en zaaimachines in het gelijknamige Zweedse dorp, waar de fabrikant zijn productpakket presenteerde. Ook Boerderij mocht mee.

  Homburg in Stiens (Fr.) is sinds 1 januari importeur van Väderstad-machines. De importeur organiseerde eind mei een klantenreis naar de Zweedse fabrikant van grondbewerkings- en zaaimachines in het gelijknamige Zweedse dorp, waar de fabrikant zijn productpakket presenteerde. Ook Boerderij mocht mee.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

In plaats van naast de machines te lopen, moesten de boeren plaatsnemen op karren die meereden met de machines. Door mee te rijden is beter de werking van de machines te bekijken dan wanneer de machine met 12 kilometer per uur voorbijraast. Hier de Cultus 300, een vastetandcultivator. In plaats van naar opzij werpen de tanden de grond naar voren, wat een goed mixend effect van de stoppel geeft.

  In plaats van naast de machines te lopen, moesten de boeren plaatsnemen op karren die meereden met de machines. Door mee te rijden is beter de werking van de machines te bekijken dan wanneer de machine met 12 kilometer per uur voorbijraast. Hier de Cultus 300, een vastetandcultivator. In plaats van naar opzij werpen de tanden de grond naar voren, wat een goed mixend effect van de stoppel geeft.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

De Topdown 500 bestaat uit twee rijen schijven, tanden, egalisatieschijven en een aandrukrol. De machine heeft geen breekbouten, maar is standaard voorzien van hydraulische steenbeveiliging.

  De Topdown 500 bestaat uit twee rijen schijven, tanden, egalisatieschijven en een aandrukrol. De machine heeft geen breekbouten, maar is standaard voorzien van hydraulische steenbeveiliging.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

De achterste rij tanden is voorzien van een extra ondergronder, zodat de grond in twee gedeelten wordt gelicht. De grond kan met deze tanden tot 40 centimeter diep bewerkt worden. De tand is van voren voorzien van een soort boog, die de grond in een vloeiende lijn om de tand geleidt. De tand mixt de grond zodoende weinig, maar trekt de bodem wel goed open.

  De achterste rij tanden is voorzien van een extra ondergronder, zodat de grond in twee gedeelten wordt gelicht. De grond kan met deze tanden tot 40 centimeter diep bewerkt worden. De tand is van voren voorzien van een soort boog, die de grond in een vloeiende lijn om de tand geleidt. De tand mixt de grond zodoende weinig, maar trekt de bodem wel goed open.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De Rexius Twin 450 is een grondbewerkingsmachine om zware geploegde klei mee fijn te maken. Hij bestaat uit triltanden, een crossbord-egalisatieplaat en packerringen. Väderstad noemt hem zijn ‘rotorkopeg’. Echte rotorkopeggen zijn voor boeren die te veel tijd en te veel geld hebben, grapt Väderstad. De druk onder de ringen bedraagt 1.300 kilo per meter. De machine wordt veel verkocht in Engeland.

  De Rexius Twin 450 is een grondbewerkingsmachine om zware geploegde klei mee fijn te maken. Hij bestaat uit triltanden, een crossbord-egalisatieplaat en packerringen. Väderstad noemt hem zijn ‘rotorkopeg’. Echte rotorkopeggen zijn voor boeren die te veel tijd en te veel geld hebben, grapt Väderstad. De druk onder de ringen bedraagt 1.300 kilo per meter. De machine wordt veel verkocht in Engeland.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De machine maakt de harde, droge klei in elk geval mooi rul. Volgens de aanwezige akkerbouwers had een rotorkopeg de grond niet fijner kunnen slaan.

  De machine maakt de harde, droge klei in elk geval mooi rul. Volgens de aanwezige akkerbouwers had een rotorkopeg de grond niet fijner kunnen slaan.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De NZ Agressive is een triltandcultivator met zes rijen tanden. Deze heeft het concern al sinds 1980 in het programma.

  De NZ Agressive is een triltandcultivator met zes rijen tanden. Deze heeft het concern al sinds 1980 in het programma.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

De Carrierdrill 300 is een mechanische nokkenrad-zaaimachine. Zoekt een teler een niet-opklapbare zaaimachine, dan kan hij volgens Väderstad beter een mechanische dan een pneumatische zaaier kopen. Deze zijn vaak net zo accuraat, maar wel goedkoper.

  De Carrierdrill 300 is een mechanische nokkenrad-zaaimachine. Zoekt een teler een niet-opklapbare zaaimachine, dan kan hij volgens Väderstad beter een mechanische dan een pneumatische zaaier kopen. Deze zijn vaak net zo accuraat, maar wel goedkoper.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Väderstad heeft de Rapid-zaaimachine al negentien jaar in zijn programma. Wel is de machine sindsdien constant verbeterd. De nieuwste verbetering is dat sinds kort de zaaier ook met gps van Trimble kan worden uitgerust. Zaaisnelheiden van 16 tot 17 kilometer per uur zijn mogelijk.

  Väderstad heeft de Rapid-zaaimachine al negentien jaar in zijn programma. Wel is de machine sindsdien constant verbeterd. De nieuwste verbetering is dat sinds kort de zaaier ook met gps van Trimble kan worden uitgerust. Zaaisnelheiden van 16 tot 17 kilometer per uur zijn mogelijk.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De Rapid 400 C heeft een gesplitste zaadbak, waarin voor kunstmest en achter zaaizaad kan.

  De Rapid 400 C heeft een gesplitste zaadbak, waarin voor kunstmest en achter zaaizaad kan.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De Tempo is de maiszaaier van Väderstad. Deze werkt niet op vacuüm, zoals Kuhn en Monosem, maar met overdruk. Met 50 kilometer per uur wordt het zaad in de grond geschoten. De aandrijving gebeurt via elektromotoren, die worden gevoed door een eigen dynamo. De aftakas drijft de dynamo aan. Een eigen dynamo in plaats van de stroom betrekken van de trekker is handiger in gebieden in bijvoorbeeld Oost-Europa, waar nog wel eens gewerkt wordt met minder betrouwbare trekkers.

  De Tempo is de maiszaaier van Väderstad. Deze werkt niet op vacuüm, zoals Kuhn en Monosem, maar met overdruk. Met 50 kilometer per uur wordt het zaad in de grond geschoten. De aandrijving gebeurt via elektromotoren, die worden gevoed door een eigen dynamo. De aftakas drijft de dynamo aan. Een eigen dynamo in plaats van de stroom betrekken van de trekker is handiger in gebieden in bijvoorbeeld Oost-Europa, waar nog wel eens gewerkt wordt met minder betrouwbare trekkers.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

De machine waarmee het allemaal begon in 1962. Rune Stark was akkerbouwer en bouwde voor zichzelf een eg om de stenige klei goed te kunnen bewerken. Väderstad is nog altijd een familiebedrijf van familie Stark. Het bedrijf is nu eigendom van Starks vier kinderen en telt 800 werknemers. Dochter Christina heeft de dagelijkse leiding. Haar broers zijn verantwoordelijk voor R&D, sales en personeelsmanagement in de fabriek.

  De machine waarmee het allemaal begon in 1962. Rune Stark was akkerbouwer en bouwde voor zichzelf een eg om de stenige klei goed te kunnen bewerken. Väderstad is nog altijd een familiebedrijf van familie Stark. Het bedrijf is nu eigendom van Starks vier kinderen en telt 800 werknemers. Dochter Christina heeft de dagelijkse leiding. Haar broers zijn verantwoordelijk voor R&D, sales en personeelsmanagement in de fabriek.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

In een nabijgelegen steengroeve onderwerpt Väderstad zijn machines aan zware duurtesten. De machine rijdt twee maanden onafgebroken over de grote, scherpe keien. De fabrikant controleert dan of het frame sterk genoeg is en checkt de mate van slijtvastheid van de schijven en zaaielementen. De pittige chauffeur op de trekker is de dochter van Bo Stark, een van de vier eigenaren. Als bijbaantje naast haar studie is ze testchauffeur.

  In een nabijgelegen steengroeve onderwerpt Väderstad zijn machines aan zware duurtesten. De machine rijdt twee maanden onafgebroken over de grote, scherpe keien. De fabrikant controleert dan of het frame sterk genoeg is en checkt de mate van slijtvastheid van de schijven en zaaielementen. De pittige chauffeur op de trekker is de dochter van Bo Stark, een van de vier eigenaren. Als bijbaantje naast haar studie is ze testchauffeur.

  Foto: Martijn Knuivers

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.