Mechanisatie

Foto & video 9824 x bekeken 16 reacties

Claas Arion 400 in de praktijk

De eerste Arion 400 draait nu drie jaar. Boerderij vroeg gebruikers naar hun ervaringen.

Foto

 • 
De eerste Arion 400 draait nu drie jaar. Boerderij vroeg gebruikers naar hun ervaringen.
Tekst: Martin Smits, foto’s: Ronald Hissink

  De eerste Arion 400 draait nu drie jaar. Boerderij vroeg gebruikers naar hun ervaringen. Tekst: Martin Smits, foto’s: Ronald Hissink

 • 
Eind 2009 leverde Claas de eerste trekkers van de Arion 400-serie. Deze is verkrijgbaar als 410, 420 en 430 met respectievelijk 77 kW (105 pk), 85 kW (115 pk) en 92 kW (125 pk) maximaal motorvermogen.
Meest verkocht zijn de CIS-uitvoeringen. Deze hebben standaard extra’sals een motor met powerboost en de mogelijkheid voor proportioneel werkende, programmeerbare hydraulische aansluitingen en schakelautomatiek van de powershift.

  Eind 2009 leverde Claas de eerste trekkers van de Arion 400-serie. Deze is verkrijgbaar als 410, 420 en 430 met respectievelijk 77 kW (105 pk), 85 kW (115 pk) en 92 kW (125 pk) maximaal motorvermogen. Meest verkocht zijn de CIS-uitvoeringen. Deze hebben standaard extra’sals een motor met powerboost en de mogelijkheid voor proportioneel werkende, programmeerbare hydraulische aansluitingen en schakelautomatiek van de powershift.

 • 
De Claas Arion 400-serie omvat trekkers die passen bij boeren die niet het hoogste technische niveau verlangen. Niettemin is het een moderne trekker met mogelijkheden die andere merken in dit segment van de markt niet altijd kunnen bieden. Vooral voor voorladerwerk vinden gebruikers het een uitstekende trekker.

  De Claas Arion 400-serie omvat trekkers die passen bij boeren die niet het hoogste technische niveau verlangen. Niettemin is het een moderne trekker met mogelijkheden die andere merken in dit segment van de markt niet altijd kunnen bieden. Vooral voor voorladerwerk vinden gebruikers het een uitstekende trekker.

 • 
CIS staat voor Claas Information System en is in de Arion 400-serie optioneel. Daarmee is onder meer schakelautomatiek mogelijk evenals het instellen van hydrauliekfuncties in opbrengst en tijd. Een CIS-uitvoering biedt ook de mogelijkheid de Elektropilot-joystickbediening te kiezen.

  CIS staat voor Claas Information System en is in de Arion 400-serie optioneel. Daarmee is onder meer schakelautomatiek mogelijk evenals het instellen van hydrauliekfuncties in opbrengst en tijd. Een CIS-uitvoering biedt ook de mogelijkheid de Elektropilot-joystickbediening te kiezen.

 • 
Door de stuuruitslag van 55 graden is het een wendbare trekker. De voorlader wordt bediend met de Elektropilot-joystick, waarmee de chauffeur ook de powershift kan schakelen. Dat maakt het een handige trekker voor klussen op het erf, wat vooral veehouders aanspreekt.

  Door de stuuruitslag van 55 graden is het een wendbare trekker. De voorlader wordt bediend met de Elektropilot-joystick, waarmee de chauffeur ook de powershift kan schakelen. Dat maakt het een handige trekker voor klussen op het erf, wat vooral veehouders aanspreekt.

 • 

Aan de rechterzijde is de console zeer overzichtelijk. Op handgas kan de bestuurder ook de viertraps powershift schakelen. Deze heeft zestien versnellingen voor- en achteruit. Bovendien is alles te schakelen zonder de koppeling te gebruiken. De trekker loopt maximaal 40 kilometer per uur.

  Aan de rechterzijde is de console zeer overzichtelijk. Op handgas kan de bestuurder ook de viertraps powershift schakelen. Deze heeft zestien versnellingen voor- en achteruit. Bovendien is alles te schakelen zonder de koppeling te gebruiken. De trekker loopt maximaal 40 kilometer per uur.

 • 
De Elektropilot-bediening werkt als kruishendel voor de bediening van de voorlader of externe hydrauliek. Maar je kunt er ook mee schakelen. Om rechts uit te stappen kan de chauffeur de armleuning opklappen. Door het gewicht van de hendel kan deze dan door wat te ‘klapperen’ toch de hydrauliek nog een paar pulsjes geven.

  De Elektropilot-bediening werkt als kruishendel voor de bediening van de voorlader of externe hydrauliek. Maar je kunt er ook mee schakelen. Om rechts uit te stappen kan de chauffeur de armleuning opklappen. Door het gewicht van de hendel kan deze dan door wat te ‘klapperen’ toch de hydrauliek nog een paar pulsjes geven.

 • 

Sommige gebruikers vinden het stuur wat aan de brede kant. Hij stuurt prima, maar ontneemt vooral kleinere chauffeurs wat zicht. Links onder het stuur zit de omkeer- en neutraalschakeling. Het omkeren grijpt heel soepel aan en is ook nog instelbaar.

  Sommige gebruikers vinden het stuur wat aan de brede kant. Hij stuurt prima, maar ontneemt vooral kleinere chauffeurs wat zicht. Links onder het stuur zit de omkeer- en neutraalschakeling. Het omkeren grijpt heel soepel aan en is ook nog instelbaar.

 • 

De cabine is vrij breed. Dat waarderen de gebruikers. Ook de bijrijder heeft daardoor redelijk de ruimte.

  De cabine is vrij breed. Dat waarderen de gebruikers. Ook de bijrijder heeft daardoor redelijk de ruimte.

 • 

Het hoekraam linksachter kan open. Gebruikers die liever geen airco gebruiken, zouden graag willen dat het rechter raam open kan voor extra ventilatie. Helaas, dat gaat niet. Anders dan bij een typisch Duitse trekker kan de voorruit ook niet open.

  Het hoekraam linksachter kan open. Gebruikers die liever geen airco gebruiken, zouden graag willen dat het rechter raam open kan voor extra ventilatie. Helaas, dat gaat niet. Anders dan bij een typisch Duitse trekker kan de voorruit ook niet open.

 • 
Een afsluitbaar opbergvak ontbreekt. De handleiding heeft de chauffer niet dagelijks nodig, maar het is wel handig als deze altijd beschikbaar is.

  Een afsluitbaar opbergvak ontbreekt. De handleiding heeft de chauffer niet dagelijks nodig, maar het is wel handig als deze altijd beschikbaar is.

 • 

De trekker die Boerderij bekeek had met 600 draaiuren twee pedalen waarvan de rubbers neigden los te laten. Daarover klaagden de gebruikers overigens niet. Over het algemeen vinden zij dat de trekker netjes en degelijk is afgewerkt. Per saldo zijn ze zeer tevreden met hun Arion 400.

  De trekker die Boerderij bekeek had met 600 draaiuren twee pedalen waarvan de rubbers neigden los te laten. Daarover klaagden de gebruikers overigens niet. Over het algemeen vinden zij dat de trekker netjes en degelijk is afgewerkt. Per saldo zijn ze zeer tevreden met hun Arion 400.

 • 

Airco is een veel gekozen optie. De ventilatie is in drie stappen instelbaar. De gebruikers die Boerderij sprak vinden dat prima, al zijn er ook mensen die het liever traploos of in meer stappen zien.

  Airco is een veel gekozen optie. De ventilatie is in drie stappen instelbaar. De gebruikers die Boerderij sprak vinden dat prima, al zijn er ook mensen die het liever traploos of in meer stappen zien.

 • 

Het dashboard is tamelijk eenvoudig. Veel functies zijn zichtbaar op het display. Onderin zit het display van het CIS-systeem. Dit is een klein scherm dat met een draaiknop achtereenvolgens functies zichtbaar of instelbaar maakt. Gebruikers vinden het makkelijk werken en de aanduiding is volgens hen groot genoeg.

  Het dashboard is tamelijk eenvoudig. Veel functies zijn zichtbaar op het display. Onderin zit het display van het CIS-systeem. Dit is een klein scherm dat met een draaiknop achtereenvolgens functies zichtbaar of instelbaar maakt. Gebruikers vinden het makkelijk werken en de aanduiding is volgens hen groot genoeg.

 • 

De hendels voor het schakelen van het aftakastoerental zitten wat laag en het is wat onduidelijk welke stand de chauffeur kiest. Op het display in het dashboard wordt dat wel digitaal zichtbaar gemaakt, waardoor de gebruikers het niet echt een probleem vinden.

  De hendels voor het schakelen van het aftakastoerental zitten wat laag en het is wat onduidelijk welke stand de chauffeur kiest. Op het display in het dashboard wordt dat wel digitaal zichtbaar gemaakt, waardoor de gebruikers het niet echt een probleem vinden.

 • 
Kies je voor een voorlader ‘af fabriek’, dan wordt dat een Mailleux in de Claas-kleur. De steunen om de voorlader af te koppelen worden opgeborgen in een koker in het frame van de voorladerarmen. Door het grote doorzichtige dakluik is de voorlader ook in de hoogste stand nog goed zien.

  Kies je voor een voorlader ‘af fabriek’, dan wordt dat een Mailleux in de Claas-kleur. De steunen om de voorlader af te koppelen worden opgeborgen in een koker in het frame van de voorladerarmen. Door het grote doorzichtige dakluik is de voorlader ook in de hoogste stand nog goed zien.

 • 
Claas zou de codering van de hydrauliekaansluitingen nog kunnen verbeteren. Standaard levert de fabrikant een CBM-topstang en vanghaken. Intensieve Walterscheid-gebruikers vinden dat een minpunt. Dat alle leidingwerk goed is gemonteerd vinden sommigen een plus van Claas.

  Claas zou de codering van de hydrauliekaansluitingen nog kunnen verbeteren. Standaard levert de fabrikant een CBM-topstang en vanghaken. Intensieve Walterscheid-gebruikers vinden dat een minpunt. Dat alle leidingwerk goed is gemonteerd vinden sommigen een plus van Claas.

Laatste reacties

 • pieter p

  Heb zelf geen ervaring met dit merk, ken wel anderen die hier mee werken.
  Geen grote reperatie's maar vaak wel 'dit stuk en dan dat weer'

 • Jan Zonderland

  Het is jammer dat wij hier in Canada alleen maar van zo'n mooie trekker kunnen dromen. Ze zijn in de hele wereld te koop behalve hier

 • abtje

  Hoef je ook geen nachtmerries te hebben van de voorheen Renault.
  Hier rijden er enkele in de buurt, leuk, maar niets bijzonders aan. Gebruikt wel meer dan gemiddeld brandstof.

 • trekker123

  Volgens de test van Profi in 2010 ligt het verbruik van de 430 CIS in de 'Powermix' 2,4 procent boven het gemiddelde van de tot dan toe geteste trekkers. Dat is een gemiddelde van meer en minder zwaar werk en geeft dus een beeld van wat je in de praktijk ervan mag verwachten. Super zuinig is dat niet, maar zoveel dorstiger dan de rest toch ook niet.

 • Jan Zonderland

  Abtje, waar is hier? Wij zijn nu eenmaal fervente Renault/Claas fans, denk de enige boer in Canada die met 3 Renaults rijdt. Ben met je eens over brandstofverbruik. Onze Ares lust em wel, komt door die v.....te JD motor

 • mvedder

  Ik snap niet wat mensen van Trekkermagazine en boerderij tegen CBM haken hebben, ik vind ze juist degelijker dan walterscheidt. Maar die laatste zal wel vaker adverteren

 • gerben ten Hoeve

  @ Jan Zonderland, Hoe doe je dat met onderdelen en updates aan de Ares als er geen dealers zijn?? Of bestel je alles online.

 • bluepowers

  @ jan zonderland. Ik begrijp volledig je liefde voor een bepaald merk, maar geef me 1 reden(ja het is geen renault/claas) waarom je niet voor een massey ferguson gaat. Die hebben ook die fijne Gima bak en niet die v.....te JD motor. En MF moet toch goed verkrijgbaar zijn in Canada, de roots liggen tenslotte ook daar.

 • Mels

  @Jan Zonderland,Ed weet wat t kost om ze hiervandaan naar jullie daar te brengen.Bij ons hier zit een dealer die hier wel aan mee wil werken,al is het maar om de naamsbekendheid,Jan van Iperen,de Fendt dealer,heeft tenslotte ook klanten in de VS,waarom een Claas dealer dan niet in Canada?????

 • agri2

  @Jan, volgens verschillende artikelen op deze site ben je nogal handig, dus repareren moet volgens mij voor jou geen probleem zijn. Je kunt ook zelf importeur/dealer voor Claas trekkers worden, misschien kun je wel veel klanten vinden in Quebec, die hebben vast wel iets met met Franse trekkers.

 • Jan Zonderland

  @ Gerben, onderdelen kunnen we in Quebec wel krijgen bij voormalige Renault dealers en anders moet het uit Nederland komen. Filters zijn in de aftermarket wel te krijgen. Hydr. filters voor de Ares bij de MF dealer, motorparts bij de JD dealer. Veel onderdelen hebben we echter niet nodig, wij hebben erg weinig problemen. (Afkloppen) En onze Ares 540 RZ is oud genoeg dat je daar geen lap-top en speciale dealer programmatuur voor nodig hebt om evt de versnellingsbak te calibreren. En van een familielid in Nederland die Claasdealer is heb ik alle werkplaatshandboeken gekregen van de Ares.. Beide andere Renaults zijn een 461 en een 751 S, beide ongeveer 35 jaar oud en die kan iedere monteur wel repareren.
  @Bluepowers, ja waarom geen Massey ? Toen ik 15 jaar geleden een nieuwe trekker wilde kopen ben ik bij 5 dealers langs gegaan, w.o. de MF dealer. Geen van allen kwam er op terug behalve de New Holland dealer. Toen een N.H. gekocht. Is goed bevallen maar toen de Ares 540 RZ te koop stond in Quebec konden we het niet laten en dus de NH maar weg en de Ares gekocht.
  @Mels, bij een Fendt ligt het iets makkelijker omdat er hier een dealernetwerk is. Verder is het niet zo moeilijk om trekkers over te schepen naar hier en kan het wel uit in veel gevallen omdat gebruikte trekkers in Europa vaak veel goedkoper zijn dan hier. Vrienden van ons hebben onlangs nog 2 Case Magnum 340 (als ik het nummer goed heb) geimporteerd vanuit Duitsland.

 • Jan Zonderland

  @Agri2, ja ik durf wel te zeggen van mezelf dat ik wel redelijk handig ben maar om nu een trekker maar eens helemaal uitelkaar te gooien..........ben ik nog niet direct aan toe. Maar mocht het ooit moeten dan moet het. Claas importeur worden zal niet gaan. De voormalige Renault importeur en dealers in Quebec hebben het hard geprobeerd om door te kunnen gaan met Claas maar Claas wilde dat om een of andere reden niet. Kan wel eens te maken hebben met het feit dat Claas motoren gebruikt van Deere en Deere geen concurentie wil hier. Want Claas zou een geduchte concurent kunnen zijn voor JD.

 • fmosterman

  voor renault hebben jullie ook geen dealer toch? en voor mf is er wel een, al is die niet zo goed dan. . . . , maar mf heeft dezelfde achterbrug, versnellingsbak als claas (gima) en dan een sisu motor. ligt dacht ik ook in bepaalde fendt series dus om daar onderdelen voor te krijgen is ook geen probleem.

 • Jan Zonderland

  Fmosterman, ja er zijn zat MF dealers hier maar MF is het voor mij net niet. Als je eenmaal een favoriet merk hebt dan is het moeilijk om daar vanaf te stappen. Ik vind de oude (Renault) Ares de mooiste trekker die ooit gemaakt is, op nr 2 komt de TX. Zou graag nog een een 85-34 of een 103-54 hebben.
  Maar naast onze Renault's rijden we al een aantal jaren ook met een Landini Vision 100 en die bevalt ook heel goed. De dealer om de hoek is Landini?Mc Cormick dealer dus vandaar.

 • fmosterman

  oke, wij hebben thuis ook twee renaults ja. ben er zelf zeer tevreden over. alles echt degelijk en goed doordacht vind ik. tweede merk is bij mij mf. :P maar dat doet er verder niet toe. als je eenmaal een merk hebt wil je moeilijk naar een ander ja.

 • ed12345

  jan goed nieuws Bosse een voormalige fendt dealer wil Claas importeur worden

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.