Mechanisatie

Foto & video 25975 x bekeken 42 reacties

Vervaet veilt na 80 jaar loonwerk

Loonbedrijf Vervaet in IJzendijke (Zld.) stopt vanwege structureel te lage marges. Het machinepark werd deze week online geveild.

Foto

 • Erwin van Steen en Carolien van Steen-Vervaet besloten uit eigen wil hun loonbedrijf te stoppen. Erwin: “De marges zijn helemaal weg. Er wordt structureel verlies gedraaid. Door nu vroegtijdig te stoppen benadelen we geen toeleveranciers of ons eigen personeel. We kunnen iedereen recht in de ogen kijken.” Het volledige machinepark werd op woensdag 27 februari online geveild. De foto’s zijn genomen op de kijkdag van 23 februari. Geïnteresseerden konden de machines toen bekijken. Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Anton Dingemans

  Erwin van Steen en Carolien van Steen-Vervaet besloten uit eigen wil hun loonbedrijf te stoppen. Erwin: “De marges zijn helemaal weg. Er wordt structureel verlies gedraaid. Door nu vroegtijdig te stoppen benadelen we geen toeleveranciers of ons eigen personeel. We kunnen iedereen recht in de ogen kijken.” Het volledige machinepark werd op woensdag 27 februari online geveild. De foto’s zijn genomen op de kijkdag van 23 februari. Geïnteresseerden konden de machines toen bekijken. Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Anton Dingemans

 • Twee verreikers, een Manitou mlt633tls uit 1999 en een New Holland lm430 uit 2001, vormen een toegangspoort tijdens de kijkdag.

  Twee verreikers, een Manitou mlt633tls uit 1999 en een New Holland lm430 uit 2001, vormen een toegangspoort tijdens de kijkdag.

 • Erwin: “De kosten stegen de laatste jaren hard. De stijging was niet in de tarieven door te berekenen. Vooral de kosten van personeel, brandstof, nieuwe machines en onderdelen, zoals banden, zijn de laatste jaren flink gestegen. Ik geef een voorbeeld: in 1999 – toen we het bedrijf overnamen – kostte een nieuwe bietenrooier 550.000 gulden. Nu kost zo’n machine €400.000. De hectare- en uurtarieven zijn niet genoeg gestegen om deze kosten te dekken.”

  Erwin: “De kosten stegen de laatste jaren hard. De stijging was niet in de tarieven door te berekenen. Vooral de kosten van personeel, brandstof, nieuwe machines en onderdelen, zoals banden, zijn de laatste jaren flink gestegen. Ik geef een voorbeeld: in 1999 – toen we het bedrijf overnamen – kostte een nieuwe bietenrooier 550.000 gulden. Nu kost zo’n machine €400.000. De hectare- en uurtarieven zijn niet genoeg gestegen om deze kosten te dekken.”

 • Ook een factor die meespeelde is de afschaffing van de rode diesel per 1 januari. Het feit dat Belgische loonwerkers in de grensstreek nog wel met de goedkope brandstof mogen werken, zou de concurrentie alleen nog verhevigen.

  Ook een factor die meespeelde is de afschaffing van de rode diesel per 1 januari. Het feit dat Belgische loonwerkers in de grensstreek nog wel met de goedkope brandstof mogen werken, zou de concurrentie alleen nog verhevigen.

 • Het buitenterrein wordt bepaald door een rij van zeker 25 John Deere-trekkers. Met op de voorgrond een John Deere 6620 uit 2004. Deze heeft ongeveer 7.550 uur gelopen. De exacte opbrengstprijzen zijn niet bekend. Bovenop het bod betaalt een koper nog 16 procent veilingkosten en de gebruikelijke btw.

  Het buitenterrein wordt bepaald door een rij van zeker 25 John Deere-trekkers. Met op de voorgrond een John Deere 6620 uit 2004. Deze heeft ongeveer 7.550 uur gelopen. De exacte opbrengstprijzen zijn niet bekend. Bovenop het bod betaalt een koper nog 16 procent veilingkosten en de gebruikelijke btw.

 • Een geïnteresseerde maakt een proefrit op een andere John Deere, in dit geval een 6420s uit 2003. Deze trekker draaide ongeveer 3936 uur.

  Een geïnteresseerde maakt een proefrit op een andere John Deere, in dit geval een 6420s uit 2003. Deze trekker draaide ongeveer 3936 uur.

 • Aan de andere kant staat een rij trekkers van verschillend pluimage, waaronder New-Holland, Steyr, Deutz, Case en MF. Aan het begin staat de jongste; een Lamborghini cross 874-95 uit 2012 is door een handelaar ingebracht, en heeft ongeveer 25 uur gelopen. Elders op het buitenterrein staat een keur aan agrarische machines, zoals ploegen, eggen, rooiers en zelfrijders met en zonder motor.

  Aan de andere kant staat een rij trekkers van verschillend pluimage, waaronder New-Holland, Steyr, Deutz, Case en MF. Aan het begin staat de jongste; een Lamborghini cross 874-95 uit 2012 is door een handelaar ingebracht, en heeft ongeveer 25 uur gelopen. Elders op het buitenterrein staat een keur aan agrarische machines, zoals ploegen, eggen, rooiers en zelfrijders met en zonder motor.

 • Specifiek voor het Zuidwesten zijn de bonenoogstmachines. In dit geval een Lilistone 6200 getrokken bonendorser uit 1983.

  Specifiek voor het Zuidwesten zijn de bonenoogstmachines. In dit geval een Lilistone 6200 getrokken bonendorser uit 1983.

 • Binnen staat nog een viertal zelfrijdende FMC 3630-bonendorsers. Het openingsbod per stuk bedroeg bij aanvang van de veiling €4.000.

  Binnen staat nog een viertal zelfrijdende FMC 3630-bonendorsers. Het openingsbod per stuk bedroeg bij aanvang van de veiling €4.000.

 • Binnen staan ook de overige oogstmachines, zoals deze Claas Lexion 560 uit 2009 met maaibord. Deze machine heeft ongeveer 1.079 motoruren en 655 trommeluren op de teller en is met een veilingprijs van meer dan €100.000 één van de duurdere machines.

  Binnen staan ook de overige oogstmachines, zoals deze Claas Lexion 560 uit 2009 met maaibord. Deze machine heeft ongeveer 1.079 motoruren en 655 trommeluren op de teller en is met een veilingprijs van meer dan €100.000 één van de duurdere machines.

 • Van voor naar achter: een Vervaet 17t zesrijige cichoreirooier uit 1997 met 7.013 uren, openingsbod; €25.000, een Deutz-Fahr m36.10-combine uit 1986 met 3.464 motoruren, openingsbod €7.500, en een John Deere/Kuhn 5400/gmd410-graszaadmaaier uit 2002 met 1.739 uren en geschikt voor 3,7 meter zwadopraper. Bieders konden een bod uitbrengen vanaf €12.500.

  Van voor naar achter: een Vervaet 17t zesrijige cichoreirooier uit 1997 met 7.013 uren, openingsbod; €25.000, een Deutz-Fahr m36.10-combine uit 1986 met 3.464 motoruren, openingsbod €7.500, en een John Deere/Kuhn 5400/gmd410-graszaadmaaier uit 2002 met 1.739 uren en geschikt voor 3,7 meter zwadopraper. Bieders konden een bod uitbrengen vanaf €12.500.

 • Op de voorgrond een AVR Multivator-frontfrees uit 2005. De belangstelling gaat hier echter uit naar de Grimme GL34k-pootmachine uit 2010.

  Op de voorgrond een AVR Multivator-frontfrees uit 2005. De belangstelling gaat hier echter uit naar de Grimme GL34k-pootmachine uit 2010.

 • Tussen al het modernere spul staat ook nog ‘oude glorie , zoals een Clayson 1545 uit 1976.

  Tussen al het modernere spul staat ook nog ‘oude glorie , zoals een Clayson 1545 uit 1976.

 • De Vervaet 17t bieten- en cichoreirooiers worden door geïnteresseerden aan een nauwkeurige inspectie onderworpen.

  De Vervaet 17t bieten- en cichoreirooiers worden door geïnteresseerden aan een nauwkeurige inspectie onderworpen.

 • Kijkers bestuderen de gegevens van een AVR rb230 vierrijige aardappelrooier met 5.365 uren.

  Kijkers bestuderen de gegevens van een AVR rb230 vierrijige aardappelrooier met 5.365 uren.

 • De veiling wordt in dit geval uitgevoerd door Troostwijk Auctions. Troostwijk had een centraal punt in het als kantine ingerichte schuurdeel.

  De veiling wordt in dit geval uitgevoerd door Troostwijk Auctions. Troostwijk had een centraal punt in het als kantine ingerichte schuurdeel.

 • Aan de stamtafel wordt wat gepraat. Genoeg stof tot nadenken. Immers, enkele jaren eerder stopte ook loonbedrijf Baert in het nabijgelegen Koewacht al met het loonwerk. Op de achtergrond een Grimme Tectron 415 uit 2004 op rupsen, deze zijn in 2010 vernieuwd. Ook deze machine valt uiteraard in een hogere prijsklasse.

  Aan de stamtafel wordt wat gepraat. Genoeg stof tot nadenken. Immers, enkele jaren eerder stopte ook loonbedrijf Baert in het nabijgelegen Koewacht al met het loonwerk. Op de achtergrond een Grimme Tectron 415 uit 2004 op rupsen, deze zijn in 2010 vernieuwd. Ook deze machine valt uiteraard in een hogere prijsklasse.

 • Buiten staat ook nog een bijzondere Lundberg-werktuigendrager met opgebouwde Hemos-arm. De ongebruikte Hemos-rolbezem komt uit 2010.

  Buiten staat ook nog een bijzondere Lundberg-werktuigendrager met opgebouwde Hemos-arm. De ongebruikte Hemos-rolbezem komt uit 2010.

 • De machines op de veiling zijn niet alleen van Vervaet. Het veilinghuis liet ook machines inbrengen door derden. Zo werden diverse getrokken spuitmachines geveild. Het loonbedrijf verrichtte geen spuitwerkzaamheden. Slim van het veilinghuis om de veiling aantrekkelijk te maken, wel iets om als bieder rekening mee te houden.

  De machines op de veiling zijn niet alleen van Vervaet. Het veilinghuis liet ook machines inbrengen door derden. Zo werden diverse getrokken spuitmachines geveild. Het loonbedrijf verrichtte geen spuitwerkzaamheden. Slim van het veilinghuis om de veiling aantrekkelijk te maken, wel iets om als bieder rekening mee te houden.

 • Vervaet is tevreden over het verloop van de veiling. Erwin: “De machines hebben wel ongeveer opgebracht wat we vooraf ingeschat hadden. De machines blijven deels in Nederland, maar een groot deel gaat ook voor de export weg.”

  Vervaet is tevreden over het verloop van de veiling. Erwin: “De machines hebben wel ongeveer opgebracht wat we vooraf ingeschat hadden. De machines blijven deels in Nederland, maar een groot deel gaat ook voor de export weg.”

Laatste reacties

 • massey-ferguson

  Wow, wat een loonbedrijf zeg. Erg jammer dat het zo moet gebeuren..

 • deer123

  De marges zijn bij de veehouderij ook helemaal weg, daar zullen ook nog wel velen op de fles gaan als dit zo door gaat

 • jan10

  Moraal van dit verhaal: koester je loonwerker,ze halen vaak je oogst voor de heldeuren vandaan midden in de nacht of desnoods op zondag.
  Loonwerkers en ook zeker hun medewerkers en gezinsleden RESPECT voor jullie!!
  Zelf mopper ik ook wel eens dat het nogal wat kost,maar als je een beetje doorrekend kom je tot de conclusie dat de tarieven domweg laag liggen t.o.z. van de geleverde prestatie.
  Boeren: wees wat soepeler en begripvoller naar je loonwerker,want vertrouwen in elkaar is het grootste goed dat er bestaat!

 • massey-ferguson

  Inderdaad, wees zuinig op je loonwerker. Hij is er maar 1 keer, over is over.

 • Tiny1946

  Het is allemaal goed en wel ik ben ook zuinig op mijn loonwerker, maar reken mij eens voor hoe je een hoger tarief gaat kunnen betalen, de boer krijgt veel te weinig voor zijn producten.
  Nu roept cosun hoge bieten prijs, begin de jaren 90 kregen we f125,00 voor de bieten pachtprijs f400,00 per ha diesel f0,45 per ltr De kalkamonsalpeter f20,00 per 100 kg.We kunnen nog verder gaan. en nu lees je de debaten maar eens van onze minister Rutten. Stenen aan zijn hals doen en dumpen op het Ijselmeer dat hij zeker nooit meer boven komt

 • Koen Franken

  Er moeten bij mij nos steeds rekeningen betaald worden van de maisoogst van vorig jaar dus tel uit je winst !!!!

 • Jaap 109

  Europa is financieel helemaal verrot. Alles is te duur en niets levert genoeg op. Er werken direct of indirect te veel mensen bij de overheid die helemaal niets bijdragen aan het bnp. Europa gaat kapot. Zulke bedrijven als deze stoppen maar komen nooit meer terug! Respect voor jullie om zelf deze beslissing te nemen. Ik weet wat het is. Veel geluk met jullie volgende job.

  M.vr.gr.
  Jaap

 • jan10

  Tiny1946: je vergeet nog te vermelden dat we in de jaren begin 90 maar 60-70 ton van een hectare oogsten tegen nu 80-100 of nog meer .
  dat betekent ca25 ton\ha meer =ca35% en het rooitarief????
  Heb niet zo veel medelijden met je zelf.

 • wbrooymans

  zeer zonde dat dit loonbedrijf er mee moet stoppen.

  Feit is wel dat loonwerkers de laatste jaren gedwongen worden hun tarieven niet te verhogen en zelfs te moeten verlagen omdat er cowboys zijn die het altijd goedkoper kunnen. In het zuidwesten kunnen ze tegenwoordig al mais hakselen voor 250 euro p/ha met de grootste hakselaar 3 karren en een dikke laadschop aan de kuil. Zulke mannen maken alles kapot voor boer en concullega.

  Ik denk dat dit jaar nog veel meer loonbedrijven stoppen/failliet gaan en dan vooral in het grensgebied door bovengenoemde rede en de duurdere brandstof.

 • Tiny1946

  Jan10 Ik heb helemaal geen medelijden met me zelf maar je moet je verstand gebruiken het zal wel eens gebeuren dat er 90 ton gerooid word Maar als het bij jou zo goed is betaal de loonwerker dan een dubbel tariefman.Ik wil wel eens zien hoe een jonge beginner het kan rooien {
  Boffer}

 • info104

  Er zullen komende tijd nog velen volgen, als ik de prijs die zij berekenen voor werkzaamheden waar machines van tonnen voor worden ingezet zie kan ik alleen maar koncluderen dat de boer met vuur speelt. Die wil nog minder betalen als dat er word gevraagt. De boer moet eens wat minder gaan leveren aan de supers en eens nee zeggen voor de geboden prijs, maar het omgekeerde gebeurd ,nog meer produceren en nog harder werken voor minder geld, je moet de melkfabriek gewoon opdracht geven dat zij de prijs niet laten zakken onder een bepaald niveu en kunnen ze dan het overschot niet kwijt maak er desnoots gewoon mest van want 3% uit de markt halen geeft wel 10% hogere opbrengst, de groenten worden toch ook doorgedraait die er te veel op de markt zijn. En bij de vleesproductie, slacht dat varken maar op 70kg i.p.v. 85kg je doet niks verkeerd maar je brengt wel minder vlees op de markt en de prijs gaat gegarandeerd stijgen.Want minder varkens opleggen wil toch niemand wat eigenlijk beter zou zijn. Dan kun je loonwerker ook beter betalen en een fatsoenlijk loon geven.

 • Mels

  Tiny1946,lekker van de steun afhankelijk blijven zou ik willen adviseren. Blijf je de rest van je carriere aan de leiband van de staat. Er is in het verleden een verkeerde afslag genomen en die weg zal hoe dan ook terug afgelegd moeten worden. De gifbeker moet leeg en in de nieuwe situatie is weer ruimte voor anderen die geen steun nodig hebben maar daarvoor ook minder bemoeienis eisen.

 • jan10

  Tiny1946:Deze jongen zal nooit tegen een loonwerker zeggen dat het te duur is,zeker niet als hij zijn werk prima doet en komt waneer mij wenselijk is .DaT HIJ OOK GEEN IJZER MET HANDEN KAN BUIGEN BEGRIJP IK en respecteer ik.
  Begrip van beide kanten is hierin zeer belangrijk.
  Ik ben trots op mijn loonwerkers die voor mij klaar staan en hun werk graag voor mij verrichten,daar staat een vergoeding tegenover waar hij zijn bedrijf goed van kan laten draaien en zo zijn machines en medewerkers goed kan laten functioneren.
  Dat jij klaagt over lage opbrengsten is niet de zaak van de loonwerker,en moet je mischien je zelf eens afvragen of het niet beter is om zelf te stoppen inplaats de zwarte piet naar een loonwerker toe te spelen!!

 • schoenmakers1

  wat is het verschil in uurtarief tussen een man met mobiele kraan en een bouwvakker met een emmertje gereedschap?

 • trekker123

  Wat rekent eigenlijk een schilder als die komt met zijn kwast? Zet dat eens naast het tarief van een trekker met een kipwagen. Dan hoeven we het toch verder nergens meer over te hebben?

 • jan10

  Inderdaad schoenmakers,helemaal niets.
  Het enige verschil is 100000euro en een berg meer risico.

 • Tiny1946

  Jan10 Jij moet leren lezen het gaat over dat de producten te weinig opbrengen
  de tarieven zijn voor de loonwerker veel te laag, je opmerking moet je zelf stoppen is niet nodig jij betaald al voor mij.

 • Kriek

  Hard gelach voor de loonwerker(s),
  maar tel ook maar eens uit hoeveel geld ze
  uit hebben staan bij boeren die niet op tijd betalen,
  maar wel op de eerste rij willen zitten als er geoogst moet worden.

 • frans64

  er zijn boeren die liever zelf met een wrak van een machine rondrijden dan dat de loonwerker een euro mag verdienen aan hem,,ze rijden liever met een oldtimer combine dan dat ze de loonwerker laten komen met modern materiaal dat is veel goedkoper om het uit te besteden maar meestal is het omdat de buurman zelf een combine heeft willen ze niet onderdoen

 • edwinj

  Het is een hard gelach,weer 1 minder,wel goed dat ze niet afgewacht hebben,voor dat ze werkelijk over de kop zouden zijn gegaan.
  En de gene die het zo goedkoop doen, gaat meestal ten koste van kwaliteit en loonkosten die bespaard worden op het personeel.
  Feit is wel dat er daar in de buurt aardig wat loonbedrijven zitten,dus de concurrentie is groot .

 • Demeter Griend

  Echt heel jammer. Hoop van harte dat deze mensen een goed nieuw plekje kunnen vinden.

 • melkveehouder .

  Als melkveehouder heb ik primair de zorg over mijn eigen inkomen. Dat neemt echter niet weg dat de bouwstenen onder mijn bedrijf bestaansrecht moeten hebben. Zonder het bestaansrecht te respecteren vallen de bouwstenen onder mijn
  bedrijf om! Daarom hecht ik een enorm belang aan diegenen die zorgen voor de basis onder mijn bedrijf. Dat zijn mijn melkfabriek, de (kracht)voerfabrikant, de (melk) machinedealer. Een speciaal belang hecht ik aan mijn relatie met mijn loonwerker. Hij is degene die (door weersomstandigheden gedwongen) vaak vóór 9 uur 's morgens, en ná 6 uur 's avonds in de weer is. En alleen om de basis van mijn bedrijf,goed ruwvoer, te verzorgen. Dat verdient respect en een gepaste beloning. Als we in de toekomst graag zelf een volledig machinepark, inclusief mais- en grashakselaar- willen bezitten, dan moeten we vooral de loonwerker het vel over de oren trekken. Financieel lappen we uiteindelijk toch de zak!

 • koestal

  Dure diesel is de sluipmoordenaar van loonwerkers en transportbrdrijven

 • ed12345

  melkveehouder het is niet alleen zelf de machines kopen je moet ook nog een mannetje vinden de hem bestuurd en de tijd vinden voor het nodige onderhoud en reparatie tussen het koeien melken door en die machines moeten ook een dak boven hun hoofd hebben Als je een loonwerker belt zijn al die zorgen niet voor jou Maar inderdaad heel jammer dat na tachtig jaar je tot het besluit moet komen dat er te weinig van overblijft

 • jan10

  Als ik voor mezelf uitreken wat b.v. bietenrooien in 1985 koste per ton,en nu per ton is de loonwerker de grote verliezer in deze .Eigelijk schaam ik mij ervoor dat hij voor nog steeds dat zelfde geld wil komen met een veel duurdere machine ,meer arbeidsloon,dure diesel.In 25-30 jaar zijn ze alleen maar achteruit geboerd.Mensen accepteer asjeblieft iedere verhoging ,want ze hebben het keihard nodig.

 • loef

  Grapjas< Ik heb ca 10 jaar bieten gerooid bij een loonwerker eerst ploeteren voor 3ha bieten per dag nu met grote nieuwe machines 1 kiepkar en veel al grotere percelen met 2 vingers in de neus 6 ha oke diesel/machine is duurder maar word door gerekend maar mijn pacht prijs als (nu) teler 1200 euro kan ik die ook door rekenen en duurder spuit middel??!!
  Als je alles goed bekijkt of het nu om een kip of varken biet of pieper
  door de regel genomen beuren we allemaal te weinig! Tuurlijk ook de loonwerker

 • jan10

  Ik ben niet zo grappig ,ik heb het over een 6r. bunkerrooier anno1985en 2012.
  Zal wel aan mij liggen dat ik 10 jaar geleden geen loonwerker een hele dag op 3ha heb zien ploeteren.(bestaad deze loonwerker nog)???

 • minasblunders1

  Loef, waar zit jij met die pacht van 1200?

 • Mels

  Loef,die pachtprijs bestaat niet in de reguliere pacht!!!

 • jan10

  Mels:voor deze uitspraak durf ik mijn hand niet in het vuur te steken.

 • Mels

  Google der maar even op na,ik heb het nergens gvonden.Geliberaliseerde eenjarige pacht is wel mogelijk maar dan moet deze heer zijn mond houden want hij MOET het niet pachten voor die prijs.
  Oja,je hoeft voor mij ook je vingers niet te branden.

 • boerke brabant

  als er teveel aanbod is; veel concurrentie door loonwerkers, gaat prijs vaak naar beneden.Wijs besluit van deze loonwerker om te stoppen, maar om nou medelijden te hebben met alle loonwerkers ?
  kiezen ze zelf voor, en kunnen net als deze loonwerker kiezen om te stoppen. Gaan ze door ? dan zal het tegen lage prijzen moeten. Maar niet zeuren daarom.
  (en daarbij,als ik toch kijk wat er aan materiaal rond rijdt, ik weet niet of medelijden altijd nodig is)

 • Tiny1946

  Dat is zeer juist boerke brabant.Het kan ook wel een jaartje mee denk ik wel eens.Jan10 is uitgebroed onder een loonwerker komt mij zo naar voren.

 • jan10

  Als jullie je de ogen de kost geven zie die veilingen, zie je merendeel oude meuk staan . ze willen wel nieuw maar kunnen niet.
  Het zijn veelal loonbedrijven met mesthandel die het aardig goed gaat.
  En nee tiny ik kom niet uit het ei van een loonwerker,ik heb gewoon een akk.bouw bedrijf en gun een ander ook wat winst.

 • Tiny1946

  We kunnen met mekaar over de weg ik ben ook van leven en laten leven,
  maar het spul dat er was in de loods en buiten is veel materiaal dat van andere mechanisatie bedrijven zijn ingebracht en op de veiling waren de mechanisatie mensen goed wakker om de prijzen goed op te drijven en dan lopen boer trapt daar in of de heren hebben het materiaal terug.

 • boerke brabant

  ik bedoel niet het materiaal bij de veiling, ik bedoel het materiaal wat mij in de buurt rond rijdt, groot , nieuw, hyper modern, terwijl het hier en daar ook wel wat minder kan. Wat moet je met tractor met aparte look ? chroom uitlaat etc, ?

 • trean

  @boerke branbant. Zulke dingen heb je nodig om tegenwoordig aan de mileu eisen te voel doen als je een nieuwe trekker bouwt en wil verkopen. En om een lange levenduur te garanderen met goede ergonomie en veiligheid.

 • hansje

  aan iedereen : zolang we in europa accepteren onze produketen (melk, vlees , graan, etx.) tegen te lagen prijzen te verkopen ,kan de landbouwsector niet rendabel functioneren dus ook de loonwerker niet .ik wens erwin en carolien en hun perseoneel veel sterkte in de toekomst ,ik weet uit ervaring dat dit een ZEER moelijke beslissing is geweest ,we hebben zelf de zelfde beslissing genomen.

 • diny

  we betalen in 2012 320 euro voor 1 ha mais hakselen 2wagens en shovel
  in 1986 900 gulden

 • aqwzsx12

  de beste loonwerker is er een die ( nog) iets meer rekent en STOPT!

 • Mels

  Nee hoor Diny we concureren mekaar niet dood,als je de kosten van die machines rekent kan het nooit dus,is door die grotere machines jullie kuil ook bete rgeworden??

 • ikben

  wat een bedrijf man zoveel machines niet normaal

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.