Mechanisatie

Foto & video 9587 x bekeken 14 reacties

Beter trekker rijden in een dag

Een impressie van een leerzame en spectaculaire cursus trekker rijden voor lager verbruik en meer veiligheid.

Foto

 • Drie dagen lang ontving praktijkcentrum PTC⁺Dronten deze week leerlingen van agrarische opleidingen die hun trekkervaardigheden bij kwamen schaven. Trekkerbeheersing op een slipbaan, ‘het nieuwe rijden’ in praktijk, veilig machines aankoppelen en manoeuvreren vormen de onderdelen. Op 13 februari waren 20 eerstejaars leerlingen van de opleiding Groen Grond en Infra (voorheen opleiding loonwerk) van de colleges Lentiz uit Maasland en Clusius uit Hoorn te gast.

  Drie dagen lang ontving praktijkcentrum PTC⁺Dronten deze week leerlingen van agrarische opleidingen die hun trekkervaardigheden bij kwamen schaven. Trekkerbeheersing op een slipbaan, ‘het nieuwe rijden’ in praktijk, veilig machines aankoppelen en manoeuvreren vormen de onderdelen. Op 13 februari waren 20 eerstejaars leerlingen van de opleiding Groen Grond en Infra (voorheen opleiding loonwerk) van de colleges Lentiz uit Maasland en Clusius uit Hoorn te gast.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • “Het geven van praktijktrainingen is zowel kapitaal- als arbeidsintensief”, vertelt Sicko de Vries van PTC⁺Dronten. Dat is op het buitenterrein duidelijk zichtbaar. Diverse nieuwe trekkers staan klaar. “Wij werken met moderne machines en in relatief kleine groepen van maximaal zes personen.”

  “Het geven van praktijktrainingen is zowel kapitaal- als arbeidsintensief”, vertelt Sicko de Vries van PTC⁺Dronten. Dat is op het buitenterrein duidelijk zichtbaar. Diverse nieuwe trekkers staan klaar. “Wij werken met moderne machines en in relatief kleine groepen van maximaal zes personen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De opleider heeft kort lopende huurcontracten lopen bij diverse trekkerleveranciers. De trekkers worden om de paar jaar vervangen door het nieuwste type, dat is zowel in het belang van de leverancier als van de opleider en cursist. Een win-winsituatie. Vandaag rijden de 20 leerlingen met 17 trekkers.

  De opleider heeft kort lopende huurcontracten lopen bij diverse trekkerleveranciers. De trekkers worden om de paar jaar vervangen door het nieuwste type, dat is zowel in het belang van de leverancier als van de opleider en cursist. Een win-winsituatie. Vandaag rijden de 20 leerlingen met 17 trekkers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het spectaculairste onderdeel op deze dag is ongetwijfeld de slipbaan.

  Het spectaculairste onderdeel op deze dag is ongetwijfeld de slipbaan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een met Kevlar versterkt zeil van 10x32 meter is uitgerold over de Stelcon-platen. Net zoals veel wegen loopt de slipbaan iets schuin af naar rechts. Met groene zeep en sproeiers houden medewerkers de baan glad.

  Een met Kevlar versterkt zeil van 10x32 meter is uitgerold over de Stelcon-platen. Net zoals veel wegen loopt de slipbaan iets schuin af naar rechts. Met groene zeep en sproeiers houden medewerkers de baan glad.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De gladheid van de baan is vergelijkbaar met een wegdek met een laagje vers gevallen sneeuw ofwel een met klei besmeurd kavelpad tijdens de oogst. Praktijksituaties dus.

  De gladheid van de baan is vergelijkbaar met een wegdek met een laagje vers gevallen sneeuw ofwel een met klei besmeurd kavelpad tijdens de oogst. Praktijksituaties dus.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De leerlingen doen een aantal pogingen, waarbij de snelheid wordt opgebouwd tot 20 kilometer per uur.

  De leerlingen doen een aantal pogingen, waarbij de snelheid wordt opgebouwd tot 20 kilometer per uur.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Merlijn Braxhoofde en Stefen van Bergen zitten hier op de Fendt. Merlijn weet de trekker in tegenstelling tot zijn eigen bedoeling tot tweemaal toe haaks voor de lege kipper te krijgen. “Dat was wel even shaken zeg. Gelukkig ging het de laatste keer wel goed. Ik heb er veel van geleerd.” 
Instructeur Willem Tromp vraagt de jongens wat er fout ging en geeft nog wat tips mee aan het duo. “Het besef van het effect van snelheid bijbrengen is bij deze jongens, veelal rond de 17 jaar, het belangrijkste.”

  Merlijn Braxhoofde en Stefen van Bergen zitten hier op de Fendt. Merlijn weet de trekker in tegenstelling tot zijn eigen bedoeling tot tweemaal toe haaks voor de lege kipper te krijgen. “Dat was wel even shaken zeg. Gelukkig ging het de laatste keer wel goed. Ik heb er veel van geleerd.” Instructeur Willem Tromp vraagt de jongens wat er fout ging en geeft nog wat tips mee aan het duo. “Het besef van het effect van snelheid bijbrengen is bij deze jongens, veelal rond de 17 jaar, het belangrijkste.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De belangrijkste punten samengevat; raak je in een slip, blijf dan altijd ver vooruit kijken, nadrukkelijk niet naar het object dat je probeerde te ontwijken.

  De belangrijkste punten samengevat; raak je in een slip, blijf dan altijd ver vooruit kijken, nadrukkelijk niet naar het object dat je probeerde te ontwijken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Stuur niet te veel, dan blijft de trekker in een slip beter beheersbaar. Houdt altijd twee handen aan het stuur. Trap bij een noodstop altijd zowel rem als koppelingspedaal in. Blokkeren de wielen, laat dan de remmen een fractie los zodat de wielen weer draaien en grip krijgen; de trekker is weer bestuurbaar. Rem vervolgens opnieuw.

  Stuur niet te veel, dan blijft de trekker in een slip beter beheersbaar. Houdt altijd twee handen aan het stuur. Trap bij een noodstop altijd zowel rem als koppelingspedaal in. Blokkeren de wielen, laat dan de remmen een fractie los zodat de wielen weer draaien en grip krijgen; de trekker is weer bestuurbaar. Rem vervolgens opnieuw.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Als iedereen uitgebreid geslipt heeft, is er tijd voor de nabeschouwing. Willem Tromp: “De situatie met 20 kilometer per uur op de gladde slipbaan is vergelijkbaar met het slipeffect bij het maken van een noodstop bij een snelheid van 50 kilometer per uur op droog wegdek.”

  Als iedereen uitgebreid geslipt heeft, is er tijd voor de nabeschouwing. Willem Tromp: “De situatie met 20 kilometer per uur op de gladde slipbaan is vergelijkbaar met het slipeffect bij het maken van een noodstop bij een snelheid van 50 kilometer per uur op droog wegdek.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Veilig op weg gaan betekent allereerst dat je weet wat de wet- en regelgeving is. De theorie is al op school geleerd.

  Veilig op weg gaan betekent allereerst dat je weet wat de wet- en regelgeving is. De theorie is al op school geleerd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nu de praktijk. Vijf trekkers staan klaar om voor verschillende werktuigen gekoppeld te worden.

  Nu de praktijk. Vijf trekkers staan klaar om voor verschillende werktuigen gekoppeld te worden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle cursisten koppelen zelf het werktuig aan. De breedtemarkering en verlichting moeten zij zelf aanbrengen volgens de voorschriften.

  Alle cursisten koppelen zelf het werktuig aan. De breedtemarkering en verlichting moeten zij zelf aanbrengen volgens de voorschriften.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ben je breder dan 2,60 meter dan is het voeren van een zwaailicht verplicht. Even meten dus.

  Ben je breder dan 2,60 meter dan is het voeren van een zwaailicht verplicht. Even meten dus.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het effect van de markering is duidelijk. Voordat je met de combinatie de openbare weg op mag, moeten de spiegels goed staan.

  Het effect van de markering is duidelijk. Voordat je met de combinatie de openbare weg op mag, moeten de spiegels goed staan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op straat zijn de remmen uiteraard gekoppeld en de stabilisatie van de hef vastgezet.

  Op straat zijn de remmen uiteraard gekoppeld en de stabilisatie van de hef vastgezet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Beter trekker rijden in een dag
  Foto: Matthijs Verhagen
 • Goed afgestelde spiegels zijn tevens van belang bij het achteruitrijden met de kipper.

  Goed afgestelde spiegels zijn tevens van belang bij het achteruitrijden met de kipper.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Instructeur Geerten Otte geeft aanwijzingen. “Beter een keer te vaak uitstappen dan schade rijden. Zeker bij het binnenrijden van donkere schuren moet je eigenlijk altijd eerst even kijken.”

  Instructeur Geerten Otte geeft aanwijzingen. “Beter een keer te vaak uitstappen dan schade rijden. Zeker bij het binnenrijden van donkere schuren moet je eigenlijk altijd eerst even kijken.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het rijden gaat de meeste jongens goed af. Geerten: “Ze zijn leergierig en pakken het serieus op.” De verrichtingen worden dan ook beoordeeld en tellen mee als eerstejaarsvak.

  Het rijden gaat de meeste jongens goed af. Geerten: “Ze zijn leergierig en pakken het serieus op.” De verrichtingen worden dan ook beoordeeld en tellen mee als eerstejaarsvak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Jos Schaffers van het Verbond van verzekeraars kijkt toe hoe het eraan toegaat. “Goed opleiden leidt tot minder schades. Het is goed werk wat ze hier verrichten. Sinds zes jaar geven we onder de naam Auto Trials dit soort trainingen, maar dan voor beginnend autobestuurders. We zien dat het aantal schadegevallen afneemt. Daarom is het voor verzekeraars interessant dit soort trainingen eventueel te stimuleren.” Wel verbaast hij zich. “Het is bizar; de jongens komen hier met een taxibusje omdat ze geen autorijbewijs hebben. Vervolgens mogen ze wel met zulke gigantische combinaties de openbare weg op.”

  Jos Schaffers van het Verbond van verzekeraars kijkt toe hoe het eraan toegaat. “Goed opleiden leidt tot minder schades. Het is goed werk wat ze hier verrichten. Sinds zes jaar geven we onder de naam Auto Trials dit soort trainingen, maar dan voor beginnend autobestuurders. We zien dat het aantal schadegevallen afneemt. Daarom is het voor verzekeraars interessant dit soort trainingen eventueel te stimuleren.” Wel verbaast hij zich. “Het is bizar; de jongens komen hier met een taxibusje omdat ze geen autorijbewijs hebben. Vervolgens mogen ze wel met zulke gigantische combinaties de openbare weg op.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zuiniger rijden is hot. Dat was het altijd al. Bij de rijstijlscan rijden leerling en trainer samen met een combinatie een parcours over de openbare weg. Tijdens de rit van ruim een uur krijgt de leerling direct feedback over zijn rijgedrag. Sicko de Vries: “Uit de evaluaties blijkt dit onderdeel hoger te scoren dan het rijden op de slipbaan. Je leert hier echt veel van.”

  Zuiniger rijden is hot. Dat was het altijd al. Bij de rijstijlscan rijden leerling en trainer samen met een combinatie een parcours over de openbare weg. Tijdens de rit van ruim een uur krijgt de leerling direct feedback over zijn rijgedrag. Sicko de Vries: “Uit de evaluaties blijkt dit onderdeel hoger te scoren dan het rijden op de slipbaan. Je leert hier echt veel van.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met drie cvt’s en een schakeltrekker leggen de jongens het parcours af. In principe zijn er weinig verschillen.

  Met drie cvt’s en een schakeltrekker leggen de jongens het parcours af. In principe zijn er weinig verschillen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tijdens de rijstijlscan ligt de nadruk op ‘het nieuwe rijden’. Focus ligt hierbij op het rijden met weinig toeren, gebruik maken van de rollende massa van het voertuig en heel goed anticiperen op het overige verkeer.

  Tijdens de rijstijlscan ligt de nadruk op ‘het nieuwe rijden’. Focus ligt hierbij op het rijden met weinig toeren, gebruik maken van de rollende massa van het voertuig en heel goed anticiperen op het overige verkeer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook hier geldt: voor het oprijden van de openbare weg worden belangrijke functies gecheckt. Werkt alle verlichting? Zijn de remmen van de veldspuit aangesloten? Remt deze ook daadwerkelijk?

  Ook hier geldt: voor het oprijden van de openbare weg worden belangrijke functies gecheckt. Werkt alle verlichting? Zijn de remmen van de veldspuit aangesloten? Remt deze ook daadwerkelijk?

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bij de traploze trekker maken niet alleen de bestuurder maar ook de instellingen het verschil. Een cvt helpt je wel zuinig te rijden door het aantal toeren continu terug te regelen.

  Bij de traploze trekker maken niet alleen de bestuurder maar ook de instellingen het verschil. Een cvt helpt je wel zuinig te rijden door het aantal toeren continu terug te regelen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voor alle transmissies geldt: wil je diesel besparen, zorg dan dat je je trekker van binnen en buiten kent. Rij in het toerengebied waarin de motor het maximum koppel levert en het laagste specifieke brandstofverbruik heeft. Rij bij een cvt niet in de meest agressieve stand. Kies waar mogelijk voor Eco-standen en andere soortgelijke opties. De trekker moet rustig doorrollen bij het loslaten van het rijpedaal.

  Voor alle transmissies geldt: wil je diesel besparen, zorg dan dat je je trekker van binnen en buiten kent. Rij in het toerengebied waarin de motor het maximum koppel levert en het laagste specifieke brandstofverbruik heeft. Rij bij een cvt niet in de meest agressieve stand. Kies waar mogelijk voor Eco-standen en andere soortgelijke opties. De trekker moet rustig doorrollen bij het loslaten van het rijpedaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Goed anticiperen spaart bij transport brandstof. Laat het gas vroeg los, dat geeft ook rust om goed rond te kijken. Lang doorrijden en dan op de rem heeft geen nut en komt agressief over op andere weggebruikers. Bovendien kost een stilstaande combinatie op laten trekken veel energie in vergelijking met het doortrekken van een nog rollende combinatie. Let op de bandenspanning. Meer tips binnenkort in Boerderij.

  Goed anticiperen spaart bij transport brandstof. Laat het gas vroeg los, dat geeft ook rust om goed rond te kijken. Lang doorrijden en dan op de rem heeft geen nut en komt agressief over op andere weggebruikers. Bovendien kost een stilstaande combinatie op laten trekken veel energie in vergelijking met het doortrekken van een nog rollende combinatie. Let op de bandenspanning. Meer tips binnenkort in Boerderij.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • agropak

  Ben het volledig met de opmerking van Dhr Jos Schaffers eens. Het is van de stotte dat jonge knapen met dit soort kombinaties op de openbare weg mogen rijden. Zonder ening certificaat of rijbewijs. Zelf in het bezit zijn van een auto rijbewijs is niet voldoende. Denk nu niet dat ik een burger ben oid. Wij als akkerbouwbedrijf in het buitenland werken dagelijks met machines waarbij die in nederland maar speeltjes zijn. Mijn personeel komt er niet op zonder ijbewijs en alcohol test!

 • John Deere 6430

  Hier in Nederland is wel degelijk een rijbewijs/certificaat nodig. Alleen zijn de eisen daarvoor te laag en vaak wordt de helft van het examen overgeslagen. Laat ze eerst maar eens beter aan de huidige eisen voldoen, dan kan daarna verder gekeken worden.

 • agropak

  Volgens mij is er alleen een 'trekkerrijbewijs' nodig in de leeftijd catagorie van16 tot 18 jaar. Er wordt al jaren geklets over trekkerrijbewijs, staat zelfs al voor geprint op je gewone rijbewijs maar daar blijft het voorlopig nog bij. Ik kan hier (kazahstan) niet eens met mijn eigen trekker de weg op als ik geen lokaalmrijbewijs heb

 • John Deere 6430

  Dat klopt inderdaad, dat rijbewijs is alleen voor 16 en 17 jarigen.
  De streefdatum voor het nieuwe rijbewijs is 1 januari 2014. Ik ben benieuwd.
  Ik vind het wel goed dat deze cursus wordt geboden. Ik heb zelf ooit een slipcursus met de auto gedaan, dat was zeer leerzaam.

 • marten87

  En die koop je voor 3 koffie punten op het gemeentehuis of is dat strenger?

 • Demeter Griend

  Goed initiatief, elk ongeluk ook de landbouw is er 1 teveel.

 • trekker123

  Het trekkerrijbewijs is helemaal geen rijbewijs. Het is een ontheffing op het arbeidsbesluit jeugdigen. Dat is ook de reden dat het bij het al jaren gelden bij Verkker en Waterstaat is weg gehaald en nu onder sociale zaken valt. We hoeven niet de illusie te hebben dat het verkeer veiliger wordt wanneer de chauffeur een rijbewijs heeft. Er zijn maar weinig voorbeelden van ongelukken die niet zouden zijn gebeurd als de chauffeur een rijbewijs had gehad. Maar in deze tijd van claimcultuur en letselschade advocaten naar Amerikaans voorbeeld is er wat voor te zeggen. Als je meent dat je bekwaam bent om trekker te rijden, laat dat dan maar even zien en met een certificaat bevestigen. Dan zijn er weer een heleboel mensen gerust gesteld. Als ik een opleidingsinstituut had wist ik natuurlijk ook wel wat aanvullende argumenten te verzinnen waarom een flinke opleiding met examen verplicht zou moeten zijn. Maar het zijn praktisch gezien overwegend verzinsels.

 • W Geverink

  Op zich zou er dan ook geen vrachtwagen rijbewijs nodig zijn en kunnen truckers beginnen te rijden op een vrachtwagen combinatie als ze zestien zijn. De truck moet dan wel begrenst zijn op 60kmh want dat rijden ze met een Fendt ook.

 • josrodenburg

  leuke reportage mathijs, komt er ook een filmpje dan kunnen de personen achter de pc ook leren. dan bereik je meer mensen dan alleen een paar jongens op de slipbaan

 • trekker123

  Vrachtwagen chauffeurs zouden inderdaad betere chauffeurs zijn als ze vanaf 12-13e jaar de eerste ervaring met trekkerrijden op zouden doen bij een boer op het land, da tgeleidelijk een beetje opbouwen en daarna vanaf hun zestiende ook met trekkers op de weg zouden rijden. Rijschoolhouders kunnen je precies vertellen welke aspirant chauffeurs de trcuk het snelste in de vingers hebben.

 • henk fledderus

  ik denk dat dit wel een goede stap is. zeker als er met praktijk waardig materiaal in de praktijk gereden wordt.
  als je zulke boefjes een week zo'n kursus geeft denk ik dat je een hele mooie basis voor het rijbewijs hebt

 • ed12345

  Trekker 123 ik ben het dus HELEMAAL NIET met je eens dat een goede rijopleiding dus rijbewijs geen ongelukken zou voorkomen .Ik woon hier nu
  bijna 34 jaar in canada waar het rijbewijs voor auto's vrij gemakkelijk wordt verkregen (trekker oplegger is een ander verhaal) nou je moet maar eens kijken wat dat opleverd uit kijken als je uitstapt is al iets wat bijna niemand doet ,het licht aandoen bij slecht zicht overdag tijdens sneeuw of zware regen vergeten zeer velen het gevolg soms hele grote kettingbotsingen met soms vele doden ,het principe gezien WORDEN is net zo belangrijk als zien heeft niemand ze geleerd .en zo zijn er tal van voorbeelden.Ik ben het helemaal met je eens als de toekomstige truck chaufeurs al vroeg met de trekker leren rijden dat een groot voordeel is

 • trekker123

  Het is me met name in de VS al vaak opgevallen dat velen pas de lichten van de auto aan zetten wanneer het zowat helemaal donker is en ze de weg bijna niet meer zien. En vaak ook als het donker is pas de lichten aan zetten als ze een goeie honderd meter weg gereden zijn. Ik vraag me af wat dat met het rijbewijs te maken heeft. Uitkijken voor je uitstapt en lichten aan zetten als het donker wordt is hier in NL toch ook bepaald geen onderdeel van de rijles maar een kwestie van je verstand gebruiken. En dat is precies waar het om gaat. Gezond verstand. Als we het echt menen met de verkeersveiligheid en de parallel trekken met het vrachtvervoer begin dan bij het begin en stel een rijtijdenbesluit voor landbouwverkeer in. Of wil er iemand beweren dat er in het landbouwverkeer geen ongelukken gebeuren door oververmoeidheid door te lange werkdagen? Maar dat gaat niet gebeuren want daar kan niemand op een makkelijke manier wat aan verdienen. En het is lastig controlleren. Als we het trekkerrijbewijs serieus zouden nemen dan zou dat betekenen dat instructeurs op termijn massaal worden geconfronteerd met 16-jarigen die voor het eerst in hun leven een motorvoertuig gaan besturen. Dat wordt nog een interessante opleiding. Gewoon eerst maar een beetje thuis oefenen. Zo vanaf je 13-14e. Volgens de wet mag dat niet, ook niet onder toezicht van wie of wat dan ook. Zou het toch maar doen....

 • ed12345

  Trekker 123 ,ik kan m'n lessen op de rijschool nog wel 'n beetje herinneren al is het enige dagen geleden(1963)als je uitstapt open de deur met je rechterhand dat dwingt je naar buiten te kijken en kijk in de spiegel, op een kruising kijk naar die ander ziet hij jou enz enz zet die richtingaanwijzer eerder uit laat duidelijk zien wat je gaat doen ,het zijn allemaal logische dingen .Zoals je zegt in de USA waarom doen auto bestuurders zulke dingen meestal niet en truck chauffeurs wel, juist omdat die wel een rijopleiding (behalve de ouderen die hebben het nog makkelijk gekregen)hebn gehad waar ze dat in het hoofd geprent is
  WAt je begin leeftijd betreft denk ik dat de meeste jongens en meisjes vaak al eerder beginnen met 13 kunnen de meeste het al alleen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.