Mechanisatie

Foto & video 4324 x bekeken 4 reacties

Valtra: Sterke Fin is klasse beter dan de rest

Boerderij test zeven subtoppers: Valtra introduceerde de N-serie al in 2005, waarmee het model inmiddels aardig op leeftijd komt. Vanaf 2012 zijn de kleinere N-modellen naast de Hitech 3 drietraps transmissie ook met een Hitech 5- een vijftraps powershiftbak leverbaar.

Foto

 • 

Valtra introduceerde de N-serie al in 2005, waarmee het model inmiddels aardig op leeftijd komt. Vanaf 2012 zijn de kleinere N-modellen naast de Hitech 3 drietraps transmissie ook met een Hitech 5- een vijftraps powershiftbak leverbaar.

  Valtra introduceerde de N-serie al in 2005, waarmee het model inmiddels aardig op leeftijd komt. Vanaf 2012 zijn de kleinere N-modellen naast de Hitech 3 drietraps transmissie ook met een Hitech 5- een vijftraps powershiftbak leverbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De nieuwe geslaagde grill met vier koplampunits kijkt stoer de wereld in. De fronthef is netjes in het frame geïntegreerd. Het frame is iets versmald (wespentaille) voor een scherpere stuuruitslag (10,9 meter draaicirkel). De spatborden zijn meedraaiend.

  De nieuwe geslaagde grill met vier koplampunits kijkt stoer de wereld in. De fronthef is netjes in het frame geïntegreerd. Het frame is iets versmald (wespentaille) voor een scherpere stuuruitslag (10,9 meter draaicirkel). De spatborden zijn meedraaiend.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De beschermbuizen over de achterspatborden verklappen bosbouwroots. Het luchtfilter langs de cabinestijl is vrij prominent.

  De beschermbuizen over de achterspatborden verklappen bosbouwroots. Het luchtfilter langs de cabinestijl is vrij prominent.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De zesstijlencabine is in de basis nog steeds dezelfde als op de 6.000-serie uit de jaren negentig. De instap is prima.

  De zesstijlencabine is in de basis nog steeds dezelfde als op de 6.000-serie uit de jaren negentig. De instap is prima.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De zit is prima en de lichtgrijze bekleding geeft een gevoel van luxe. Het zicht rondom is goed, al belemmeren de dikke B-stijlen het zicht opzij iets.

  De zit is prima en de lichtgrijze bekleding geeft een gevoel van luxe. Het zicht rondom is goed, al belemmeren de dikke B-stijlen het zicht opzij iets.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De groepering en de duiding van sommige knoppen kan beter.

  De groepering en de duiding van sommige knoppen kan beter.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Er is een fijn 'sportstuur', wel zijn veel stuuromwentelingen nodig (vier en driekwart). Ventilatie-openingen zitten zowel bij de voeten als in het dak.

  Er is een fijn 'sportstuur', wel zijn veel stuuromwentelingen nodig (vier en driekwart). Ventilatie-openingen zitten zowel bij de voeten als in het dak.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Valtra heeft de fijnste transmissie in de test. Via een gefixeerde, goed in de hand liggende stick schakel je met tuimelschakelaars de groepen en powershift. Ook zit er een koppelingsknop. De bak pakt soepel op en schakelt vrijwel schokloos. De bak beschikt over vier groepen en vijf powershifttrappen.

  De Valtra heeft de fijnste transmissie in de test. Via een gefixeerde, goed in de hand liggende stick schakel je met tuimelschakelaars de groepen en powershift. Ook zit er een koppelingsknop. De bak pakt soepel op en schakelt vrijwel schokloos. De bak beschikt over vier groepen en vijf powershifttrappen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Optie is een kruip, wat het aantal versnellingen op 30V/30A brengt. De kruiphendel schakelt wat stroef.

  Optie is een kruip, wat het aantal versnellingen op 30V/30A brengt. De kruiphendel schakelt wat stroef.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Een pluim voor de fijne omkeer met parkeerstand, waardoor je nooit de handrem vergeet te ontlasten bij wegrijden. Wanneer de omkeer in parkeerstand wordt gezet, daalt het stationaire motortoerental van 850 naar 650 toeren per minuut.

  Een pluim voor de fijne omkeer met parkeerstand, waardoor je nooit de handrem vergeet te ontlasten bij wegrijden. Wanneer de omkeer in parkeerstand wordt gezet, daalt het stationaire motortoerental van 850 naar 650 toeren per minuut.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het bijrijderszitje is vrij spartaans.

  Het bijrijderszitje is vrij spartaans.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Valtra heeft een Agco Power-vierpitter in het vooronder. De motor is krachtig (83 kW, 113 pk), houdt goed vast (468 Nm koppel bij 1.440 tpm) en heeft een gemiddeld verbruik (252 g/kWh). Met 73,1 dBa is de trekker stil. Wel hoor je soms de koelventilator flink oppakken.

  De Valtra heeft een Agco Power-vierpitter in het vooronder. De motor is krachtig (83 kW, 113 pk), houdt goed vast (468 Nm koppel bij 1.440 tpm) en heeft een gemiddeld verbruik (252 g/kWh). Met 73,1 dBa is de trekker stil. Wel hoor je soms de koelventilator flink oppakken.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De radiateuren kunnen opklappen, wat reinigen vergemakkelijkt.

  De radiateuren kunnen opklappen, wat reinigen vergemakkelijkt.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De N113 schoont met behulp van AdBlue zijn uitlaatgassen. De rest in de testgroep gebruikt EGR (uitlaatgasrecirculatie) en filters om aan de emissie-eisen te voldoen. AdBlue is in dit vermogenssegment nog vrij ongewoon, veel boeren hebben nog geen AdBluetank. Het verbruik is niet gemeten, maar volgens de fabrikant is dit zo'n 5 procent.

  De N113 schoont met behulp van AdBlue zijn uitlaatgassen. De rest in de testgroep gebruikt EGR (uitlaatgasrecirculatie) en filters om aan de emissie-eisen te voldoen. AdBlue is in dit vermogenssegment nog vrij ongewoon, veel boeren hebben nog geen AdBluetank. Het verbruik is niet gemeten, maar volgens de fabrikant is dit zo'n 5 procent.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Geen gashendel, maar een draaiknopje dat volgens gevoel de verkeerde kant opdraait. De testtrekker had geen motortoerentalgeheugen, maar dat is wel verkrijgbaar.

  Geen gashendel, maar een draaiknopje dat volgens gevoel de verkeerde kant opdraait. De testtrekker had geen motortoerentalgeheugen, maar dat is wel verkrijgbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De olieopbrengst is hoog met 95 liter per minuut. De ventielen staan iets naar buiten gericht, zodat van één zijde alle slangen aankoppelen erg lastig is. De kleuren achterop corresponderen met de hendels.

  De olieopbrengst is hoog met 95 liter per minuut. De ventielen staan iets naar buiten gericht, zodat van één zijde alle slangen aankoppelen erg lastig is. De kleuren achterop corresponderen met de hendels.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Finse hulk tilt bijna 9 ton, zo'n 4,2 ton meer dan de John Deere. De hef is zeer compleet uitgevoerd. Beide hefarmen zijn snelverstel. Er is pen-gatstabilisatie bij de trekarmen.

  De Finse hulk tilt bijna 9 ton, zo'n 4,2 ton meer dan de John Deere. De hef is zeer compleet uitgevoerd. Beide hefarmen zijn snelverstel. Er is pen-gatstabilisatie bij de trekarmen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Een handige opbergmogelijkheid voor de hefkogels.

  Een handige opbergmogelijkheid voor de hefkogels.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De hefdaalknop, sneldaalknop en dieptedraaiknop zijn goed geplaatst. Op de hefdaalknop staat 'auto control', waarom geen hefsymbooltje? De hydrauliekhendels staan haaks op de bestuurder in verband met de optie TwinTrac, maar zijn wel soepel te bedienen.

  De hefdaalknop, sneldaalknop en dieptedraaiknop zijn goed geplaatst. Op de hefdaalknop staat 'auto control', waarom geen hefsymbooltje? De hydrauliekhendels staan haaks op de bestuurder in verband met de optie TwinTrac, maar zijn wel soepel te bedienen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Er zijn slechts twee aftakastoerentallen, 540 en 1.000 tpm. Op de achterbrug is noodstop voor de aftakas aanwezig. Bij uittrekken van de plug stopt de aftakas direct.

  Er zijn slechts twee aftakastoerentallen, 540 en 1.000 tpm. Op de achterbrug is noodstop voor de aftakas aanwezig. Bij uittrekken van de plug stopt de aftakas direct.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Met 2,67 meter heeft de Valtra de langste wielbasis. Samen met de geveerde vooras zorgt dat voor een stabiele wegligging.

  Met 2,67 meter heeft de Valtra de langste wielbasis. Samen met de geveerde vooras zorgt dat voor een stabiele wegligging.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Valtra is met €92.127 de duurste in de testgroep. De prijs per kW bedraagt €1.111, wat vrij prijzig is.

  De Valtra is met €92.127 de duurste in de testgroep. De prijs per kW bedraagt €1.111, wat vrij prijzig is.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december of kijk op Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december of kijk op Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • r.zijlmans1

  dit is eigenlijkk een moderne 6400.!!!!

 • Mels

  En kwalitatief dik in orde,want dat zijn deze trekkers,gewoon goed. Kwaliteit heeft dus een prijs en als je wel Agco wilt maar geen Fendt is dit een duidelijk prima alternatief. Helaas maakt onbekend onbemind.

 • ed12345

  Mels maar je moet er niet nog gauw een inpakken ,Ze worden helaas niet meer hier verkocht

 • Mels

  Nee hoor Ed ik hou het bij groen,ook daar waar ik terecht kom,helaas hebben ze daar in verwarde toestand een andere kleur groen aangeschaft dan ik prefereer. Het is niet anders,ik leg me er bij neer en ga voor het hele plaatje,met of zonder groen met geel.

Of registreer je om te kunnen reageren.