Mechanisatie

Foto & video 3213 x bekeken 1 reactie

Friese trekkers in Den Haag

In het kader van promotie van provincie Friesland in Den Haag, ging rijschool Argus op 19 september met twee lestrekkers en kippers naar Den Haag.

Foto

 • De trekkers werden om zes uur ’s morgens geladen.

  De trekkers werden om zes uur ’s morgens geladen.

  Foto: Piet Dillema
 • Om 9.45 uur kwamen de trekkers aan in de hofstad. Bij Madurodam werd een plekje gevonden om de trekkers van de dieplader te rijden.

  Om 9.45 uur kwamen de trekkers aan in de hofstad. Bij Madurodam werd een plekje gevonden om de trekkers van de dieplader te rijden.

  Foto: Piet Dillema
 • Tijdens de Week van de Friese Ambassade werd aan de Haagse politiek getoond wat de provincie te bieden heeft. Een rijschool met aangepaste trekkers voor het toekomstige trekkerrijbewijs hoort daarbij.

  Tijdens de Week van de Friese Ambassade werd aan de Haagse politiek getoond wat de provincie te bieden heeft. Een rijschool met aangepaste trekkers voor het toekomstige trekkerrijbewijs hoort daarbij.

  Foto: Piet Dillema
 • Bij paleis Noordeinde trekt de trekker veel bekijks van omstanders. Koetsen doen het paleis met enige regelmaat aan, maar een grote trekker met kipper is toch iets anders. Het manoeuvreren door de smalle straten is ook voor instructeur Piet Dillema even wennen. “Het is alsof je met de auto door een stad die je niet kent rijd. Daarbij moet je ook opletten of je overal wel in kan en mag met een groot voertuig.”

  Bij paleis Noordeinde trekt de trekker veel bekijks van omstanders. Koetsen doen het paleis met enige regelmaat aan, maar een grote trekker met kipper is toch iets anders. Het manoeuvreren door de smalle straten is ook voor instructeur Piet Dillema even wennen. “Het is alsof je met de auto door een stad die je niet kent rijd. Daarbij moet je ook opletten of je overal wel in kan en mag met een groot voertuig.”

  Foto: Piet Dillema
 • In de middag krijgen Kamerleden de mogelijkheid om een rondje op de trekker te rijden door Den Haag. Onder anderen Sander de Rouwe (CDA) nam plaats achter het stuur.

  In de middag krijgen Kamerleden de mogelijkheid om een rondje op de trekker te rijden door Den Haag. Onder anderen Sander de Rouwe (CDA) nam plaats achter het stuur.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De lestrekkers van rijschool Argus zijn aangepast, zodat de meerijdende instructeur kan ingrijpen als dat nodig is. Bij de bijrijdersstoel is hiervoor een extra pedaal ingebouwd.

  De lestrekkers van rijschool Argus zijn aangepast, zodat de meerijdende instructeur kan ingrijpen als dat nodig is. Bij de bijrijdersstoel is hiervoor een extra pedaal ingebouwd.

  Foto: Piet Dillema
 • Extra spiegels zorgen ervoor dat de instructeur ook voldoende zicht heeft op de situatie rondom de combinatie. Dit is de rechterspiegel.

  Extra spiegels zorgen ervoor dat de instructeur ook voldoende zicht heeft op de situatie rondom de combinatie. Dit is de rechterspiegel.

  Foto: Piet Dillema
 • En de linkerspiegel.

  En de linkerspiegel.

  Foto: Piet Dillema
 • De kipper is uitgerust met een achteruitrijdcamera, zodat de leerling en instructeur kunnen zien wat achter de combinatie gebeurt.

  De kipper is uitgerust met een achteruitrijdcamera, zodat de leerling en instructeur kunnen zien wat achter de combinatie gebeurt.

  Foto: Piet Dillema
 • Met een speciaal videosysteem kunnen het verkeer en de handelingen van de leerling worden vastgelegd. Het is ook mogelijk om de snelheid van het voertuig te registreren. Argus’ trekkers zijn de enige trekkers in Nederland die aangepast zijn voor het geven van trekkerrijles. Het trekkerrijbewijs is per 1 januari 2015 verplicht. Daarmee vervalt het trekkercertificaat dat jongeren van 16 tot 18 jaar oud nu moeten halen om een trekker te mogen besturen.

  Met een speciaal videosysteem kunnen het verkeer en de handelingen van de leerling worden vastgelegd. Het is ook mogelijk om de snelheid van het voertuig te registreren. Argus’ trekkers zijn de enige trekkers in Nederland die aangepast zijn voor het geven van trekkerrijles. Het trekkerrijbewijs is per 1 januari 2015 verplicht. Daarmee vervalt het trekkercertificaat dat jongeren van 16 tot 18 jaar oud nu moeten halen om een trekker te mogen besturen.

  Foto: Piet Dillema

Eén reactie

 • koestal

  waar staat die trekkerfabriek in Friesland ?

Of registreer je om te kunnen reageren.