Mechanisatie

Foto & video 7722 x bekeken 1 reactielaatste update:3 sep 2012

Verreikertest: hydraulisch, hoog en heftig

Zeven verreikers meten hun krachten in Boerderij van 4 september.

Foto

 • Boerderij testte zeven verreikers van de bekendste merken samen met internationale collegabladen. Naast de metingen beoordeelde het testteam de verreikers ook op ergonomie, gebruiksgemak snelheid en onderhoud. De geteste verreikers zijn de Claas Scorpion 6030 CP, Deutz Agrovector 29.6, Dieci AgriFarmer 26.6, de JCB 527-58 Agri, de Manitou MLT 625-75H, de Merlo P32.6 Top en de Weidemann T6025 CC70. De Manitou en Weidemann zijn wat lichter dan de rest. Hun rol is om de voor- en nadelen ten opzichte van hun grote broers aan te tonen.

 • Een van de testonderdelen is het meten van de trek- en duwkracht. De duwkracht is nodig om vlot een bak vol te scheppen. Dat gaat nagenoeg stilstaand. Behalve voor het verladen worden verreikers ook steeds vaker ingezet om een wagen te trekken, bijvoorbeeld eentje die geladen is met balen. De trekkracht is op de snelheden 5 km/u , 10 km/u en 15 km/uur gemeten.

 • Daarnaast is uiteraard de kinematik, parallelgeleiding en bewegingsvrijheid van de arm doorgemeten, zowel met een palletlepel als een grondbak. Hier kwamen behoorlijke verschillen aan het licht.

 • Het hefvermogen in de verschillende armposities en de uitbreekkracht van de arm zijn gemeten door met de testkandidaten op een weegbrug te gaan staan en deze aan een vast anker buiten die weegbrug te laten tillen. De gewichtstoename op de weegbrug staat gelijk aan de geleverde kracht.

 • Alle verreikers moeten sinds 2010 voldoen aan de EN15000 norm (overlastbeveiliging). Bij een te zware last kan de giek niet meer uitschuiven of zakken zodat het kantelmoment niet verder vergroot. In dit geval is voor een zachte landing van de achteras dus het overrulen van het systeem nodig zodat de giek toch kan zakken.

 • Op alfabetische volgorde is de eerste deelnemer de Claas Scorpion. De verreiker met Kramer-roots scoort de meeste punten met aandrijving en zijn krachtige giek. Hij is ook vrij breed en heeft de hoogste instap.

 • De forse Deutz-Fahr Agrovector blijkt geen uitblinker qua hydraulische prestaties maar heeft wel een lekker eenvoudige bediening en ruime cabine voor lange mensen.

 • Dieci is een wereldspeler met potentie en bouwt een goede verreiker met ruime cabine. Ook laat hij enkele steken vallen wat punten kost.

 • Deze degelijke JCB 527-58 Agri is een goede allrounder met uitblinkers op snelheid in zowel hydrauliek als rijden. De cabine mag groter en overzichtelijker.

 • De Merlo blijkt een winnaar door zijn krachtige, snelle en perfect afgestelde aandrijving en sterke hydrauliek. De kleine minnen deren dan niet meer.

 • De compacte Manitou draait duidelijk mee in de top en overbluft soms zijn zelfs grotere concurrenten. De prima cabine mag iets stiller zijn.

 • De degelijke Weidemann is lekker compact en handelbaar. De parallelgeleiding schiet tekort en beenruimte is er weinig.

 • In Boerderij van 4 september 2012 is een uitgebreid verslag te lezen met alle testresultaten.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.