Mechanisatie

Foto & video 8545 x bekeken 5 reacties

Zetor Forterra HSX schakelt op

De nieuwe Zetor Forterra HSX, met omkeershuttle en schakelautomatiek, kan de concurrentie met de Westerse trekker aan.

Foto

 • De nieuwe Zetor Forterra HSX, met omkeershuttle en schakelautomatiek, kan de concurrentie met de Westerse trekker aan. De primeur beleefde de Zetor Forterra eind maart op de mechanisatiebeurs in het Tsjechische Brno, een kleine week later stond de trekker al op de paasshow bij Zetor-importeur Slootsmid in Laren (Gld.). Boerderij maakte een proefrit.
  Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Michel Zoeter

 • De Forterra HSX-serie bestaat uit vijf modellen van 74 kW (100 pk) tot en met 103 kW (140 pk). De basis van de Forterra HSX is de huidige Forterra-serie, maar dan moderner. De huidige Forterra blijft overigens ook in productie.

 • De cabine oogt fris en ruim, maar de te lage dakrand boven de voorruit en de te ver weg zittende hydrauliekhendels irriteren.

 • Grootste upgrade is de transmissie, nu met een prettige omkeershuttle met neutraalstand links onder het stuur. Snel steken op de kopakker lukt nu zonder het koppelingspedaal te gebruiken. De gewone Forterra moet het nog doen met een mechanische omkeer.

 • In plaats van vier versnellingen herbergt het transmissiehuis nu een vijfbak. Het schakelpatroon daarvan is gelijk als in een auto, maar dan gespiegeld. Dat vraagt gewenning. Samen met een drietraps powershift en twee groepen levert de vijfbak 30 versnellingen vooruit en 30 achteruit op.

 • Nieuw is ook schakelautomatiek binnen de powershifttrappen. De trekker schakelt dan bij optrekken of afremmen automatisch op en terug bij een ingesteld toerental, als een soort semi-automaat. Activeren gaat via het tweede knopje van onderen.

 • Standaard is nu ook dat het toerental van de aftakas vanuit de cabine via drukknopjes geschakeld wordt. Voorheen moest nog de aftakasstomp omgewisseld worden (een hydraulisch schakelunit was optie). Via een drukknop zijn drie aangrijpstadia instelbaar, van traag en soepel tot snel en abrupt.

 • Met HitchTronic heeft Zetor een noviteit van Bosch binnengehaald. HitchTronic kan het best omschreven worden als automatische instelling van de trekkrachtregeling. Normaal moet de chauffeur zelf de gevoeligheid van de trekkrachtregeling instellen. Omdat de trekker schoon moest blijven voor de paasshow, konden we dat niet in het veld uitproberen.

 • Door twee extra hulpcilinders is de hefkracht gestegen van 5,8 naar 7 ton.

 • Zowel links als rechts zit een deur en trapje. Links staat de trap schuin, zodat makkelijk en snel voorwaarts is in- en uit te stappen. Het rechtertrapje staat kaarsrecht, waardoor rechts alleen instappen mogelijk is. Uitstappen rechts kan alleen achterwaarts, wat nogal onpraktisch is.

 • De bijrijderszitting moest je vroeger in zijn geheel opklappen. Nu is het een subtiel zitje waarvan de zitting neerklapt.

 • De Zetor beschikt over een Zetor-viercilinder met vier kleppen per cilinder, die voldoet aan de nieuwe Stage3B emissie-eisen. Uit de Duitse DLG-meting bleek onlangs dat de Zetor Forterra in zijn pk-klasse een van de zuinigste trekkers is. Verrassend, en dat nog zonder AdBlue.

 • De Zetor is een trekker die zich qua uitvoering zich meten met de Westerse concurrentie. De niet-centrale aandrijving van de voorwielen vanuit de achterbrug doet echter nog ouderwets Oost-Europees aan.

Laatste reacties

 • Mels

  Kost dat,als JD rijder ben ik Zetor altijd blijven volgen,waarschijnlijk een tik uit het verleden,dit is echt een interessante optie als je een gebruikte trekker zoekt kan je ook deze nieuw kopen vermoedelijk.

 • bluepower

  En JD rijder wat heb je dan liever zo'n fijne 6400 of 6410 met powerquad en een paar uurtjes op de teller of een nieuwe Zetor....

 • Mels

  Dat begin ik me zo langzamerhand af te vragen,je weet dat er geen slechte trekkers meer gemaakt worden,kwestie van rekenen.Een nieuwe Zetor kopen en helemaal oprijden of bijna op en dan voor export naar land van herkomst is geen rare deal,alleen moet de praktijk wel zo zijn als de theorie natuurlijk.

 • bluepower

  Ik heb ook niet gezegd dat zetor slecht is integendeel. Misschien wel beter dan de west europese merken. Maar je kunt die Johnny ook helemaal oprijden als je wilt. Het gaat er even om wil je elke dag die kleine irritaties, zoals die verkeerd geplaatste hydrauliek hendels, die omgekeerde H patroon van de bak, die te grote bijrijdersstoel waar je elke keer je knie aan stoot bij het opstappen etc. Kijk kost die Zetor de helft van een groen, rood, blauwe dan neem je die onvolkomenheden voor lief, maar dat is niet zo. En dan denk je na een jaar had ik maar.......

 • Mels

  Misschien wel maar het blijft het overwegen waard.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.