Mechanisatie

Foto & video 8816 x bekeken 2 reactieslaatste update:12 mrt 2012

Jong gebruikt schrijft sneller af

De mores van de tweedehandsmarkt over jonge, oude, zware, kleine, beroemde en hightechtrekkers

Foto

 • Voor iedere trekker is een koper. Als de prijs maar past bij de situatie in de markt. Jong gebruikte trekkers zijn de afgelopen tijd wel eens vrij duur ingeruild, menen verschillende handelaren. Om aantrekkelijk te zijn tegenover een nieuwe trekker staat de inruilwaarde van jong materiaal wat onder druk. Courant materiaal is in Nederland goed te verkopen, de heel zware trekkers, richting 300 pk en meer, gaan naar het buitenland, en de echte oudjes gaan meestal ook ver over de grens. Handel op export kan snel fluctueren. Wisselkoersen maar ook stemming in de markt zijn bepalend en kunnen snel wijzigen. Nederland is een land van handelaren. Boerderij verzamelde wat voorbeelden van gebruikte trekkers die de markt typeren.

 • Deze New Holland TG 285 van bouwjaar 2004 en 5000 draaiuren op banden 600/70-30 en 710/70-42 (90%) staat te koop bij Koop van der Wal in Bant voor €39.500. Niks mis mee, maar moeilijk te verkopen. Voor Nederland een nogal zware trekker en daardoor een klein koperspubliek. Wereldwijd in export gaan de rode broertjes uit dezelfde familie vaak wat makkelijker over de toonbank dan de blauwe leden van de familie.

 • De IH- en Case IH-trekkers uit Neuss zijn altijd populair geweest. Eenvoudig en betrouwbaar en spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Maar het beginnen nu toch oude trekkers te worden en voor het serieuze werk worden vaak ook al meer pk’s gevraagd, waardoor de prijs toch wat begint te zakken. Maar een heel mooie met niet te veel uren, zoals deze 845XL die pas nog te koop was bij MCV in Valthermond, kan toch nog richting €15.000 opbrengen.

 • Fiat 450 is typisch een trekker die met behoorlijk wat uren op de teller vaak nog wel naar landen gaat als Roemenië. Deels omdat het de pk-klasse is waar nog mee wordt gewerkt. Ook is het merk er populair door UTB verladen, dat veel in licentie van Fiat heeft gemaakt. Onderdelenvoorziening ter plaatse is vaak een doorslaggevende factor en niet overal zo vanzelfsprekend als in Nederland. Deze 450 stond onlangs te koop bij Willem Vossebeld in Steenwijksmoer, was technisch goed en met weinig uren en is in Nederland verkocht. Roemenen kijken minder naar de conditie van de trekker maar betalen ook niet meer dan €2.000 voor een Fiat.

 • Ford 7840, zescilinder 105 pk van 1993. Eigenlijk nog een moderne trekker maar toch ook al weer bijna 20 jaar oud. Een knap exemplaar met niet te veel uren blijft nog wel in de klantenkring bij de dealer, maar veel van deze trekkers zijn inmiddels toch voor export verdwenen. Staat te koop bij Willem Vossebeld in Steenwijksmoer.

 • Deutz DX 6.08. Staat op brede banden. Voor export naar verre landen maakt de conditie van de trekker vaak niet eens zoveel uit. Als de prijs maar bij het budget past. Voor wie een knappe trekker voor het gebruik zoekt, maakt het wel degelijk uit hoe de trekker op de banden staat. Rondom nieuwe rubbers kan je wel tot €10.000 kosten en kan dus ook €5.000 uitmaken voor de waarde van een gebruikte trekker.

 • Voor wie van plan is een nieuwe trekker te kopen, kan een jong gebruikte interessant zijn. Zoals deze Claas Axion 850. 1 jaar oud en 860 uur op de teller. Eigenlijk als nieuw en te koop voor €59.500 bij Vemo Tractoren in Hoogeveen. Nieuw kost zo’n trekker meer dan een ton. Jong gebruikt wordt vaak aangeboden van lease- en verhuurbedrijven in Engeland. Prijsverschillen door de koers van het Engelse pond maken een jonge Engelse trekker af en toe extra interessant.

 • Ford en Massey Ferguson zijn vanouds trekkers die over de hele wereld worden geëxporteerd. Vaak ook wel naar Aziatische bestemmingen. Eenvoudige techniek, maar ook de onderdelenvoorziening en de prijs van onderdelen ter plaatse is bepalend voor de vraag. Deze uit Frankrijk afkomstige 7810 werd onlangs geladen bij Beukeveld in Wieringerwerf.

 • Wat nieuw goed wordt verkocht, is gebruikt vaak ook populair. Gebruikte John Deeres zijn er heel wat te koop, maar inmiddels zijn ze ook wereldwijd goed te verkopen. Mede doordat het bedrijf sinds 20 jaar wereldwijd een goede vertegenwoordiging en sterke reputatie heeft.

 • Weinig afschrijven; Case IH MXM 140 van november 2005 met 5.300 draaiuren. Te koop voor €28.500 bij Beukeveld in Wieringerwerf. Nu goedkoper dan een powershiftversie, maar over tien jaar met schakelbak voor export juist meer waard, voorspelt Beukeveld.

Laatste reacties

 • awknop

  Ik ben benieuwd hoe die Ford van Beukeveld er uit ziet als hij weer uit de container komt. Dat gaat nooit passen.

 • PWisse

  Niet in alle landen is een dak op de trekker nodig;)

Of registreer je om te kunnen reageren.