Mechanisatie

Foto & video 4365 x bekeken

Graslandonderhoud in de belangstelling

Loonbedrijf Grefelman uit Luttenberg (Ov.) verzorgde eerder deze maand een demo graslandonderhoud bij de familie Boksebeld in Haarle.
Foto

 • Loonbedrijf Grefelman uit Luttenberg (Ov.) verzorgde eerder deze maand een demo bij de familie Boksebeld in Haarle. De veehouder nodigde zijn studieclub uit om de nieuwe machine voor het uitvoeren van onderhoud aan de grasmat in actie te zien. Eduard Grefelman: “Onze nieuwe machine egaliseert, verwijdert dood gras, bevordert de uitstoeling en kan eventueel direct doorzaaien in een werkgang.”
  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Michel Velderman

 • Grefelman investeerde afgelopen herfst al in de nieuwe Evers-machine voor graslandonderhoud. Vanwege de vaak natte omstandigheden was er toen nog weinig vraag naar onder de klanten. Nu is die er wel. Er is dan ook een redelijke belangstelling voor de demo.

 • Eigenaar Eduard Grefelman heeft wel een verklaring: “Veehouders weten dat het ontzettend belangrijk is om goed gras in de kuil te krijgen, zeker met de hoge krachtvoerprijzen.” Door ieder jaar, of om het jaar, onderhoud uit te voeren blijft de kwaliteit van de grasmat goed.

 • De afgelopen winter was niet noemenswaardig extreem. Toch hebben de lage temperaturen van begin februari her en der hun sporen nagelaten in het blijvende grasland. Ook ging het gras als gevolg van de natte herfst te lang de winter in. Herinzaai is vaak een te rigoureuze en te kostbare maatregel, waardoor boeren op zoek gaan naar een andere manier.

 • Op slechte percelen zaait de loonwerker 15 tot 20 kilo graszaad door. In extreme gevallen kan dat verhoogd worden naar 30 kilo per hectare. Via de slangen met ketsplaatjes valt het graszaad in de bestaande grasmat.

 • Grefelman liet de machine door leverancier Evers aanpassen. Vandaar de (nog) ongelakte delen aan de machine. Deze heeft nu een grotere diameter rol met losse schijven, waardoor deze beter lost.

 • Het resultaat. Grefelman werkte altijd met een doorzaaimachine. “Door de kleinere werkbreedte en lagere rijsnelheid bleef de capaciteit steken op 1,5 hectare per uur. Dat maakte dat veel boeren het te duur vonden. De nieuwe machine is zes meter breed, we doen 4 tot 5 hectare per uur. Voor de veehouder kunnen we dus tegen een scherper tarief werken. Dat verlaagd de drempel.

 • Naast de oppervlakkige behandeling kan er ook gewoeld worden onder een blijvende grasmat.

 • De bodem wordt dan belucht, terwijl de toplaag intact blijft.

 • De loonwerker heeft vertrouwen in de machine. “Door het scheurverbod is het steeds lastiger om grasland te vernieuwen, bovendien kost dat altijd een snede gras. Als je met deze bewerking het scheuren enkele jaren uit kunt stellen dan loont het zich al snel.” Ongeveer 40 boeren bezochten de demo.

Of registreer je om te kunnen reageren.