Mechanisatie

Foto & video 2568 x bekeken laatste update:16 feb 2012

Twister-kistendraaier

ML Service in Emmeloord bouwde drie jaar geleden de eerste Twister-kistendraaiers. De Twister kenmerkt zich door eenvoud en is te koop vanaf €8.500.

ML Service in Emmeloord (Fl.) bouwde drie jaar geleden de eerste Twister-kistendraaiers. De Twister kenmerkt zich door eenvoud en is te koop vanaf €8.500 exclusief btw. Optioneel kan hij ook worden geleverd met kleppen om kisten te legen.

Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Martin Smits

Foto

 • Als de kist in het frame staat, zakt het deksel hydraulisch op de kist en klemt zich vast. De nieuwste versie krijgt nog extra sensoren als bewaking voor het goed gesloten zijn van het deksel. Bijvoorbeeld voor het geval er een aardappel tussen zit en het deksel niet goed sluit. De Twister is automatisch beveiligd tegen overbelasting.

 • In zijn eenvoudigste uitvoering staat de Twister op de grond. Uitgebreidere versies om boven een bunker of een transportband te lossen, zijn inmiddels leverbaar. Na een druk op de knop van de afstandsbediening verloopt het hele proces automatisch. Ook handbediening is mogelijk.

 • De aandrijving is eenzijdig met een elektromotor en wormwiel. Onderin (blauw) de motor van de hydrauliekunit.

 • De hydrauliek voor het klemmen van het deksel wordt door de as waar het frame om draait gevoerd.

 • Hier is te zien dat aan de onderkant het frame iets breder is dan de kist en wat taps toeloopt. Zo is de kist makkelijk, enigszins zelfzoekend in het frame te zetten en te positioneren.

 • Op het touchscreen wordt de machine geprogrammeerd. Pure handbediening is ook mogelijk. In het begin is het bij de programmering altijd even uitproberen hoe ver de kist moet doordraaien om na stilstand het product weer goed vlak te krijgen.

 • Hier het scherm voor de instellingen. Ook de draaisnelheid is instelbaar. Dat gebeurt door het aantal hertz in te geven als maat voor de frequentieregelaar. Ook daarbij is het even uitproberen welke stand het mooist werkt. Eenmaal ingesteld wijzigt dat niet meer vaak.

 • Normaal gesproken wordt de machine bediend met een afstandsbediening vanaf de heftruck. Er staan (nog?) geen symbolen op de afstandsbediening. Een gebruiker moet dus wel even weten welke functie de knoppen bedienen. In normaal bedrijf is het eigenlijk alleen de startknop indrukken, de machine draait dan verder vanzelf het geprogrammeerde aantal omwentelingen.

 • Aan beide zijden van de machine zit een stopknop, zodat hij in geval van calamiteiten snel is stil te zetten.

 • Het tandwiel dient niet voor de aandrijving, maar als teller voor de positie van de kist. Het staafje geeft de positie van de ‘nulstand’ (start-stoppositie).

 • Op de lepels van de heftruck is de Twister makkelijk te verzetten.

 • Marco Lok is de man achter ML Service, die de Twister heeft ontworpen en in eigen huis fabriceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.