Mechanisatie

Foto & video 13169 x bekeken 26 reacties

Multitrekkertest Fendt 939 Vario

Duitse gigant regeert met cvt. De 939 is het sterkste vlaggenschip in deze trekkertest.

Foto

 • De 939 is het sterkste vlaggenschip in deze trekkertest. Fendt leent de befaamde Vario-cvt ook uit aan de Agco-broers MF 8600 en de Valtra S. De zwaarste trekker uit Marktoberdorf (D.) heeft een 7,8 liter Deutz-motor van 275 kW (375 pk) met SCR-techniek. De Vario ML260 traploze bak haalt als enige 60 km/u. De bak is ook te vinden bij Valtra en MF. De 939 beschikt over een uitstekend comfort en vele instelmogelijkheden. Op de testbank valt ook het hoge AdBlue-verbruik van de krachtpatser op.

  De 939 is het sterkste vlaggenschip in deze trekkertest. Fendt leent de befaamde Vario-cvt ook uit aan de Agco-broers MF 8600 en de Valtra S. De zwaarste trekker uit Marktoberdorf (D.) heeft een 7,8 liter Deutz-motor van 275 kW (375 pk) met SCR-techniek. De Vario ML260 traploze bak haalt als enige 60 km/u. De bak is ook te vinden bij Valtra en MF. De 939 beschikt over een uitstekend comfort en vele instelmogelijkheden. Op de testbank valt ook het hoge AdBlue-verbruik van de krachtpatser op.

 • Veel comfort in de cabine met een uitstekende armleuning en zeer goede terminal. Het geluidsniveau is met 77 dB(A) wel onverwacht hoog.

  Veel comfort in de cabine met een uitstekende armleuning en zeer goede terminal. Het geluidsniveau is met 77 dB(A) wel onverwacht hoog.

 • 

De Deutz-motor heeft de meeste kW’s op de test, is zuinig op de zespuntsmeting, maar scoort minder op bij de trekkrachtmeting. Opvallend is het hoge AdBlue-verbruik.

  De Deutz-motor heeft de meeste kW’s op de test, is zuinig op de zespuntsmeting, maar scoort minder op bij de trekkrachtmeting. Opvallend is het hoge AdBlue-verbruik.

 • 
Ondanks de terminal zitten toch enkele instellingen nog in het dashboard. Het grote, maar precieze stuurwiel ontneemt dan wat zicht.

  Ondanks de terminal zitten toch enkele instellingen nog in het dashboard. Het grote, maar precieze stuurwiel ontneemt dan wat zicht.

 • 


De hef is rijk uitgerust. Het hefvermogen kan met 9,4 ton beter. De hydraulische prestaties zijn prima met talrijke instelmogelijkheden.

  De hef is rijk uitgerust. Het hefvermogen kan met 9,4 ton beter. De hydraulische prestaties zijn prima met talrijke instelmogelijkheden.

 • 
 Klik hier voor een filmpje.
 De sterkste trekker uit de test scoort wisselend bij de verbruiksmetingen: zuinig in de zespuntenmeting en minder bij trekkracht. De hefkracht is laag en het geluidsniveau relatief hoog maar niet onaangenaam.

  Klik hier voor een filmpje. De sterkste trekker uit de test scoort wisselend bij de verbruiksmetingen: zuinig in de zespuntenmeting en minder bij trekkracht. De hefkracht is laag en het geluidsniveau relatief hoog maar niet onaangenaam.

Laatste reacties

 • info104

  Valt tegen op div. punten, lees de test uitslagen maar eens.
  Adbleu verbruik
  olieopbrengst hef,
  geluids niveu in de cabine
  totaal gewicht te laag
  brandstofverbruik matig

 • janford

  ja en is nog het duurst ook denk ik

 • somporn

  Zo een dure trekker en dan zoveel negatieve punten.
  Zijn wij dan in NL zoveel veeleisend,of denken de ingenieurs zo weinig na.
  Als je toch een nieuwe trekker ontwerpt,lijkt het mij toch heel logisch dat je
  heel veel loonwerkers en dagelijkse bereiders vraagd naar hun wensen en verbeter punten.

 • jan10

  Als hij 50 rijd en je noemt hem oma i.p.v. fendt,word er niet 1meer verkocht.

 • av

  ik denk dat de merken tegenwoordig dichterbij elkaar zijn gekomen qua kwaliteit en prestaties dan pak em beet 10 jaar terug. De concurrenten van fendt hebben goed gekeken naar bijvoorbeeld fendt hoe het kan en moet.
  ben ook van mening dan een case of new holland tegenwoordig echt niet meer onderdoet voor een JD of fendt. de aanschaf prijs is echter nog steeds interessanter bij een CNH trekker. misschien dat de marketing van fendt nog steeds beter is ;)

 • Mels

  AV,jammer genoeg moet ik als JD rijder bekennen dat een Fendt voor wat kwaliteit betreft nog steeds (ver) voor ligt op de concurrentie,Bij Deere hebben ze idd goed gekeken maar op sommige punten hun ogen nog steeds gesloten gehouden op het moment dat ze juist open moesten.Ik zal je uit de droom helpen voor wat betreft CNH,daar is nog steeds af een toe wel wat mee en dan ook dingen die je niet verwacht van dat soort trekkers.Ook bij andere merken komt dit voor en ook bij Fendt.Uit ervaring weet ik dat de kwaliteit van een Fendt buiten kijf staat.

 • Jeroenjacobs

  Apart. De test van collega vakblad is lovend over de 939...

 • Jeroenjacobs

  Bovendien het volgende: 6 punten meting met boost aan aftakas: zeer zuinig. Zwaar trekwerk aan wielen onzuiniger. Hebben wij in Nederland zwaar trekwerk? Dus een grote getrokken cultivator achter zo`n trekker? Naar mijn weten staat 75% van deze pk-klasse voor een 3-4 assige getrokken carrier/tank met injecteur. Puur kijken wat dus het beste bij jouw omstandigheden past.

 • agri2

  Veel commentaar op de Fendt, maar ik kan de schrijvers die de trekker te duur vinden geruststellen: Je hoeft de trekker niet te kopen.

 • miniplaat

  Nee, maar het is toch niet te geloven dat de Fendt nog verkocht wordt na zo'n test? Op de 6 punten meting scoort de Fendt maar 1.3% zuiniger dan de rest, bij zwaar trekwerk scoort Case(en New Holland) 6% zuiniger. De Fendt is wel iets soepeler op de weg, maar met die powershift bakken is echt wel goed te rijden, ik heb zelf ervaring met een Case Magnum, daar kun je ook goed transport werk mee doen. In mijn ogen is deze Fendt gewoon 80000 euro te duur(€276000 voor de Fendt, €199000 voor de Case), en zelfs al zouden ze even duur zijn, dan is het nog de vraag welke trekker meer waarde voor zijn geld biedt.

 • janford

  @ mels, ik denk dat jij 2 dingen door elkaar haalt, maar kwaliteit staat niet voor: duurste zijn en (als het moeilijk en ingewikkeld kan, gaan we het niet eenvoudig doen bediening)
  en uit betrouwbare bron weet ik dat de vario van de 900 serie in de meeste gevallen niet langer dan 3000 uur mee gaat dus als dat dan kwaliteit is?

 • info104

  In mijn omgeving rijden er verschillende loonbedrijven met een fendt 900 serie, maar ik kan er nog niet een opnoemen die geen problemen heeft gehad met de cvt bak , dat kan ik niet van de andere trekkers uit de test vernemen, de JD die ook veel word gebruikt heeft deze problemen in deze zware series helemaal niet.
  Als ik loonwerker was wist ik wel waarop we nu moesten investeren, deze hebben er toch allemaal personeel op rijden ,die jongens zijn al blij dat ze werk hebben en op een grote trekker mogen rijden.

 • ed12345

  Ik heb ooit een dealer uit belgie tegen mij laten zeggen hoe duurder de trekker in de aanschaf hoe duurder in onderhoud hij bedoelde hoe meer dingen er aan zitten en vaak gecompliceerder de bouw hoe duurder de eventuele reparaties
  Maar aan de andere kant niemand wil nog gewoon met een pook schakelen of b.v. bij veelvuldig gebruik een mechanisch bediende hef

 • Jan Zonderland

  Ed, jouw eerste allinea ben ik het volledig mee eens.
  De tweede ben ik het volledig mee oneens.
  Wat is er mis met een schakelbak en een (goede) mechanische hef ?
  Een trekker moet kunnen doen wat ie moet doen en hoe dat geregeld is maakt mij niet veel uit.
  Waar het mij om gaat is dat ik geld wil verdienen met die dingen en verdienen is opbrengsten minus kosten.
  De opbrengsten kant kunnen we niet zoveel zelf aan doen dus dan de kostenkant maar zoveel mogelijk proberen te beheersen en in dat kader past bij mij geen Fendt, hoe mooi en makkelijk die ook mogen zijn. (Ik moet bekennen dat ik nog nooit met een vario/cvt trekker heb gereden dus eigenlijk kan ik er niet zo goed over oordelen)

 • Mulders

  doe mij maar een vario of een gewone schakelbak de rest is veelte omslachtig naar mijn idee

 • Mels

  Jan,volledig met je eens,de trekker maakt het werk niet,dat doet de machine die erachter hangt,het is mijns inziens ook beter om daar je geld aan uit te geven dan aan een dure trekker.Hoe vaak zie je ze niet? Die oelewappers met een nieuwe,laten we zeggen;Fendt en dan een kippertje van een ton of 7 erachter.Ik denk dat je dan een beetje verkeerd geinvesteerd hebt.

 • janford

  mels , nu ben ik het met je eens want dat zie ik inderdaad ook heel vaak

 • miniplaat

  @Mulders
  In mijn ogen noem jij juist van alle mogelijkheden de meer omslachtige dingen op.. De powershift is het minst omslachtig van alles(in de CNH trekker althans), je hebt een knopje onder je duim waarmee je óf omhoog, óf omlaag schakelt, de rest gaat vanzelf. Geen koppeling nodig, niet wisselen van rijbereik of iets dergelijks, gewoon het knopje indrukken.
  Wat ik nou tegenwoordig nog steeds niet begrijp is de hoge restwaarde van deze Fendt trekkers... De vario bak is met 10000 uur al voor de 2e of 3e keer aan vervanging toe, en de rest van de trekker is echt niks degelijker dan andere merken. Waar komt deze restwaarde dan toch vandaan? Alleen van het naamplaatje op de motorkap? Een Case met powershift bak kan na 10000 uur nog zeker 4000 uur door met dezelfde bak(mits er natuurlijk normaal mee is omgegaan, alles kan kapot), toch is de Case de helft goedkoper na dat aantal uren. Wat mis ik hier?

 • Boertje22

  Je slaat de spijker recht op zijn kop, miniplaat. Het is enkel en alleen dat naamplaatje fendt die voor een grote restwaarde zorgt. Dat hebben ze verkregen door de topseries (500, 600 en 800 schakelbakken) en is er niet meer uitgegaan. Terwijl een nieuwe Fendt net zo degelijk is als een Valtra, New Holland of John Deere. Alleen bij de laatstgenoemde merken betaal je stukken minder. Dit is de keiharde waarheid, als er iemand is die zich door deze reactie op z'n teentjes getrapt voelt: Ik adviseer je om je groenrode oogklepjes af te zetten en bij aankoop van een nieuwe trekker eens naar het prijsverschil te kijken.

 • martensDLD

  +hier kun je dan weer lezen wat de niet rekende boer denkt,wel eens het diesel gebruik bekeken,en dan de restwaarde,dan wil ik met zekerheid geen andere trekker als fendt rijden!

 • Boertje22

  Dieselverbruik is hier anders helemaal niet zo fraai, MartensDLD..

 • martensDLD

  dan kun je er niet mee omgaan!

 • marc47

  voor 80000€ verschil koop ik veel diesel en de restwaarde van een 900 met de 3e cvt bak viel ook behoorlijk tegen, wij zijn overgestapt op dat andere groen

 • KGB

  Komisch;peperdure trekker zonder echt meerwaarde tov andere goede merken en dan als pluspunt noemen dat hij een hogere restwaarde heeft.....
  Als ik Fendt was vroeg ik er een miljoen voor,komt met de restwaarde vast wel in orde....

 • janford

  @martensDLD maar als je dan zo'n rekenende boer bent moet je over al die tijd dat je zo'n fendt hebt (zal niet zo lang zijn) ook over die 80000 euro de rente rekenen daar kun je ook al veel diesel voor kopen

 • W Geverink

  Een CVT komt pas echt tot zijn recht onder continu wisselende omstandigheden. Trek je een cultivator bijvoorbeeld over een vlak perseel met een grondsoort is er bij alle geteste trekkers wel een ideale versnelling te vinden. Heb je een groot heuvelachtig perseel of een perseel waarin verschillende grondsoorten in elkaar overlopen durf ik te wedden dat een CVT flink brandstof bespaard omdat de computer tientallen keren per seconde zorgt dat deze traploze transmissie in de perfecte overbrengingsverhouding staat.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.