Mechanisatie

Foto & video 9520 x bekeken 1 reactie

Eurotier: bewegende cabine bij het laden

Kleine verreikers, zelfrijders en slimme techniek domineren de voertechniek op Eurotier.

Foto

 • 
Het Duitse Hirl komt met het bijzondere idee om een zelfrijder te bouwen die zichzelf niet voor maar achterop laadt. Om toch wat te zien tijdens het laden kan de cabine via een hefmast heffen tot 3,8 meter hoogte en vervolgens 180 graden draaien. Bij het lossen is er dan weer perfect zicht. Marmix heeft met het SF-project hetzelfde idee maar is nog lang niet zover als Hirl. Hirl is een relatief nieuwe fabrikant van voermengwagens. Deze zelfrijder Titan SF heeft de motor in het midden en de cabine voorop. Hirl maakt ook een uitvoering waarbij de cabine wordt opgetild door een cilinder en de Iveco-motor niet achter maar voor de cabine ligt.
Tekst: Frits Huiden, foto’s Henk Riswick

  Het Duitse Hirl komt met het bijzondere idee om een zelfrijder te bouwen die zichzelf niet voor maar achterop laadt. Om toch wat te zien tijdens het laden kan de cabine via een hefmast heffen tot 3,8 meter hoogte en vervolgens 180 graden draaien. Bij het lossen is er dan weer perfect zicht. Marmix heeft met het SF-project hetzelfde idee maar is nog lang niet zover als Hirl. Hirl is een relatief nieuwe fabrikant van voermengwagens. Deze zelfrijder Titan SF heeft de motor in het midden en de cabine voorop. Hirl maakt ook een uitvoering waarbij de cabine wordt opgetild door een cilinder en de Iveco-motor niet achter maar voor de cabine ligt. Tekst: Frits Huiden, foto’s Henk Riswick

 • 

Marmix heeft met het SF-project hetzelfde idee maar is nog lang niet zover als Hirl. Op de stand stond een getrokken voerwagen met daarvoor een stelling met JCB-cabine op de voerwagen gericht.

  Marmix heeft met het SF-project hetzelfde idee maar is nog lang niet zover als Hirl. Op de stand stond een getrokken voerwagen met daarvoor een stelling met JCB-cabine op de voerwagen gericht.

 • 

Na merken als Weidemann, Giant, JCB en Sauerburger komt ook Thaler met een mini-verreiker. De 48T18 weegt 2.900 kg en tilt 1.550 kg tot 4,8 meter hoogte. Onder de kap ligt een viercilinder Yanmar-motor van 35,3 kW (48 pk). Opvallend is de lange vierkante cabine op de verreiker.

  Na merken als Weidemann, Giant, JCB en Sauerburger komt ook Thaler met een mini-verreiker. De 48T18 weegt 2.900 kg en tilt 1.550 kg tot 4,8 meter hoogte. Onder de kap ligt een viercilinder Yanmar-motor van 35,3 kW (48 pk). Opvallend is de lange vierkante cabine op de verreiker.

 • 
Het Italiaanse Luclar heeft vooral aan het uiterlijk van zijn zelfrijder gesleuteld. Rondom het frame is deze 13 kuubs Daytona geheel in plastic kappen gestoken. Cabine, assen, frame en mengkuip met horizontale vijzels bleven exact gelijk. De wagen met twee horizontale vijzels is verkrijgbaar van 13 tot 22 kuub.

  Het Italiaanse Luclar heeft vooral aan het uiterlijk van zijn zelfrijder gesleuteld. Rondom het frame is deze 13 kuubs Daytona geheel in plastic kappen gestoken. Cabine, assen, frame en mengkuip met horizontale vijzels bleven exact gelijk. De wagen met twee horizontale vijzels is verkrijgbaar van 13 tot 22 kuub.

 • BvL Van Lengerich kleine zelfrijder. Na de MaXimus (die eerder Scorpion heette) met twee verticale vijzels komt BvL Van Lengerich nu met een kleinere zelfrijder die er is van 11 tot 13 kuub en met een verticale vijzel. Als krachtbron dient een viercilinder motor van 123 kW (167 pk). Cabine en concept is gelijk aan de grote variant. Maximum snelheid van de wagen is geen 40 maar 25 km/uur.

  BvL Van Lengerich kleine zelfrijder. Na de MaXimus (die eerder Scorpion heette) met twee verticale vijzels komt BvL Van Lengerich nu met een kleinere zelfrijder die er is van 11 tot 13 kuub en met een verticale vijzel. Als krachtbron dient een viercilinder motor van 123 kW (167 pk). Cabine en concept is gelijk aan de grote variant. Maximum snelheid van de wagen is geen 40 maar 25 km/uur.

 • Vooral voor biogasinstallaties worden enorm hoge maiskuilen gemaakt. Gevaar bij het uitkuilen van onder af met een shovel of verreiker is dat de bovenste laag van de kuilwand instort en op het uitkuilend voertuig valt. Zowel het Duitse Silokralle.de als ook Holaras komen daarom met een verlengstuk aan de giek van shovel of verreiker om het bovenste deel naar beneden te trekken. Onderop kan de mais dan veilig worden opgeschept. De Holaras Tiger van 1,8 tot 3 meter breed en 4 meter lang.

  Vooral voor biogasinstallaties worden enorm hoge maiskuilen gemaakt. Gevaar bij het uitkuilen van onder af met een shovel of verreiker is dat de bovenste laag van de kuilwand instort en op het uitkuilend voertuig valt. Zowel het Duitse Silokralle.de als ook Holaras komen daarom met een verlengstuk aan de giek van shovel of verreiker om het bovenste deel naar beneden te trekken. Onderop kan de mais dan veilig worden opgeschept. De Holaras Tiger van 1,8 tot 3 meter breed en 4 meter lang.

 • De Silokralle.de is in elke maat en breedte te krijgen. Verschil met Holaras is dat de Silokralle.de geen messen tussen de tanden heeft zitten.

  De Silokralle.de is in elke maat en breedte te krijgen. Verschil met Holaras is dat de Silokralle.de geen messen tussen de tanden heeft zitten.

 • 

Strautmann kreeg van de Eurotier-organisatie een medaille voor het nieuwe Fast-Cut-freessysteem. Voor de frees is een snijmes geplaatst zodat een gladde kuilwand ontstaat waardoor de structuur van het voer beter in tact zou blijven.

  Strautmann kreeg van de Eurotier-organisatie een medaille voor het nieuwe Fast-Cut-freessysteem. Voor de frees is een snijmes geplaatst zodat een gladde kuilwand ontstaat waardoor de structuur van het voer beter in tact zou blijven.

 • De Siloblitz van Strautmann is uit te voeren met een driepunts aanspanning, dissel in getrokken uitvoering en nu ook met het achterstuk van een Thaler minishovel. Hierdoor ontstaat een zelfrijder met een bakinhoud van 3 of 4 kuub en een vermogen van 28 kW.

  De Siloblitz van Strautmann is uit te voeren met een driepunts aanspanning, dissel in getrokken uitvoering en nu ook met het achterstuk van een Thaler minishovel. Hierdoor ontstaat een zelfrijder met een bakinhoud van 3 of 4 kuub en een vermogen van 28 kW.

 • 
Het Turkse Fimaks heeft een originele oplossing om eenvoudig zakken mineralen, brok en dergelijke in de voermengwagen te krijgen. In de bak past 250 kg aan product dat op de trekkerhydrauliek in de mengkuip wordt gekiept.

  Het Turkse Fimaks heeft een originele oplossing om eenvoudig zakken mineralen, brok en dergelijke in de voermengwagen te krijgen. In de bak past 250 kg aan product dat op de trekkerhydrauliek in de mengkuip wordt gekiept.

 • Het Oostenrijkse merk Hetwin heeft geen sterk verkoopnetwerk in Duitsland. Daarom neemt Fullwood voortaan de verkoop ter hand van de voerrobot, mestschuifrobot en voeraanschuifrobot. Fullwood levert de machines daarom in het geel. Of Fullwood de Oostenrijkse machines ook in Nederland gaat verkopen weet Hetwin nog niet.

  Het Oostenrijkse merk Hetwin heeft geen sterk verkoopnetwerk in Duitsland. Daarom neemt Fullwood voortaan de verkoop ter hand van de voerrobot, mestschuifrobot en voeraanschuifrobot. Fullwood levert de machines daarom in het geel. Of Fullwood de Oostenrijkse machines ook in Nederland gaat verkopen weet Hetwin nog niet.

 • 

Het Duitse Kramer (net als Weidemann onderdeel van Wacker Neuson) heeft een aparte lijn machines voor de landbouw gecreëerd. Technisch zijn ze gelijk aan de machines bestemd voor de bouw. Enig verschil is de groene kleur en rode velgen in plaats van geel, waarmee Kramer refereert aan de trekkers die het merk rond 1935 maakte.

  Het Duitse Kramer (net als Weidemann onderdeel van Wacker Neuson) heeft een aparte lijn machines voor de landbouw gecreëerd. Technisch zijn ze gelijk aan de machines bestemd voor de bouw. Enig verschil is de groene kleur en rode velgen in plaats van geel, waarmee Kramer refereert aan de trekkers die het merk rond 1935 maakte.

 • 
Tobroco toont zijn opklapbare cabinedak op een Giant minishovel. De ROPS- en FOPS-gekeurde cabine maakt deze shovel ingeklapt zo’n 34 cm lager. Meerprijs is ongeveer €650.

  Tobroco toont zijn opklapbare cabinedak op een Giant minishovel. De ROPS- en FOPS-gekeurde cabine maakt deze shovel ingeklapt zo’n 34 cm lager. Meerprijs is ongeveer €650.

Eén reactie

 • henk fledderus

  nou ik vind de mini zelfrijder van strautmann wel een eer volle vermelding en een lintje waard. ik weet niet of het geweldig gaat verkopen maar het consept vind ik een prijs waard

Of registreer je om te kunnen reageren.