Mechanisatie

Foto & video 6147 x bekeken

Rooien met Holmer Terra-Dos

Nieuw kopsysteem in bedrijf bij Limburgse loonwerker.

Foto

 • Loonbedrijf van Kempen in het Noord-Limburgse Vierlingsbeek draait dit jaar met een nieuwe Holmer Terra-Dos. In de cabine heeft Piet van Kempen, die meest zelf met de machine rijdt, goed zicht op het werk. De machine is opvallend stil, mede omdat de 353 kW (480 pk) M.A.N. onder mooie omstandigheden slechts op 1.200 toeren draait. Trekt het zwaarder, dan neemt het toerental automatisch toe, maar komt nooit boven de 1.600.
  Tekst: Martin Smits, foto's: Bert Jansen

 • De bediening van de Holmer gaat meest met knopjes op de rijhendel, maar instellen en alle controle en diagnose van de machine gaat via een overzichtelijk beeldscherm. Dat lijkt op een touchscreen, maar dat is het niet. In de loop der jaren heeft Holmer de elektronica steeds verder ontwikkeld, waardoor de machine heel geavanceerd is in te stellen.

 • Iedere lichter is met een cilinder individueel in diepte in te stellen. Zo is bijvoorbeeld bij een rij naast een spuitspoor de diepte wat aan te passen. Na het heffen van de machine wordt die instelling automatisch gereset en staan de lichters weer allemaal op gelijke diepte.

 • Kenmerk van Holmer is een rollenreiniging meteen achter de lichters. Net zo typisch Holmer en al lang door de meeste concurrenten overgenomen is een as met uitwerpers die de bieten van de lichters op het rollenbed gooien.

 • Holmer voert de bieten met een 90 centimeter brede zeefband tussen de wielen naar de zonnenreiniging. Die zeefband is door een veranderde aandrijving 10 centimeter breder dan bij de oudere machines. Dat is gunstig voor de capaciteit.

 • Het meest bijzondere aan de machine van Van Kempen is dat die als eerste in Nederland is uitgerust met de Dyna-Cut-nakoppers. Die koppen een hogere biet dikker dan een biet die laag staat. Net omgekeerd dus van wat gebruikelijk is bij nakoppers. Bij dit systeem is het uitgangspunt dat hoger wordt ontbladerd, waardoor ook de hoogste bieten nog niet in de kop worden geraakt.

 • De metalen wielen die voorheen dienden voor de diepteregeling van de lichters bepalen bij een machine met individuele rooidiepteregeling de hoogte van het rollenbed boven de grond. Daardoor bepalen ze ook indirect de rooidiepte. De hoogte van het rollenbed ten opzichte van de lichters is vanuit de cabine verstelbaar. Zo blijft bij grote wijzigingen van rooidiepte de overgang naar het rollenbed goed.

 • Typisch voor een Holmer is dat die in hondegang kan rooien. Zo blijven de achterwielen royaal bij de bieten vandaan en wordt de verdichting over de hele breedte verdeeld. Daardoor is het perceel daarna makkelijker, of in ieder geval egaler te bewerken.

 • Zit de bunker stampvol, dan zit er wel zo’n 20 ton in.

 • Gebroeders Van Gelder uit Oeffelt (N.-Br.) rijdt met een New Holland-trekker en Beco-kipper mee met de rooier. Omdat het perceel niet ver van de stortplaats ligt, is de rooier met een trekker en kipper goed bij te houden.

 • Links op de foto Piet van Kempen (56) en rechts zijn zoon Jos (36). Samen hebben ze een akkerbouwbedrijf en een loonwerktak. Naast bieten rooien verzorgen ze onder andere spitten en zaaien. Piet reed eerder al bij loonwerker Derks van de Ven in Vortem-Mullem (N.-Br.) met een Holmer. Zes jaar geleden nam hij de activiteiten van Derks van de Ven over. Van Kempen koos weer voor de Holmer vanwege de onderhoudsvriendelijkheid van de machine.

Of registreer je om te kunnen reageren.