Mechanisatie

Foto & video 10778 x bekeken 5 reacties

Mobiel mest scheiden met maximale capaciteit

Loonbedrijf Maverko in Prinsenbeek scheidt 150 kuub per uur met zelfgebouwde mobiele scheider.

Foto

 • Marc Verkooijen (31) was tot voor kort actief in het ouderlijk bedrijf, loonbedrijf Verkooijen in Langeweg. In die tijd bouwde hij al mee aan een grote mobiele mestscheider. Onlangs startte hij zijn eigen loonbedrijf, Maverko, en bouwde - met het voortschrijdende inzicht - een nieuwe mestscheider met een nóg grotere capaciteit: 150 kuub per uur.

  Marc Verkooijen (31) was tot voor kort actief in het ouderlijk bedrijf, loonbedrijf Verkooijen in Langeweg. In die tijd bouwde hij al mee aan een grote mobiele mestscheider. Onlangs startte hij zijn eigen loonbedrijf, Maverko, en bouwde - met het voortschrijdende inzicht - een nieuwe mestscheider met een nóg grotere capaciteit: 150 kuub per uur.

 • Op een oplegger bouwde hij een serie van tien Bauer-schroefvijzelpersen. Dankzij de generator en eigen pompen is de scheider volledig selfsupporting. De grote bak dient als buffer. De gestuurde as maakt de combinatie wendbaar.

  Op een oplegger bouwde hij een serie van tien Bauer-schroefvijzelpersen. Dankzij de generator en eigen pompen is de scheider volledig selfsupporting. De grote bak dient als buffer. De gestuurde as maakt de combinatie wendbaar.

 • 

Eenmaal aangekomen bij de klant is het een kwestie van de slangen aankoppelen...

  Eenmaal aangekomen bij de klant is het een kwestie van de slangen aankoppelen...

 • de transportband uitklappen …

  de transportband uitklappen …

 • 

En de generator starten. Dat gaat vlot.

  En de generator starten. Dat gaat vlot.

 • 
Via de bedieningskast zijn de scheiders individueel in- en uit te schakelen.

  Via de bedieningskast zijn de scheiders individueel in- en uit te schakelen.

 • Een niveaumeter in de bufferbak boven de scheiders stuurt de mestpomp aan …

  Een niveaumeter in de bufferbak boven de scheiders stuurt de mestpomp aan …

 • Daalt het niveau, dan gaat de frequentiegestuurde pomp harder draaien. Een extra pomp dient als back-up, mocht een pomp onverhoopt defect raken. Alle mest gaat eerst door een snijfilter. Dit voorkomt dat proppen kuilgras verstoppingen in de scheiders veroorzaken.

  Daalt het niveau, dan gaat de frequentiegestuurde pomp harder draaien. Een extra pomp dient als back-up, mocht een pomp onverhoopt defect raken. Alle mest gaat eerst door een snijfilter. Dit voorkomt dat proppen kuilgras verstoppingen in de scheiders veroorzaken.

 • De aanvoerleiding is voorzien van een flowmeter met telwerk. De behaalde dagcapaciteit is dus vrij transparant af te lezen voor de klant.

  De aanvoerleiding is voorzien van een flowmeter met telwerk. De behaalde dagcapaciteit is dus vrij transparant af te lezen voor de klant.

 • Vanuit de centrale bak loopt de mest de scheiders in.

  Vanuit de centrale bak loopt de mest de scheiders in.

 • De dunne fractie loopt na separatie in een onderliggende bak.

  De dunne fractie loopt na separatie in een onderliggende bak.

 • Dankzij een derde, extra mestpomp, kan de dunne fractie ook in een mestsilo gepompt worden.

  Dankzij een derde, extra mestpomp, kan de dunne fractie ook in een mestsilo gepompt worden.

 • De dikke fractie bevat afhankelijk van de mest en instellingen 27 tot 35 procent droge stof en komt op een afvoerband terecht.

  De dikke fractie bevat afhankelijk van de mest en instellingen 27 tot 35 procent droge stof en komt op een afvoerband terecht.

 • Via de transportbandjes draait Maverko de dikke fractie op een hoop of rechtstreeks in een container, kipper of mestverspreider.

  Via de transportbandjes draait Maverko de dikke fractie op een hoop of rechtstreeks in een container, kipper of mestverspreider.

 • De dikke fractie is vooral voor fruittelers, boomkwekers en akkerbouwers interessant omdat het jaarrond uitgereden mag worden. Exportadressen zijn vooral biovergisters in Duitsland en akkerbouwers in Noord-Frankrijk. Dit vraagt wel om een nabewerking.

  De dikke fractie is vooral voor fruittelers, boomkwekers en akkerbouwers interessant omdat het jaarrond uitgereden mag worden. Exportadressen zijn vooral biovergisters in Duitsland en akkerbouwers in Noord-Frankrijk. Dit vraagt wel om een nabewerking.

 • De capaciteit is sterk afhankelijk van de mest en varieert van 100 tot 200 kuub per uur. Deze doorvoercapaciteit op zich is niet zo spannend, het gaat erom hoeveel droge fractie gesepareerd wordt. Dat is ongeveer 20 procent van het gemiddelde doorvoervolume van 150 kuub per uur; zo’n 30 kuub dikke fractie per uur dus.

  De capaciteit is sterk afhankelijk van de mest en varieert van 100 tot 200 kuub per uur. Deze doorvoercapaciteit op zich is niet zo spannend, het gaat erom hoeveel droge fractie gesepareerd wordt. Dat is ongeveer 20 procent van het gemiddelde doorvoervolume van 150 kuub per uur; zo’n 30 kuub dikke fractie per uur dus.

 • Maverko rekent €195 per uur voor de scheider. Bij de genoemde gemiddelde capaciteit komt dat neer op €1,25 per kuub.

  Maverko rekent €195 per uur voor de scheider. Bij de genoemde gemiddelde capaciteit komt dat neer op €1,25 per kuub.

 • In deze reportage was het bedrijf, ter demonstratie, aan het scheiden bij melkveehouder Marc Jaspers (rechts) in Zegge (N.-Br.). Normaal gezien laat Jaspers de mest in januari scheiden, wanneer de putten wat voller zitten. Hij huurt de scheider in om de mestafzetkosten te drukken.

  In deze reportage was het bedrijf, ter demonstratie, aan het scheiden bij melkveehouder Marc Jaspers (rechts) in Zegge (N.-Br.). Normaal gezien laat Jaspers de mest in januari scheiden, wanneer de putten wat voller zitten. Hij huurt de scheider in om de mestafzetkosten te drukken.

 • De stal is voorzien van koematrassen, dus de dikke fractie gebruikt hij niet als boxenstrooisel. De dikke fractie is daar wel geschikt voor. Jaspers zet de dikke fractie al enkele jaren regionaal kosteloos af bij een boomkweker. Jaspers: “een loonwerker in de buurt heeft een Tebbe-meststrooier met geijkte weeginrichting. Die verzorgt het transport, wegen en bemonsteren en uitrijden in opdracht van en voor rekening van de boomkweker. Ik heb verder geen kosten, enkel dan dat ik de meststrooier laad met mijn eigen verreiker.”

  De stal is voorzien van koematrassen, dus de dikke fractie gebruikt hij niet als boxenstrooisel. De dikke fractie is daar wel geschikt voor. Jaspers zet de dikke fractie al enkele jaren regionaal kosteloos af bij een boomkweker. Jaspers: “een loonwerker in de buurt heeft een Tebbe-meststrooier met geijkte weeginrichting. Die verzorgt het transport, wegen en bemonsteren en uitrijden in opdracht van en voor rekening van de boomkweker. Ik heb verder geen kosten, enkel dan dat ik de meststrooier laad met mijn eigen verreiker.”

 • 
Met 4,5 kilo fosfaat per ton bevat de dikke fractie meer fosfaat dan voorheen de afgevoerde drijfmest. De stikstofrijke dunne fractie kan Jaspers op het eigen bedrijf aanwenden en hij laat deze direct in een aparte mestsilo pompen. Deze dunne fractie vervangt als bemesting na de tweede snede voor een fors deel de stikstof uit kunstmest. Hierdoor hoeft Jaspers 50 procent minder aan te kopen. Lees binnenkort meer over de exacte kosten en beweegredenen van Jaspers in Boerderij.

  Met 4,5 kilo fosfaat per ton bevat de dikke fractie meer fosfaat dan voorheen de afgevoerde drijfmest. De stikstofrijke dunne fractie kan Jaspers op het eigen bedrijf aanwenden en hij laat deze direct in een aparte mestsilo pompen. Deze dunne fractie vervangt als bemesting na de tweede snede voor een fors deel de stikstof uit kunstmest. Hierdoor hoeft Jaspers 50 procent minder aan te kopen. Lees binnenkort meer over de exacte kosten en beweegredenen van Jaspers in Boerderij.

Laatste reacties

 • c.putten

  heeft boer jaspers een vergunning om mest te scheiden?in deurne is dit nl. verplicht,hoe zit dat bij andere gemeentes?

 • M.harmsen

  Voor mestscheiden een vergunning?? Niet in de war met raffinage?

 • ikkethuis

  is dat zo,dat de dikke jaarrond uitgereden mag worden, ook op zandgrond?

 • huubjansen

  Hoezo minder stikstof aankopen? volgens mij is 250Kg N nog steeds de norm?
  hoe ontwikkelt het % organische stof in de grond zich op dit bedrijf?

 • melkkoeienboer

  stel dat ie zn P op deze manier makkelijk afgevoerd krijgt, wat voor N gehalte zit er in dikke fractie , anders houd ie N overschot

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.