Mechanisatie

Foto & video 1435 x bekeken laatste update:15 feb 2012

Valtra’s machtige viercilinder

‘De sterkste viercilinder ter wereld’, zo adverteerde Valtra met zijn nieuwe N163 op de Agritechnica in Hannover (D.). Boerderij maakte een proefrit.

Foto

 • Op dikke Xeobib-banden van Michelin (38 inch) toont de N163 Direct als een bruut baasje. Om te zien wat deze machtige vierpitter in huis heeft, probeerde Boerderij het eerste model uit dat in het Finse Suolahti van de band rolde.

 • Het meest opvallend is de door Valtra flink opgeschroefde motor. De N163 peurt maximaal 120 kW (163 pk) uit de 4,9 liter viercilinder Sisu (volgens de ISO 14396-norm) en heeft 650 Nm koppel bij 1.500 toeren. Bij aftakaswerk en in transport komt daar nog eens een boost overheen tot 126 kW (171 pk) en een koppel van maar liefst 700 Nm. Dat is 9 kW (12 pk) en 50 Nm meer ten opzichte van de voorganger. Dit zijn op papier forse waarden voor een viercilindertrekker met een gewicht van 5,6 ton.

 • De wielbasis groeide met 10 centimeter tot 2.565 millimeter. En toch is de draaicirkel krapper: 4,50 meter in plaats van 4,75 meter. Dat kan doordat Valtra de voorzijde van het frame versmalde, ruimte creërend voor meer wieluitslag.

 • De fronthef is voortaan af fabriek geïntegreerd in het frame. De later opgebouwde fronthef van weleer ging ook ten koste van de wieluitslag.

 • Dat het om een cvt-uitvoering gaat, zie je niet alleen aan de rode typeaanduiding in de nieuwe grille met xenonlampen.

 • Het woord ‘Direct’ is nu ook - chic, zoals het Valtra betaamt - boven in de achterste cabinestijlen gezet.

 • Een andere wijziging is de kleur van het frame, hier te zien aan de wielflens. Die is niet meer zwart, maar net als bij de andere Agco-merken (Fendt, MF) grijs. Verder is de trekker uiterlijk gelijk aan zijn voorganger, de N142.

 • Alhoewel, uiterlijk gelijk… op het SCR-filter in de uitlaat en de blauwe dop bij de dieseltank na dan. De dop zit op een 27 liter grote Adblue-tank, geïntegreerd in een 230 liter-dieseltank links onder de cabine. Deze is 10 liter groter dan voorheen.

 • Valtra zette ook qua software en bediening wat zaken recht. Het bij zonlicht slecht leesbare oranje scherm is ingeruild voor een helder wit scherm met gekleurde symbolen.

 • In de armleuning zitten nu knoppen voor aftakas, 4WD en gps.

 • Het kopakkermanagement is verbeterd. Programmeren kan nu ook stilstaand; functies zijn later in te voegen. Er zijn twee knoppen voor afspelen en pauze, ofwel je kunt twee machines programmeren. Het is mogelijk basisinstellingen te maken voor drie bestuurders: groen, blauw en bruin.

 • In het dak zijn de knoppen voor verlichting en ruitenwisser prima gesorteerd.

 • Op de zijconsole trachtte Valtra de knoppen beter te groeperen met oranje kleuren.

 • Op het spatbord nog altijd bedieningsknoppen voor aftakas, hef en hydrauliek. Uitstekend.

 • Ook de hydrauliek bij de fronthef is extern te bedienen.

 • Agritech is voortaan alleen nog Valtra-importeur voor Nederland. De N163 staat in de prijslijst voor €108.000 excl. btw. In Belgie is Matera voortaan de Valtra-importeur nadat het de Argo-merken McCormick en Landini moest afstaan aan Nagel in Nijmegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.