Mechanisatie

Foto & video 2303 x bekeken

Agribex barst los in Brussel

Van 6 tot 11 december staat Brussel in het teken van de Agribex. Boerderij zet de noviteiten op een rij.

Foto

 • Van 6 tot 11 december staat Brussel in het teken van de Agribex. Boerderij zet de noviteiten op een rij.


  Beyne komt met de Python die behalve een gestroomlijnde tank nu ook fuseebesturing heeft met hydraulisch geveerde as en dissel, nieuw platform en fustreiniger. De hefmast is vervangen door een verend parallellogram voor de maximaal 40 meter brede boom. De Python is te krijgen van 2.500 tot 6.000 liter tankinhoud en heeft Mueller-Isobus-elektronische aansturing.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Frits Huiden, Bas van Hattum • Natte CCM kan moeilijk door de droogvoerinstallaties van varkenshouders. Deze wagen van VDW droogt de CCM en blaast deze in de silo. De kuip heeft daarvoor via een generator verwamde watercompartimenten met isolatie, liggende vijzels en een blower achterop.

 • Net als VDW komt Robert met een kuubs mengkuip in de driepunt met daarin twee verticale mengvijzels. De kuip is 3,5 kuub groot en 2,6 meter breed.

 • De gedragen Altis-veldspuit heeft nu ook de driedelige MEA 3-boom met het Optilift-systeem. Na opklappen is de 21 meterboom nog 3 in plaats van 8 meter lang en steekt niet naast de trekker.

 • Op de Eima reed hij niet en op de Agritechnica stond hij niet. Wél op de Agribex was de nieuwe McCormick X70 met SCR (AdBlue)-motor. Er zijn vijf modellen van 110 tot 157 kW die de XTX en TTX vervangen. Behalve de motortechniek is de trekker grotendeels gelijk.

 • De tweedelige Maschio Puma-frees voor trekkers van 88 tot 132 kW is hydraulisch opklapbaar en werkt 328 tot 428 centimeter breed. De spiraalrol moet beter lossen dan andere rollen.

 • JCB Benelux bestaat 50 jaar. Daarom spoot de fabrikant vlaggenschip Fastrac 8310 zwart met goud.

 • Net als deze 541-70 Agri-Super-verreiker. De verreiker en de Fastrac komen niet in de verkoop.

 • De TTV bestaat tien jaar, dus geeft importeur Gaspart op de TTV 620 gratis opties, zoals Java-groene lak, xenon werk- en zwaailampen, chromen uitlaat, I-monitor, achteruitrijcamera, Bluetooth en leren bijrijdersstoel.

 • Tanco, Keenan, JF-Stoll, TKS, BvL en Moreway; allen hebben een balensnijder die het folie vasthoudt na het lossen van de baal. Göweil snijdt de baal en pakt de folie met vier nieuwe grijptanden.

 • De Jumbo KF-kuilverdeler van Holaras heeft een 80 centimeter korter aanbouwframe aan de driepunt. Dat is makkelijker werken wanneer de kuilverdeler in de fronthef is gemonteerd.

 • Kverneland Rau toonde net als op de Agritechnica de iXtra-fronttank van 1.300 liter voor bij haar gedragen iXter-spuiten. Zo kan samen met de iXter gedragen spuit achterop bijna 3.000 liter meegenomen worden. De tank heeft een eigen elektrische pomp voor roering en twee roterende douches voor reiniging. Er zijn twee 65 liter schoonwatertanks

 • VSS Cappon toont de MTO U-voorzetwoeler met onderbroken frame voor de aftakasdoorvoer en daarachter een hydraulische hef voor een rotorkopeg, eventueel met zaaimachine. Richtprijs voor de zestands woeler is €5.500. De hydraulische hef kost circa €2.500 extra.

 • Een detail, maar wel een belangrijk detail, zijn de elektrisch-hydraulische regelventielen (zie de linker joystick) op de smalspoortrekkers van de New Holland T4000-serie. Het topmodel smalspoor, de T4060V stond daarmee op de Agribex.

 • Een bijzonderheid blijft de handgemaakte cultivator van de firma Beken. Deze voorzetwoeler valt op door de forse opgelaste beitels, punten en tanden. Als lasmteriaal wordt wolfraamcarbied gebruikt. Alles bedoeld voor een lange levensduur dankzij de lage slijtage en de geringe trekkracht die deze constructie vraagt. En er is geen speld tussen te krijgen, ook niet op het patent dat erop rust. De viertands woeler kost €7.800 inclusief ‘hamerende’ rol.

 • Een bijzondere Delvano-spuit is deze nieuwe Terresta 4000-zelfrijder, herkenbaar aan de grote New Holland-cabine voorop. Delvano ontvangt op de beurs een onderscheiding voor het slimme Auto Cleam System, waarmee tank en leidingen zich volautomatisch reinigen bij minimaal gebruik van spoelwater.

 • Voor spuiten die uitgerust zijn met een Müller Spray en Unicontrol-besturingskasten ontwikkelde SBG de zogenoemde SBG-Sectiecontrol, waardoor de spuit op basis van RTK-gps automatische sectiebesturing krijgt. Voor wie al in het bezit is van de SBG Geostar 200-terminal kost de Sectiecontrol circa €2.400 exclusief opbouwen.

 • Deze AJK ‘Hydrodumper’ valt op door z’n strakke afwerking, afgeronde hoeken in de bak en de grote banden (600/60 R30,5). De forse banden zitten aan drie Tridec-schommelassen inclusief Tridec-elektronische aansturing voor optimale stabilisatie, vering en de mogelijkheid om de dumper recht te zetten bij het kippen.

Of registreer je om te kunnen reageren.