Mechanisatie

Foto & video 921 x bekeken

Iers machinenieuws op ploegwedstrijd

De Ierse nationale ploegkampioenschappen vormen jaarlijks het decor van de Ierse landbouwbeurs, die een gigantische omvang heeft.

Foto

 • De Ierse nationale ploegkampioenschappen vormen jaarlijks het decor van de Ierse landbouwbeurs, die een gigantische omvang heeft. Op de 80ste editie in Athy (80 kilometer ten zuiden van Dublin) kwamen eind september 1.000 standhouders en 190.000 bezoekers af. De organisatie betitelt het zelf als de grootste openlucht-landbouwbeurs van Europa. Voor de Ierse machinefabrikanten is het de plek waar ze hun nieuwe producten steevast openbaren. Vooral machines gerelateerd aan de (melk-) veehouderij.


  Tekst en fotografie: Guus Queisen

 • Hispec, een Ierse fabrikant van voerwagens, vacuümtanks en vaste mestverspreiders, wil zich met name met zijn horizontale en verticale voermengwagen gaan roeren op de Nederlandse markt. „We hebben concrete plannen om na Duitsland ook in Nederland en België een dealerorganisatie uit de grond te gaan stampen. De Duitse importeur gaat beide landen beleveren”, legt verkoopleider Brian McArdle uit. Naast thuisland Ierland is Hispec vooral actief in Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.

 • De Hispec MixMax Feed Flow-wagen mengt het voer niet alleen rond maar brengt het gelijktijdig ook van voren naar achteren en weer terug. Voor een lange levensduur zijn de mengers voorzien van een 20 mm dikke stalen grondplaat. De 14T uitvoering kost €24.000, de 16T €32.000. Voor veehouders met bijvoorbeeld wortelen of bieten in het voerrantsoen kan de voermengwagen worden voorzien van de ‘Super Chopper’. Deze installatie achter op de voermengwagen versnijdt de producten tot circa 3 centimeter om ze vervolgens in de mengbak te deponeren.

 • Als optie zijn de Hispec-uitvoeringen leverbaar met een afvoerband van hard kunststof. Bij slijtage hoeft de veehouder alleen de versleten delen te vervangen. Nieuw van Hispec is de balenstripper. Deze grijpt de ronde balen, tilt deze omhoog en scheurt de plasticfolie boven de voermengwagen of in de voergang open. De balenstripper kost circa €2.500.

 • Met een extra voorziening zijn de Hispec-voermengwagens ook als stroverdeler in de stal te gebruiken.

 • „Zowel te kort als te lang mengen zadelt de koe uiteindelijk op met pensproblemen”, onderstreept N. McGauran van Keenan. De op de Keenan Mech-Fiber-mengwagens geïnstalleerde computer bepaalt, op basis van ervaring en het voerrantsoen van de veehouder, hoeveel van elk voersoort de veehouder moet laden. Vervolgens bepaalt de computer de beste mixtijd. Is deze bereikt, dan stopt deze automatisch met mengen.

 • De Keenan MechFiber 300-serie mengvoerwagens worden in Nederland geleverd door Wennemars uit Dalfsen. De Mech-Fiber 300 kost vanaf €35.000.

 • Met de F5400, F5500 en F5600 toont McHale zijn nieuwe serie rondebalenpersen. Grootste verschillen met de oude serie zijn onder meer: een verbeterd pick-upwiel, een vernieuwd vario-stretch-netsysteem, een nieuw controledisplay en een 10 procent hogere capaciteit. De van verhard staal gemaakte messen (15 bij de F5500 en 23 bij de F5600) in de snij-inrichting kunnen vanaf de tractor worden in- en uitgeschakeld. In uitgeschakelde stand verdwijnen ze in de rotor. Op een monitor kan de tractorchauffeur het hele persproces volgen. Wordt de druk in perskamer te hoog of te laag, dan krijgt hij een alarmmelding. De prijs van de goedkoopste uitvoering, de F 5400, is €34.000.

 • Toch duidelijke verschillen tussen de Nederlandse en Ierse veehouders. Zo blijven de Ieren duidelijk trouw aan de ronde balen, blijkt uit een rondgang op de beurs. Dit beaamt Martin Maye van fabrikant Tanco: „Nederlandse veehouders werken veel economischer met hun rechthoekige balen. Die zijn veel makkelijker te laden en te stapelen. Daar zijn Ierse veehouders nog niet van doordrongen.” In Nederland zijn vooral de Tanco 1814 LA en 1540 EH Square balers populair. Deze kunnen zowel ronde als rechthoekige balen inpakken. Bromach bv in Gorredijk is de Nederlandse importeur.

 • Om de gewikkelde balen doormidden te knippen en vervolgens het folie te scheiden, levert Tanco de ECO-100 balensplitter.

 • De Ierse melkstallenfabrikant Dairymaster heeft sinds kort eigen melkkoeltanks van 5.550 liter tot 30.100 liter in zijn verkoopprogramma. Deze onderscheiden zich vooral door een goede isolatie. Volgens Dairymaster is dit een zeer belangrijk aspect, aangezien de melkkoeling tot liefst 40 procent van de elektriciteitsrekening voor haar rekening kan nemen. Bij storingen of afwijkingen krijgt de veehouder direct een melding op zijn mobiele telefoon. Via deze weg kan hij de tank ook op afstand besturen.

 • De door Dairymaster ontwikkelde MooMonitor houdt voor de veehouder iedere koe 24 uur per dag zeven dagen per week in de gaten. De MooMonitor detecteert niet alleen het aantal bewegingen maar ook het soort. Zo kan het apparaat bepalen of een koe tochtig is of gaat kalven. De veehouder krijgt dan een melding op zijn computer en op zijn mobiele telefoon.

 • Om droogstaande koeien steeds een op maat gesneden rantsoen te verstrekken, heeft Dairymaster met Alltech de stand-alone voerbox CowCentric Dry Cow System ontwikkeld. Door de droogstaande koeien heel precies te voeren verbetert de lichamelijke conditie, waardoor ze makkelijker afkalven en daarna weer sneller aan de melk zijn.

 • De legendarische MF-tractoren, met de MF 135 voorop, blijven mateloos populair in Ierland. Het Ierse bedrijf C+B cabs fabriceert voor deze MF’jes nog steeds cabines, net als voor de bijna even legendarische Ford Dextra, 2000-, 3000- en 4000-series. De prijs inclusief verlichting en btw schommelt rond €3.000.

 • Met de levering van in een speciale grijs metallic kleur gespoten 265 pk sterke Axion 820 herdenkt de Britse Claas-importeur de verkoop van 5.000 Claas-tractoren in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

 • Het Ierse Dairymaster zegt geen melkrobot te gaan ontwikkelen. Ierse veehouders hebben toch interesse en vergapen zich op de stand van Lely aan de Lely Astronaut A4.

 • Ook voor een groot aantal auto-importeurs vormt de Ierse landbouwbeurs de plek om de nieuwste modellen aan het grote publiek te tonen.

 • De Ierse landbouworganisatie zegt zich hard in te zetten voor het behoud van de Europese bedrijfstoeslagen.

 • Geen Iers evenement ontkomt eraan: een lekkere pint gaat er na een intensief beursbezoek altijd wel in.

Of registreer je om te kunnen reageren.