Mechanisatie

Foto & video 1293 x bekeken

Libramont, kleurrijke Belgische beurs

De Belgische beurs Libramont is een kleurrijk vierdaags festijn met veekeuringen, oude tradities en bos- en landbouwmachines. Belgische veehouders komen er massaal met het hele gezin op af.

Foto

 • De Belgische beurs Libramont is een kleurrijk vierdaags festijn met veekeuringen, oude tradities en bos- en landbouwmachines. Belgische veehouders komen er massaal met het hele gezin op af. Vooral voor de sfeer, niet voor nieuws of handel.


  Tekst en foto’s: Frits Huiden

 • De paardensport en het werken met paarden is sterk vertegenwoordigd op Libramont. Vandaar dat er ook mechanisatie is voor enkele paardenkrachten. Met een handpomp is de hef te bedienen en zijn de bomen uit te klappen.

 • Het Duitse Weidemann toont een prototype van de T6025 CC70. Op de motorkap staat nog de verkeerde typeaanduiding T5820 CC70. Het motorvermogen is 50 kW (68 pk) en hij kan 2 ton tillen tot maximaal 5750 mm. Was de voorganger T5625 CX80 nog een echt Weidemann-ontwerp. Nu zouden er ook meer onderdelen van zusterbedrijven Wacker Neuson en Kramer in zijn verwerkt.

 • Sinds de verplichting vorig jaar dat elke minishovel een veiligheidsdak moet hebben, kan elke fabrikant dat nu leveren. Weidemann voegt daar een hekwerk als deur aan toe. Zo kan de bestuurder er bij kantelen niet afvallen. De shovels werden er €1.100 tot €1.500 duurder van.

 • Het aantal hooibouwwerktuigfabrikanten met goedkope zijmaaiers was groot. Deze 3,2 meter brede Agram met middenophanging kost €6.153. De Abbriati FM280 van 2,8 meter breed ontbeert middenophanging en kost €4.780.

 • De ZTR 325D van 3,25 meter breed kost toch nog €7.995. Deze is te koop bij de Nederlandse importeur Slootsmid.


 • Het Franse Magsi maakt een gegalvaniseerd omhulsel dat vol te storten is met grond of beton. Op een dwarsbalk of krentenbrood in de achterhef van de trekker dient het dan als contragewicht bij voorladerwerk. De grootste CL1500 Galva weegt vol 1.500 kilo en kost €680.

 • Ronde balen voeren wordt in België veel met voorlader of minishovel gedaan. VL-Service maakt hydraulisch draaiende pennen waarmee de baal achteruitrijdend is af te rollen. Door dit afrollen richting het voerhek, dwars op de rijrichting, ligt het voer dichterbij het hek.

 • ROC heeft behalve de driedelige getrokken bandhark ook een frontuitvoering. Hierdoor hoeft de trekker niet over het gewas te rijden.

 • Het merk Dexheimer staat niet vaak op een landbouwbeurs. Het aan Steyr gelieerde merk verloochent zijn afkomst niet. Van Dexheimer zijn vier typen smalsporen te krijgen van 53 tot 74 kW.

 • Waar elke buitenbeurs het risico op loopt, gebeurde ook Libramont. Flinke stortbuien legden op de eerste dag vrijwel alles stil. Hopelijk blijft dat de AgroTechniek Holland-beurs bespaard, komende september in Biddinghuizen. Gelukkig scheen op de andere dagen weer de zon.

Of registreer je om te kunnen reageren.